Pretraga

Studentski zborovi u sukobu oko Filozofskog: ‘Svjesno površno tumačite činjenice’

A- A+

Kriza na Filozofskom fakultetu u svom je jeku dovela i do sukoba među studentskim predstavnicima. Studentski predstavnici FFZG sa svojim kolegama, predstavnicima studenata na razini Sveučilišta, sukobili su se oko pitanja razrješenja uprave Filozofskog na čelu s dekanicom Vesnom Vlahović-Štetić. Dok jedni upozoravaju na samovolju rektora Damira Borasa, drugi se pravdaju pravomoćnom sudskom presudom, čiji su sporni detalji već u dva navrata izašli u javnost.

Transparenti ispred zgrade Filozofskog fakulteta u Zagrebu
Foto: Denis Gaščić, srednja.hr

Studentski zbor Filozofskog fakulteta, temeljno predstavničko tijelo koje zastupa interese studenata pri toj instituciji, u prošli se ponedjeljak u vezi krize koja pogađa FFZG obratio svojim kolegama na sveučilišnoj razini – Studentskom zboru Sveučilišta u Zagrebu.

‘Vjerujemo da ćete donijeti ispravnu odluku’

Svoje kolege sa Sveučilište upoznali su s okolnostima krize i suspenzije dekanice. Kako neki od predstavnika pri Sveučilitšu sjede i u Senatu, od njih su tražili da odupru nasilju nad Filozofskim te donesu ispravnu odluku.

Izdvojeni članak
rektorat sveučilište u zagrebu

Senat razriješio dekanicu Filozofskog fakulteta: ‘Demokracija se guši, a zamijenjuje ju autokracija’

– Sigurni smo da ste svjesni važnosti događaja koji su se prošli tjedan dogodili na Filozofskom fakultetu, kako za naš fakultet tako i za čitavu akademsku zajednicu. Sigurni smo i da ste svjesni koliko je važno da oni koji na fakultetu studiraju i rade zakonito i demokratski izaberu one koji tim fakultetom upravljaju i koji ih u javnosti predstavljaju. Jedino tada oni mogu uživati legitimitet i povjerenje za vršenje tih dužnosti. Rektorova opetovana samovolja – i njegovo tumačenje sveučilišne autonomije kao da ona znači da je slobodan činiti što god želi, neovisno o etičkim datostima dužnosti koju obnaša i ičijim objektivnim zaslugama – već godinama srozava ugled Sveučilišta u Zagrebu i svih njegovih sastavnica, čije studente u Senatu vi predstavljate. Stoga vas pozivamo da sutra na sjednici Senata obranite ne samo prava i interese studenata Filozofskog fakulteta, nego i čast Sveučilišta u Zagrebu, i svojim primjerom pokažete da akademska čestitost i meritokracija nisu samo prazne floskule. Nemojte dopustiti da Sveučilište u Zagrebu, na čelu s rektorom Damirom Borasom, u očima javnosti postane ridikulozna institucija osuđena da u narednim godinama nestane sa svih ljestvica izvrsnosti, gdje fakultetima mogu upravljati samo podobni ljudi koje su osobno odobrili rektor Boras i prorektor Čović. Vjerujemo da ćete donijeti ispravnu odluku i oduprijeti se nasilju nad Filozofskim fakultetom i idejom drugačijeg, boljeg sveučilišta, stoji u dijelu pisma koje je Studentski zbor FFZG-a prošli ponedjeljak uputio Studentskom zboru Sveučilišta, a koje možete u cijelosti pročitati ispod.

Povratno se javili tek u petak navečer

Odgovor Studentskog zbora Sveučilišta stiže tek u petak navečer, tri dana nakon Sjednice Senata na kojoj je donesena konačna odluka o razrješenju uprave Filozofskog. Njihov odgovor, važno je naglasiti, dolazi  i nakon višestrukih napisa o spornim detaljima slučaja u kojemu je Filozofski pravomoćno osuđen za mobbing moćnog zagrebačkog prorektora Ante Čovića. Unatoč tome, u pismu se ne spominju ti sporni detalji, već studentski predstavnici Sveučilišta kažu da suosjećaju sa svojim kolegama, no da se s njima, zapravo, uopće ne slažu.

Izdvojeni članak

Dekani šest sastavnica Sveučilišta Borasu poslali ljutito pismo: Traže da prekine ‘neakademsku praksu’

– Činjenica je da je Dekanica smijenjena zbog pravomoćne presude kojom se sudski dokazano vršenje mobinga nad zaposlenikom FF-a,. Kao građani Republike Hrvatske, a još više kao predstavničko tijelo, odluke Suda ne možemo ignorirati, što god o njima osobno mislili, jer bi tako potkopavali vladavinu prava, temelj na kojem počiva naše društvo i država. Možemo se pitati tko, ako ne sudska vlast ima legitimitet za pravomoćne sudske presude koje moramo poštovati. Predsjedništvo SZZG-a oštro osuđuje svaki oblik nasilja, netolerancije pa jednako tako i mobing za kojega, ponavljamo, postoji pravomoćna sudska presuda. Alternativa Rektorovoj odluci bilo bi ignoriranje pravomoćne sudske presude za šikaniranje, odnosno mobing te bi se u tome slučaju šikaniranje vlastitih zaposlenika toleriralo, a pravomoćna sudska presuda ne bi se uzimala relevantnom ni važećom, što bi povlačilo sankcije za protupravno djelovanje tijela Sveučilišta. Također moramo napomenuti da se u slučaju dekanice Vlahović-Štetić ne radi niti o iznimci niti o presedanu. Naime, isti slučaj smjene Uprave i postavljanje v.d. dekana dogodio se za vrijeme mandata rektora Bjeliša na Ekonomskom fakultetu. Nadalje, o tome koliko profesor Šimpraga jest kompetentan za izvršavanje funkcije dekana nismo mjerodavni procjenjivati, stoji u dijelu pisma Sveučilišnog zbora koje u cijelosti možete pročitati ispod.

Podsjetimo, mediji su objavili kako je Tihana Marija Miladin, sutkinja izvjestiteljica u slučaju Filozofski v. Čović, neustavno imenovana. Dan nakon, mi smo ekskluzivno doznali kako suprug sutkinje Miladin, dakle sutkinje koje potpisuje presudu o mobbingu u korist Čovića, s Čovićem zapravo sjedi u nadzornom odboru Sveučilišne tiskare, a osim toga oboje supružnika izvode nastavu na Sveučilištu u Zagrebu gdje je Čović prorektor za kadrovski razvoj. O tome u pismu Studentskog zbora Sveučilišta ni riječi.

Oštro odgovorili kolegama sa Sveučilišta

Danas pak stiže novi dopis u polemici. Studentski zbor FFZG-a ocijenio je, po pismu kolega sa Sveučilišta, imaju problema s razumijevanjem situacije te pojašnjavaju što bi to na Filozofskom fakultetu moglo dovesti do “pada kvalitete obrazovanja ili nemogućnosti izvršavanja svakodnevnih fakultetskih obaveza”.

Izdvojeni članak

Muž sutkinje koja potpisuje presudu o mobingu nad Čovićem, s Čovićem sjedi u nadzornom odboru Sveučilišne tiskare

– Ponavljamo, ako imate poteškoće s razumijevanjem, da nametnuti obnašatelj dužnosti dekana, prorektor Miljenko Šimpraga, ni na koji način nije povezan sa studijima najvećeg društveno-humanističkog fakulteta u državi, a s obzirom na to da nikada nije bio dekan na svojoj matičnoj instituciji, Veterinarskom fakultetu, iskreno sumnjamo da će se pokazati sposobnim kvalitetno obnašati tu funkciju na našem fakultetu.
Da tako misli većina studenata nije se pokazalo samo na Plenumu, nego su svoj stav o novonastaloj krizi upravljanja studenti izrazili i otvorenim pismom Vijeća studenata svim studentima i zaposlenicima fakulteta, koje je potpisala većina predstavnika godina svih studijskih grupa, a njihovim će se mišljenjem u budućnosti voditi i studentski predstavnici u Fakultetskom vijeću. Kako ponovno ne biste pokušali implicirati da Studentski zbor Filozofskog fakulteta ne predstavlja volju većine njegovih studenata, stoji u dijelu današnjeg pisma studentskih predstavnica s Filozofskog.

Osim toga, Zbor Filozofskog osvrće se i na pravomoćnu presudu na koju su se u pismu pozvali njihovi kolege sa Sveučilišta, pojašnjavajući kontekst i okolnosti u kojima je ta presuda donesena, spominjući, među ostalim, zanimljive detalje o sutkinji Miladin.

– Kao što je istaknuo i Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja, taj argument gubi na snazi kad se podvrgne pravnoj analizi. NSZVO ističe da presuda nije donesena protiv dekanice, nego protiv Filozofskog fakulteta. Ne ulazeći dublje u analizu, koju možete pronaći na stranicama sindikata, naglašavamo da bi se rektorova ovlast suspenzije dekana trebala primjenjivati na najteže slučajeve ozbiljnog i trajnog kršenja zakona i Statuta Sveučilišta, u koje se ovaj slučaj nipošto ne može svrstati, dok se odluka rektora Bjeliša, koju spominjete, mogla. Vaši emfatični apeli na “vladavinu prava” dodatno su obrnuti činjenicom da je sutkinja koja je donijela presudu, Tihana Marija Miladin, neustavno imenovana, što je objavio sam Ustavni sud Republike Hrvatske. Ako ni to nije dovoljno da potakne vaš utrnuti moralni osjećaj, indikativno je da suprug spomenute sutkinje, profesor Petar Miladin s Pravnog fakulteta, s tužiteljem i svojim nadređenim, Antom Čovićem, sjedi u Nadzornom odboru tvrtke Sveučilišna tiskara, a s njime je i vrlo blizak. Stoga vas vaše svjesno površno tumačenje činjenica i trivijalno pozivanje na pravnu državu ne oslobađaju odgovornosti da se informirate o odlukama protiv kojih u pravu i akademskoj zajednici postoje snažni protuargumenti, pišu dalje studentski predstavnici Filozofskog, čije pismo u cijelosti možete pročitati ispod.