Pretraga

Studentski dom dobit će fotonaponsku elektranu: Proizvedena energija koristit će se i za grijanje

A- A+

Na krovu Studentskog doma  u Splitu uskoro će zaživjeti projekt fotonaponske elektrane koja će služiti za samoopskrbu doma električnom energijom. Radi se o investiciji u vrijednosti od 200.000 eura, a energija koju će proizvoditi trošit će se za grijanje i hlađenje objekta te kuhanje u restoranu. Osim toga, u vidu održivosti i brige za okoliš, studenti će dobiti i električne bicikle koje će moći besplatno koristiti.

foto: srednja.hr

Povodom ovogodišnjeg obilježavanja Dana planeta Zemlje 22. travnja iz Studentskog centra u Splitu najavili su kako ubrzo kreću s projektom postavljanja fotonaponske elektrane na krov Studentskog doma dr. Franjo Tuđman. Ona će služiti za samoopskrbu doma električnom energijom te će znatno pomoći u smanjivanju troškova energenata koje su u posljednje dvije godine porasle više od 400 posto.

– Vrijednost investicije je više od 200.000 eura, a ostvarili smo 40 posto financiranja preko fondova Europske unije. S izgradnjom se kreće čim se preko javnog natječaja izabere najpovoljniji izvođač. Ovim se projektom postigao visok stupanj održivosti jer će se proizvedena energija trošiti za grijanje i hlađenje objekta te kuhanje u restoranu, tj. trošit će se na samoj lokaciji proizvodnje. Obnovljive izvore energije vidimo kao budućnost opskrbljivanja domova električnom energijom, rekao je Ivan Žižić, ravnatelj Studentskog centra Split.

Uštedjet će se više od 80.000 eura godišnje

Fotonaponska elektrana će pokriti nešto više od 15 posto trenutnih energetskih potreba doma što je više od 80.000 eura godišnje po trenutnoj tržišnoj cijeni električne energije. Osim toga, svi restorani Studentskog centra Split dehidrirat će biorazgradivi otpad.

– Sufinanciranje u iznosu od 40 posto investicije smo ostvarili i za uređaje za dehidriranje biorazgradivog otpada i za njegovu razgradnju. Vrijednost investicije je nešto više od 200.000 eura. Godišnje naši restorani proizvedu preko 100 tona biorazgradivog, a kupnja dehidratora i digestora će za 90 posto smanjiti količinu tog otpada, objasnio je Žižić.

Studenti će dobiti i električne bicikle

Dodao je i kako SC Split već dulje vrijeme radi na podizanju svjesnosti brige za okoliš i kod svojih studenata pa sva ušteđena sredstva koja su do sada napravili i koja će doći u budućnosti ulagat će se u dodatne sadržaje za studente.

– U tijeku je izrada projektne dokumentacije za energetsku obnovu Hostela Spinut, a od skorašnjih zelenih projekata Studentskog centra Split studenti će se vjerojatno najviše radovati kupnji 12 električnih bicikala koji će im biti besplatno na raspolaganju, poručili su iz SC-a Split.