Pretraga

Studentski zbor nije upozorio studente na veliku promjenu u dodjeli stipendija, tvrde da su to sami mogli uočiti

A- A+

Čak troje od sedmero članova Povjerenstva za dodjelu državne stipendije dolazi iz redova ‘tijela koje štiti interese studenata’. Riječ je o predstavnicima Hrvatskog studentskog zbora. Svi oni morali su znati da Ministarstvo uvodi veliku novost u rangiranju studenata na natječaju za državne stipendije, a zbog koje su mnogi ostali bez tih sredstava. No, o tome uopće nisu obavijestili one koje predstavljaju – 17 tisuća studenata koji su sudjelovali u natječaju.  Iz Zbora se opravdavaju kako je novost u rangiranju studenata bila dio teksta natječaja, iako u njemu uopće nije navedeno da će na liste prvih godina, na kojima je bilo teže ostvariti stipendiju, biti uvršteni i studenti diplomskih studija.

Studentski predstavnici s premijerom/ Foto: Facebook Hrvatski studentski zbor

Iako se zadnje tri godine državne socio-ekonomske stipendije dodjeljuju putem istog pravilnika, ove je godine prvi puta došlo do razdvajanja liste dobitnika na studente prvih i studente viših godina. Na listu studenata prvih godina, na kojima je prag za dobivanje stipendije daleko viši, uvršteni su i studenti prvih godina diplomskih. Iako su u jednako nepovoljnim socijalnim i ekonomskim situacijama kao lani ili žive u identično teškim uvjetima kao netko tko je četvrta ili peta godina integriranog studija, mnogi od njih ostali su bez stipendija. Ne znajući da će postojati različiti pragovi, mnogi od njih ostali su i bez drugih stipendija. Jer su, uvjereni da će ovu dobiti, propustili druge natječaje. Zbog toga su neki od studenata diplomskih i javno odlučili dići glas – ova novost ih je šokirala, smatraju kako se studenti diplomskih studija ne bi trebali svrstavati u isti rang s brucošima.

Troje od sedam članova Povjerenstva za stipendije su predstavnici studenata

U Povjerenstvu za dodjelu državnih stipendija sjedi sedam članova. Od toga su čak troje njih upravo predstavnici studenata, svi odreda članovi Hrvatskog studentskog zbora. Dakle, studentski predstavnici morali su biti informirani oko toga da će se liste razdvajati na studente prvih i viših godina. Kao i da će na liste za prve godine biti uvršteni studenti diplomskih studija, što u pravilniku za dodjelu stipendije, kao ni samom natječaju Ministarstva, nije bilo konkretno navedeno.

No, Hrvatski studentski zbor očito nije osjećao moralnu obvezu o toj novosti obavijestiti one koje predstavlja – studente. Iako je riječ o natječaju u kojem je sudjelovalo njih preko 17 tisuća. ‘Tijelu koje štiti interese studenata’, kako se nazivaju, poslali smo upit sa sljedećim pitanjima:

  • Je li Hrvatski studentski zbor, čiji su predstavnici u Povjerenstvu za dodjelu stipendija, podržao ovakvo razdvajanje liste?
  • Zašto na ovu novost u rangiranju niste upozorili studente koje predstavljate?
  • Hoće li i koje konkretno korake HSZ poduzeti po pitanju razdvajanja listi i problema u kojemu su se našli socijalno ugroženiji studenti prvih godina diplomskih studija?
Izdvojeni članak

Velika promjena u dodjeli državne stipendije razbjesnila dio studenata, mnogi ostali bez nje: Degradirani smo

HSZ: ‘Određene promjene u bodovanju su se morale napraviti’

Studenti su to, da se iščitati iz odgovora predsjednika Hrvatskog studentskog zbora u svom odgovoru, Matea Marušića, mogli zaključiti sami. Iako se ne navodi da će na liste prve godine biti uvršteni studenti diplomskih studija, u tekstu natječaja navedeno je da će se liste razdvajati. Odgovor predsjednika glavnog predstavničkog tijela studenata na naš upit u nastavku prenosimo u cijelosti.

– Cijenimo trud i zalaganje Vašeg portala srednja.hr, te njegovog utiska među studentskom populacijom kao jedan od rijetkih medija koji se bavi njihovom problematikom. Prijenos informacija bi bio puno teži i sporiji bez ljudi poput vas, hvala Vam. Nažalost, ne možemo se složiti s Vašom izjavom kako je ‘bez ikakve prethodne najave došlo do razdvajanja lista’. Naime, navedeni natječaj objavljen je 13. listopada na stranicama Ministarstva znanosti i obrazovanja, a eksplicitno je navedeno kako će se, u skladu s Pravilnikom u uvjetima i načinu ostvarivanja prava na državnu stipendiju socio-ekonomskoga statusa, člankom 12. stavkom 3., studenti prve godine studija rangirati na odvojenim rang-listama od studenata viših godina. Naši predstavnici sudjelovali su na sjednicama Povjerenstva, tijekom koji se raspravljalo o mogućnostima jednakih uvjeta za sve. Određene promjene u bodovanju su se morale napraviti zbog zakonski obveza i EU regulativa, podsjećamo kako su sredstva za projekt osigurana u Europskome socijalnom fondu u sklopu Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020.“), a samim tim i obveza postupanja prema komentarima unutarnjih revizija. Hrvatski studentski zbor će se kao i do sada uvijek zalagati za jednakost i transparentnost, sa studentima na prvom mjestu, u granicama koje su zakonski omogućene i prihvatljive. Svoje napore ćemo nastaviti usmjeravati prema većim standardima studentskog života, te većem pragu zakonskog poštivanja, stoji u odgovoru predsjednika HSZ-a, Matea Marušića.

Podsjetimo, sličan generički odgovor jučer je po ovom pitanju poslalo i samo Ministarstvo znanosti i obrazovanja. Otamo su naveli kako je ‘naknadnim provjerama institucija nadležnih za provedbu i kontrolu sredstava iz Europskog socijalnog fonda utvrđeno je da se rang-liste moraju objavljivati odvojeno za studente prve godine i studente viših godina, a u svrhu osiguranja kvalitete provedbe projekta i ostvarenja postavljenog cilja –  povećanje završnosti u visokom obrazovanju. ‘ Opširnije pročitajte na poveznici.