Pretraga

Studentski zbor Filozofskog smatra da ih diskriminira moguća suradnja s KBF-om

A- A+

Filozofski fakultet u Zagrebu je 2014. potpisao suradnju s Katoličko bogoslovnim fakultetom, ali nakon skoro godinu dana pritiska Vijeće FFZG-a u svibnju 2015. ipak otkazuje većinu ugovora. Tijekom proteklih mjeseci radilo se na izmjenama spornih stavki i suradnja s KBF-om trebala bi se sklopiti u paketu sa sporazumima ‘Filozofskog’ te zagrebačke Akademije likovne umjetnosti, Muzičke akademije, Prirodoslovno matematičkog fakulteta i Fakulteta organizacije i informatike u Varaždinu. Inicijativa Akademska solidarnost te brojni studenti FFZG-a usprotivili su se jer smatraju da se tim sporazumima njihov fakultet dovodi u nepovoljnu poziciju i diskriminira vlastite studente. Studentski zbor spori i ugovor s Muzičkom akademijom u Zagrebu, a smatra da njihove kolege i s ostalih sastavnica dobivaju više.

foto: Ivan Božić| www.srednja.hr

Nakon par mjeseci zatišja Studentski zbor i ostale udruge Filozofskog fakulteta u Zagrebu te inicijativa Akademska solidarnost oštro su se usprotivili novoj verziji ugovora za suradnju.

Dok se Akademska solidarnost snažno obrušila isključivo na sporazum o suradnji s KBF-om, Studentski zbor Filozofskog ističe da i ugovor s Muzičkom akademijom krši Zakon o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju te Opća načela suradnje između FFZG-a i drugih sastavnica Sveučilišta u Zagrebu.

Izdvojeni članak

Akademski vatikanski ugovor: KBF- ovci mogu studirati besplatno na većini fakulteta u državi

Zbor smatra da je revidirani ugovor protuzakonit jer za 300 ECTS predviđa dvije diplome

– Prema starom ugovoru koji smo uspjeli stopirati, studenti bi polagali prijemni samo na KBF-u i automatski bi mogli birati jedan studij na Filozofskom i ulazili bi na posebne kvote. Sad je to formalno sređeno pa se prijemni mora polagati i na Filozofskom i KBF-u, ali u novom tekstu ugovora piše da svaki fakultet izdaje diplomu za svoj dio studija. To je protuzakonito, kaže nam članica Studentskog zbora FFZG-a Zrinka Breglec.

Prema članku 72. ‘Zakona o visokom obrazovanju’ ukupan broj bodova koji se stječu na preddiplomskom i diplomskom studiju iznosi najmanje 300 ECTS- a. Ugovori s Muzičkom akademijom i Katoličko bogoslovnim fakultetom osim odvojenih prijemnih predviđaju odvojeni upis, zasebne isprave i financijske obaveze za svaki fakultet, a na kraju svaki fakultet izdaje diplomu za onaj dio studija koji se izvodi u njegovim prostorima.

– Uprava inzistira da se glasa u paketu za sve fakultete, odnosno da se svi ugovori stave u jedan koš, iako se po nama tu radi o četiri različita slučaja. S FOI-om je predviđena suradnja samo u smislu izvođenja izbornih kolegija. PMF sklapa ugovor samo s Odsjekom za povijest, a ALU s Odsjekom za povijest umjetnosti i ta suradnja ima dugu tradiciju i pokazala se važnom i vrijednom objema stranama. Ugovor s Muzičkom akademijom je formalno potpuno jednak ugovoru s KBF-om pa mi i s tim dokumentom imamo problema jer također predviđa izvođenje nastave na ne-matičnom fakultetu, osiguravanje prostora za nastavnike s drugog fakulteta, posebne kvote na izbornim kolegijima i slično, objasnila je studentica Breglec.

Izdvojeni članak

[Akademski ‘Vatikanski ugovori’] Studenti KBF-a bez prijemnog upisuju Filozofski

Studenti FFZG-a dobivaju manje od kolega s drugih sastavnica

Ističe i da je sa svim nabrojanim suradnjama problem što sastavnice dobivaju Centar za obrazovanje nastavnika i Centar za strane jezike, koji imaju vrlo ograničene kvote upisa, dok studenti FFZG-a ne dobivaju ništa. Dodaje kako se suradnja s ‘Muzičkom’ ipak ne može izjednačavati s KBF-om, jer ona predviđa uvođenje konkurentnijeg studijskog programa na štetu studenata koji zbog vjerskog opredjeljenja ne mogu biti dio tog kombiniranog programa.

Naime, prema statutu Katoličko bogoslovnog fakulteta, da bi se upisali na Fakultet kandidati osim domovnice i srednjoškolskih svjedodžbi moraju predati i krsni list te preporuku koju za laike daje župnik. Stoga smatraju da je ugovor s Muzičkom akademijom potrebno revidirati, a ugovoru s KBF-om se u bilo kojem obliku nedvosmisleno protive, jednako kao i bilo kakvom obliku desekularizacije ili klerikalizacije visokog obrazovanja.

– Uz sve to, koja je poanta upisati Katehetiku i Religioznu pedagogiju ako ne možeš dobiti licencu od Vatikana. Prema Studentskom zboru, tu se radi o diskriminaciji. Ako promatramo KBF sam po sebi, on je konfesionalni fakultet koji se ravna prema kanonskom pravu, u vlasništvu je i pod kontrolom Vatikana pa može odrediti takva pravila za upis na svoje studije. I to nije ništa sporno dok god on kao vjerska ustanova djeluje samostalno. Ali problem je što je KBF dio Sveučilišta koje se ravna isključivo prema građanskom pravu prema kojem je zabranjena diskriminacija pri upisu po bilo kojoj osnovi, pa tako i vjerskoj, rekla je Zrinka Breglec, članica Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu.

Izdvojeni članak

Kako su živjeli studenti Filozofskog fakulteta prije više od 100 godina

Upisi trebaju biti pod istim uvjetima za sve

S Katoličko bogoslovnog fakulteta smatraju da nije moguće unaprijed znati hoće li njihovi studenti zaista konkurirati kolegama s Filozofskog. Dekan Tonči Matulić ističe da upisi trebaju biti pod istim uvjetima za sve.

– To znači da će pod istim uvjetima pod kojima budući studenti KBF-a budu upisivali drugi studijski program na FFZG-u, budući studenti FFZG-a moći upisivati drugi studijski program na KBF-u. Dakle, trebalo bi vrijediti načelo reciprociteta koje će omogućiti pravedne i korektne upise budućih studenata na oba Fakulteta. Suvišno je unaprijed isticati bilo što, dok nisu stvoreni formalni uvjeti za zajedničku suradnju i zajedno s time dogovoreni uvjeti upisa, objašnjava dekan KBF-a.

Kaže kako će budući studenti istovremeno biti redoviti studenti dvaju fakulteta. Pri tome odredbe iz statuta katoličko bogoslovnog fakulteta nisu sporne jer svaka visokoobrazovna institucija, osim općih uvjeta upisa važećih za sve, može definirati i donijeti vlastite posebne uvjete koji odgovaraju zahtjevima studiranja. U skladu s tim pravom i KBF je definirao i donio takve uvjete. Osim toga, dekan Tonči Matulić otkrio nam je kako su eventualni posebni uvjeti upisa budućih studenata na zajednički dvopredmetni studij dvaju fakulteta stvar međusobnog dogovora u procesu stvaranja formalnih uvjeta o takvoj suradnji.

Pokušali smo doći do komentara dekana Filozofskog fakulteta Vlatka Previšića, ali bezuspješno. Nastavak ove priče očekuje se na predavanju Velečastivi na Filozofskom: klerikalizacija visokog obrazovanja?, koje će se održati na Filozofskom fakultetu u Zagrebu te će svoje mišljenje iznijeti Tomislav Pletenac s Odsjeka za etnologiju i kulturnu antropologiju, Mate Kapović s Odsjeka za lingvistiku i Andrea Horvat kao članica Studentskog zbora FFZG-a.