Pretraga

Studentski zbor: Cijene su dogovorene, sve ostalo je samo stvar protokola

A- A+

Povjerenstvo s po dva člana iz Studentskog zbora, SC-a i MZOS-a prošli su tjedan izradili najnoviji prijedlog za cijene zagrebačkih domova. Nakon deset dana šutnje SZZG je objavio priopćenje s konačnim rezultatima pregovora, ali dio studenata i dalje nije zadovoljan pa najavljuje nastavak prosvjeda te pozivaju kolege da nastave s neplaćanjem smještaja. Razočarani su i načinom komunikacije svojih predstavnika, dok nam zamjenik predsjednika Zbora ističe da su se trudili biti maksimalno otvoreni prema svojim kolegama, ali i da ni sami ne znaju kada će Sanacijsko vijeće prihvatiti najnovije promjene.

Dokumenti SC-a u uredu SZZG-a| foto: Anton Mezulić

Nakon dva mjeseca pregovora Studentski zbor je prije tjedan dana objavio najnoviji prijedlog cijena te se pohvalio kako je SC napokon popustio pod njihovim i pritiskom ‘tihog prosvjeda’, koji je organiziran među stanovnicima domova.

Međutim, dio studenata još uvijek je nezadovoljan posljednjim cjenikom, a kritiziraju i netransparentno funkcioniranje Zbora, koji je tijekom cijelog procesa pregovora informacije o napretku objavljivao na kapaljku. Frustrira ih i to što se predstavnici Zbora, SC-a i MZOS-a već tjedan dana nisu izjasnili hoće li se i kada prihvatiti prijedlog Povjerenstva.

Studenti su nezadovoljni i jer Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu nije javno objavio dokumente koje su dobili na analizu kako bi izračunali realne cijene smještaja.

Izdvojeni članak

Studentica ožalošćena svojim predstavnicima: Zašto je Studentski zbor uvijek bio i bit će glas SC-a

‘Ova cijela situacija je veliki teatar apsurda’

– Ova cijela situacija je veliki teatar apsurda, gdje su studenti prepušteni sami sebi, bez svojih predstavnika koji su na neki način digli ruke rekavši: snizili smo cijene za 25 kuna, obavili smo svoje, bok!
Prema našem mišljenju, Studentski zbor se prvi puta našao pred malo većim izazovom gdje su napokon mogli pokazati studentima svoju snagu. Neki od njih se ponašaju izrazito arogantno i bahato, te se nisu ponijeli korektno prema onima koje predstavljaju, nepravovremeno obavještavajući javnost, čak i skrivajući određene informacije, rekli su nam administratori Facebook stranice SC – Scumbag Centar, koja poziva studente da nastave prosvjed i borbu za kvalitetnije poslovanje SC-a te još niže cijene smještaja.

Ističu kako nitko ne osporava rad svojih predstavnika, ali da je Zbor mogao zauzeti čvršći stav i poziciju u pregovorima. Smatraju da su mnoge studente ostavili nezadovoljnima unatoč novom prijedlogu koji su napravili kroz dogovor s predstavnicima Studentskog centra i Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta.

– Cijene su dogovorene, sve ostalo je samo stvar protokola. Sada će SC sazvati Sanacijsko vijeće koje bi trebalo prihvatiti prijedlog i poslati ga ministru na potpis. Mi ne znamo kada će se to dogoditi. Zvali smo ih, ali i dalje nemamo informacija o tome. Jednostavno nam nisu rekli datum, rekao nam je zamjenik predsjednika zagrebačkog Studentskog zbora Mate Vukšić i dodao kako poštuje studente koje je stvarno briga za smještaj i poslovanje SC-a i koji nisu odustali od borbe.

Izdvojeni članak

Studentski zbor odgovorio na pritužbe kolega zbog pregovora za cijene u domovima

Član Povjerenstva i Sanacijski upravitelj SC-a Pejo Pavlović

Tvrdi kako će se novi prijedlog sigurno prihvatiti, jer ga je izradilo Povjerenstvo, u kojem je uz dva predstavnika Zbora i ministarstva sudjelovao sanacijski upravitelj Pejo Pavlović te njegova pomoćnica za financije Željka Pranjić. Osim jeftinijeg smještaja, u odnosu na nove cijene objavljene 21. prosinca 2015., dogovoreno je da Studentski centar mora racionalizirati svoje poslovanje u sektoru smještaja i ostvariti 1,7 milijuna kuna uštede.

Iako su iz SZZG-a isticali kako je ključan razlog za debele godišnje minuse neracionalno poslovanje cijelog Studentskog centra, u pregovorima su se fokusirali isključivo na poslovanje smještaja. Vukšić ističe kako je svjestan da su i ostali dijelovi, kao što su prehrana i kultura, također u problemima, ali s tim će se baviti naknadno. S konkretnim prijedlozima oko studentskih menzi izaći će kada od SC-a dobiju konkretnije informacije.

– Inzistirat ćemo da cijene u menzama ostanu ovakve kave jesu te ćemo tražiti podatke o poslovanju kao i za smještaj. Bez toga ne mogu reći ništa konkretnije, jer, na primjer, zbog netransparentnosti SC-a nismo znali za obavezu o samoodrživosti i potpise o financijskoj odgovornosti. Tek nakon što smo to sve dobili shvatili smo da ipak treba povećati cijene. Bez tih ključnih podataka mi smo u jednom trenutku mislili da bi smještaj nakon obnove zapravo trebao pojeftiniti, ali smo u hodu saznali te neke nove informacije te mijenjali i svoje zahtjeve, objasnio je Vukšić zašto su na kraju ipak pristali na poskupljenje obnovljenih domova, koji zbog rekonstrukcije imaju veću energetsku efikasnost i manje troškove održavanja.

Prihodi i rashodi svakog sektora se gledaju odvojeno

Međutim, u pregovorima su saznali i da se SC u natječaju za dodjelu EU sredstava obavezao kako će postići samoodrživost sektora smještaja, nevezano za ostale dijelove institucije, kao što je Studentski servis, koji generira po nekoliko desetaka milijuna prihoda godišnje. Zbog takvog dogovora minuse navodno moraju krpati isključivo od prihoda smještaja. Prema prvoj analizi samoodrživosti projekta, da bi sektor smještaja uz obavezu održavanja novih i preuređivanja starih paviljona poslovao na nuli, cijena kreveta u domovima bi se trebala dodatno povećati za 44 posto.

Uvidom u taj dokument, koji samo na osnovnoj razini otkriva financijsko stanje SC-a, studenti su zaključili da je napravljena pogreška te su, unatoč tome što nisu stručnjaci za financije, otkrili kako je minus zapravo manji za pet milijuna kuna. Zato je dogovoreno da se cijene ipak mogu smanjiti, a da projekt ostane samoodrživ te da se uz održavanje stanja u rekonstruiranim paviljonima obnovi Lašćina, a s vremenom i ‘dom na Šari’.

Studenti, koji su podržavali Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu u pregovorima sa SC-om i sudjelovali u ‘tihom prosvjedu’ neplaćanjem svog smještaja, sve ove podatke dobivali su na kapaljku. Dio se počeo i javno žaliti na netransparentnost Zbora pa smo u utorak objavili komentar studentice FPZG-a Ljubice Novak, dugogodišnje stanarke SN Stjepan Radić koja je ožalošćena svojim predstavnicima.

Izdvojeni članak

Studentski zbor objavio nove cijene smještaja u domovima

Zbor ni nije dobio većinu traženih dokumenata

– Zbog lakše koordinacije prosvjeda na jednoj društvenoj mreži bio je napravljen mali chat u kojem smo mi angažiraniji stanovnici domova sa SZZG-om dogovarali daljnje aktivnosti. Upravo u tom chatu, Studentski zbor je pokazao svoje pravo lice, nakon što smo se kolegica i ja kao sudionici prosvjeda počeli raspitivati kako teku pregovori. Mi svoj odgovor nismo nikada dobile, a članovi SZ-a su počeli napuštati grupu, skrivajući tajne svog poslovanja pod velom uvrijeđenosti, rekla nam je Ljubica nakon što smo objavili njezin komentar te se požalila kako je dogovoreno sniženje od 25 kuna samo kako bi se ušutkali studenti.

Studentica FPZG-a ne razumije zašto je Studentskom zboru bilo teško objaviti na Facebook profilu da su bili na sastanku i u kratkim natuknicama napisati kako napreduju pregovori.

Iz Zbora ističu da su dali sve od sebe kako bi pravovremeno izvještavali svoje kolege. Kažu kako su svi letci i grafovi objavljivani na Facebook stranicama napravljeni pomoću podataka koje su oni slali. Dokumente koje su dobili od SC-a ne žele objaviti jer nisu njihovi, ali svi zainteresirani ih mogu pregledati u njihovom uredu svakim radnim danom od 10 do 16 sati.

I mi smo se zaputili do Studentskog centra kako bi provjerili što piše u traženim dokumentima. Saznali smo da Zbor ni nije dobio većinu papira pa se još uvijek ne znaju prihodi i rashodi smještaja za 2012. godinu. Za troškove po pojedinom studentskom naselju SC tvrdi da ih ne može znati, a projekciju prihoda za troškove smještaja u 2016. članovi SZZG-a morali su sami računati s obzirom na podatke iz 2015.

‘Mi smo se trudili biti maksimalno otvoreni’

– Mi smo se trudili biti maksimalno otvoreni, a neke stvari nismo smjeli objavljivati jer smo u nekim trenucima imali i po pet sastanaka tjedno. A sam sastanak s ministrom Šustarom nismo htjeli najavljivati jer smo to sve dogovorili izravno s ministarstvom kako bi izbjegli daljnje odugovlačenje SC-a. Studente koji nas prozivaju pozivamo da nam u ured dođu s prijedlozima i pritužbama pa da stvari ne rješavamo preko Facebooka, rekao nam je Mate Vukšić te se složio da su u cijelom tom procesu možda i trebali malo više izravno komunicirati sa studentima.

Kako bi saznali hoće li i kada Sanacijsko vijeće SC-a prihvatiti prijedlog Povjerenstva pokušavali smo ovaj i prošli tjedan doći do odgovora iz Studentskog centra i Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, ali nam iz nadležnih institucija ne odgovaraju na pozive i mailove.

– U ovom trenutku velik broj studenata se vraća plaćanju stanarine iako nove cijene još nisu stupile na snagu. Ljudi se vode nekakvim dezinformacijama s ulice, djelatnice na blagajnama također nisu upućene u situaciju, a SZ nije ništa učinio po tom pitanju. Umjesto da korigiraju tu cijelu situaciju i objasne nam sve korak po korak oni pozivaju ljude na razgovore u svoj ured. Zar je lakše da studenti jedan po jedan dolaze u ured od javne objave na stranicama, pitaju se administratori Facebook grupe na kojoj su u utorak objavili novi letak u kojem objašnjavaju zašto ne pristaju na prijedlog Povjerenstva.

Zahtjev studenata koji nastavljaju prosvjed| foto: www.facebook.com