Pretraga

Stigao odgovor Ministarstva, evo kako opravdavaju veliku novost u dodjeli državnih stipendija

A- A+

Protekle subote izašli su rezultati natječaja za dodjelu 10.000 državnih socio-ekonomskih stipendija koje dodjeljuje Ministarstvo znanosti i obrazovanja. Iako se zadnje tri godine dodjeljuje prema istom pravilniku, po prvi puta liste dobitnika razdvojene su na studente prvih i studente viših godina studija. Na listu studenata prvih godina uvršteni su i studenti prve godine diplomskog. Zbog višeg praga na toj listi mnogi od njih ostali su bez stipendije te su se pobunili jer smatraju da je nepravedno da studenti prve godine diplomskih studija nemaju ista prava kao njihovi kolege na četvrtoj ili petoj godini integriranih studija. No, iz odgovora Ministarstva da se iščitati kako je novo pravilo uvedeno nakon ‘packe’ institucija koje nadziru trošenje sredstava EU. Drugim riječima, stipendija se prijašnjih godina nije dodjeljivala u skladu s pravilima Europskog socijalnog fonda, odakle dolazi većina sredstava.

fuchs stipendija

Foto: srednja.hr

Razdvajanje rang-lista za dodjelu državnih-socio ekonomskih stipendija na studente prvih i viših godina izazvalo je revolt među studentima diplomskih studija. Naime, na listu studenata prve godine gdje je prag za ostvarivanje prava na stipendiju za 350 bodova viši, osim brucoša, uvršteni su i oni. Nezadovoljni su, kažu, jer su mnogi od njih prve tri ili četiri godine dali u roku i redovito izvršavali sve svoje obaveze bez ikakvih kašnjenja. Degradirani su, smatraju, u odnosu na studente četvrte ili pete godine integriranih studija, iako su u dosadašnjem tijeku studiranja ostvarili isti broj ECTS-a.

Promjena u objavi rezultata stiže nakon kontrole trošenja novca EU

Iako je pravilnik o dodjeli državnih stipendija na snagu stupio 2018. do razdvajanja lista dobitnika došlo je tek ove godine. Sudeći po odgovoru Ministarstva – nakon ‘packe’ koja je stigla iz institucija koje nadziru potrošnju europskih sredstava. Naime, 85% projekta dodjele socio-ekonomskih stipendija u iznosu od 272.906.992 kuna financirano je sredstvima Europskog socijalnog fonda.

– Radi socijalne dimenzije državnih stipendija, Ministarstvo znanosti i obrazovanja je do akademske godine 2020./2021. objavljivalo jednu rang-listu. Naknadnim provjerama institucija nadležnih za provedbu i kontrolu sredstava iz Europskog socijalnog fonda utvrđeno je da se rang-liste moraju objavljivati odvojeno za studente prve godine i studente viših godina, a u svrhu osiguranja kvalitete provedbe projekta i ostvarenja postavljenog cilja –  povećanje završnosti u visokom obrazovanju. Podsjećamo da se svaka razina studija završava stjecanjem određenog naziva ili stupnja, a u skladu s europskim sustavom stjecanja bodova te razine znanja i vještina. Stoga prva godina podrazumijeva prvu godinu i preddiplomske i diplomske razine studija, odgovaraju iz Ministarstva na naš upit o tome zašto su ove godine razdvojene rang-liste na prve i više godine studija.

Izdvojeni članak

Velika promjena u dodjeli državne stipendije razbjesnila dio studenata, mnogi ostali bez nje: Degradirani smo

U izradi pravilnika sudjelovali su predstavnici studenata

Podsjećaju da je izrada sada važećeg pravilnika za dodjelu socio-ekonomskih stipendija pokrenuta na prijedlog Ministarstva, a u izradi su sudjelovali i predstavnici Hrvatskoga studentskoga zbora, Rektorskoga zbora, Vijeća veleučilišta i visokih škola te predstavnici Ministarstva znanosti i obrazovanja. Napominju i kako je te 2018. javnost imala priliku dati svoje primjedbe na odredbe tog pravilnika koji propisuje da kvota za studente prve godine ne može biti veća od 30% od ukupnog broja stipendija.

– Sukladno prijedlozima navedenih dionika, Nacrtom prijedloga Pravilnika određeno je u kategoriji E − studenti slabijega socio-ekonomskog statusa da kvota stipendija za studente koji su upisali prvu godinu studija može biti najviše 30% ukupnoga broja stipendija koje se dodjeljuju. Ministarstvo je otvorilo javno savjetovanje na portalu e-Savjetovanja o Nacrtu prijedloga Pravilnika  gdje je zainteresirana javnost mogla dati svoje prijedloge od 9. srpnja 2018. do 8. kolovoza 2018. godine. Cilj predmetne kvote je, uz povećanje dostupnosti visokog obrazovanja i unaprjeđenja socijalne dimenzije visokog obrazovanja, doprinijeti i povećanju završnosti u visokom obrazovanju za redovne studente preddiplomskih sveučilišnih studija, diplomskih sveučilišnih studija, integriranih preddiplomskih i diplomskih sveučilišnih studija te kratkih stručnih studija, preddiplomskih stručnih studija i specijalističkih diplomskih stručnih studija na visokim učilištima u Republici Hrvatskoj. Svrha javnog savjetovanja je bila prikupiti primjedbe i prijedloge zainteresirane javnosti na Nacrt prijedloga Pravilnika te je nakon završetka savjetovanja objavljeno Izvješće o zaprimljenim komentarima putem središnjeg portala za savjetovanja sa zainteresiranom javnošću. Pravilnik o uvjetima i načinu ostvarivanja prava na državnu stipendiju na temelju socio-ekonomskog statusa objavljen je u Narodnim novinama 19. rujna 2018. godine kada počinje i njegova primjena. Za članak 12. stavak 3. važećeg Pravilnika kojim se određuje kvota stipendija za studente koji su upisali prvu godinu studija nisu zaprimljeni komentari i/ili prijedlozi za izmjenu te su iste kao takve prihvaćene, piše u odgovoru MZO-a na naš upit.

fuchs stipendija
Share via
Copy link
Powered by Social Snap