Pretraga

Studentski harač i na Akademiji: Plaćaju i preko 2.000 kuna prije nego postanu studenti

A- A+

Troškovi upisnina na diplomske studije su visoki. U jučerašnjoj analizi zbrajali smo samo cijene upisa te cijene rangiranja kandidata ili razredbenog postupka za sastavnice na kojima se naplaćuje. Pokazalo se da iznosi dosežu i do 900 kuna. Osim toga, studentima se pri završavanju preddiplomskog i prelaska na diplomski studij zbrajaju i dodatni troškovi poput plaćanja završnog ispita, prijemnog ispita i potvrde o završenom preddiplomskom studiju. Na Akademiji dramskih umjetnosti, studenti dodatno moraju priložiti i svoje radove te se njihova izdvajanja za upise penju na par tisuća kuna.

Na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu cijena upisa na diplomski studij za akademsku godinu 2017/2018 iznosi 600 kuna. Prije toga, da bi uopće ostvario pravo na upis, onaj tko želi pokušati upasti na ADU treba pristupiti prijemnom ispitu i platiti ga 500 kuna.

Najveći troškovi za izradu radova

Olakotna okolnost za one koji su završili preddiplomski studij na ADU-u je što mogu ostvariti pravo na izravni upis – bez polaganja i plaćanja prijamnog. Oni moraju platiti sto kuna jer se ni izravni upis ne može provesti bez studentske participacije u financiranju fakulteta. Nakon toga, i studenti koji su platili naknadu za provođenje izravnog upisa, ponovno trebaju platiti upis u iznosu od 500 kuna, što na kraju dođe na isto s onima koji upis nakon položenog prijemnog ispita plaćaju 600 kuna.

Prema tome, minimum kojeg student bez izravnog upisa na ADU treba izdvojiti iznosi 1.100 kuna.
Ni ta cifra nije konačna kada se u obzir uzmu troškovi izrade radova koje kandidati za upis trebaju priložiti. Tu nekima nastaje velik problem jer se za izradu rada ili portfolia ponekad treba izdvojiti čak i četveroznamenkasta cifra.  Novac za izradu rada ne ide Akademiji, ali ide iz studentovog džepa. Dakle, računajući sve troškove, neki studenti za upis izdvajaju i preko 2.000 kuna.

Izdvojeni članak

Studentski harač: Fakulteti nastavljaju kamatariti s ‘rangiranjem studenata’

Ni studenti Građevine nisu pošteđeni

Mnogi fakulteti naplaćuju i izdavanje potvrde o završenom preddiplomskom studiju po sto ili nekoliko stotina kuna, pa se i tu izdvajanja studenata povećavaju. Tu potvrdu, koja nije diploma (jer će diplomu uz promociju studenti dodatno platiti kada dođe vrijeme), studenti moraju podignuti jer ju je potrebno priložiti uz dokumente za prijavu na diplomski studij. Čak i kada student upisuje diplomski studij na sastavnici na kojoj je završio preddiplomski, potvrda mu je potrebna.

Izdvojeni članak

[STUDENTSKI HARAČ] Dobar posao s iksicama – neusklađenost cijena na svakom koraku

Plaćaju studenti i završne ispite, pa se tako na Građevinskom fakultetu u Zagrebu isti plaća 500 kuna. Ustvari je navedeno da se plaćaju troškovi promocije, ali završnom ispitu ne može se pristupiti bez da su oni podmireni. Nakon toga, studenti plaćaju razredbeni postupak i to 400 kuna te na koncu, kada upadnu na fakultet, plaćaju još 400 kuna upisa. Sve skupa izdvojeni iznos dosegne 1.300 kuna. Ako se uz to dodaju troškovi uveza završnog rada koje studenti ne plaćaju fakultetu, ali ih plaćaju, cifre su uistinu visoke.