Pretraga

Studentski dom je prokišnjavao, na WC školjci su sjedili s kišobranom: Ovo su priče s faksa u Hrvatskoj

A- A+

Na WC s kišobranom, burek u menzi za doručak, a profesorima nekad moraš ‘prijetiti’ da ćeš dovesti odvjetnika na faks. To su priče sa studija koje su prepričali naši Tea, Petra i Duje.

Prvi paviljon Save (Foto: Dominik Smolak)

Foto: Dominik Smolak, srednja.hr

U šestom po redu redakcija podcastu Tea, Petra i Duje prisjetili su se svojih studentskih dana, od skučenih studentskih domova, jeftinih, trošnih stanova pa do, nekad dobrih, nekad manje, iznenađenja u menzi.

Ono kad u WC ideš s kišobranom

Jedna od neobičnijih priča dolazi od Dujine poznanice koja je živjela u jednom od zagrebačkih studentskih domova. U studentskoj su sobi morali imati, ne šalimo se, kišobran za WC. Naime, krov je toliko prokišnjavao da bi, tkogod je sjeo na WC školjku, morao otvoriti kišobran da mu voda ne kapa na glavu.

@srednja_hr Kako molim?? ☔ #srednjahr #srednja #student #studentskizivot #studentlife #faks #fakultet #studentskidom #fyp #foryoupage ♬ original sound – srednja_hr

Petra se prisjetila prvog tjedna na faksu kad je zamijenila jednu kolegicu drugom. Sjela je pored, tada neznajući, nepoznate cure i krenula joj se obraćati kao da se znaju ‘sto godina’. Tek je nakon nekog vremena skužila da je zamijenila osobu. No, sve je samo ispalo simpatično i smiješno i danas su još uvijek dobre.

Burek za doručak

Hrana u menzi im nije ostala u groznom, ali ne baš ni u najboljem sjećanju. Duje, Tea i Petra prisjetili su se nekih najgorih obroka u menzi, ali i onih boljih trenutaka, poput hrskavog bureka za doručak i baklave, a posebno slatko su se prisjećali niskih cijena koje su kao studenti plaćali za obroke.

No da se faks ne svodi samo na jeftinu hranu, izlaske i siromaštvo, svjedoče i Duje i Tea, koji su oboje bili aktivisti za vrijeme studija. To je razdoblje, ustanovili su, u kojem baš imaš prostora za takve pothvate. Dovoljno si mlad da ti se neće dogoditi ništa preozbiljno, a dovoljno odrastao da te okolina ne doživljava kao dijete. Faks baš pruža taj jedan okvir za razvoj, ne samo u vidu onoga što naučiš, nego kakva osoba postaneš.

Tea, Petra i Duje prošli su cijeli dijapazon tema, a o čemu su sve i što pričali, pogledajte u cijeloj epizodi podcasta u videu ispod.

Prvi paviljon Save (Foto: Dominik Smolak)
Share via
Copy link
Powered by Social Snap