Pretraga

Senat razriješio dekanicu Filozofskog fakulteta: ‘Demokracija se guši, a zamijenjuje ju autokracija’

A- A+

Senat Sveučilišta u Zagrebu na današnjoj je online sjednici s 48 glasova za, 12 protiv i 7 suzdržanih potvrdio Odluku rektora Damira Borasa o suspenziji dekanice Filozofskog fakulteta Vesne Vlahović-Štetić. Time je ona zapravo razriješena s dužnosti dekanice, kao i cijela postava njenih prodekana. Na istoj sjednici Senat je potvrdio imenovanje prorektora Miljenka Šimprage za obnašatelja dužnosti dekana FFZG-a, a imenovani su i obnašatelji dužnosti prodekana. Imenovanje o.d. prodekana FFZG-a od strane Senata dogodilo se već jednom prije gotovo četiri godine, a kao i danas, i tada su mnogi sporili nadležnost Senata da donosi takve odluke mimo Fakultetskog vijeća Filozofskog.

foto: Ivan Klindić|www.ivanklindic.info

Izdvojeni članak

Drama na Filozofskom: Rektor Boras suspendirao dekanicu, svog prorektora postavio na čelo fakulteta

S 48 glasova za, 12 glasova protiv i 7 suzdržanih Senat Sveučilišta u Zagrebu danas je potvrdio odluku rektora Damira Borasa i dekanicu Filozofskog fakulteta Vesnu Vlahović-Štetić razriješio dužnosti. Time je smijenjena i čitava uprava sa svim prodekanima imenovanim u mandatu razriješene dekanice. Senat je danas također izglasao i imenovanje prorektora Miljenka Šimprage i obnašatelje dužnosti prodekana. Podsjetimo, povod rektorovoj odluci o suspenziji dekanice FFZG-a bio je pravomoćna presuda prema kojoj je izvršila mobing nad Borasovim moćnim prorektorom Antom Čovićem.

IMENOVANO PET OBNAŠATELJA DUŽNOSTI PRODEKANA

Na sjednici je imenovano i pet obnašatelja dužnosti prodekana Filozofskoga fakulteta
Sveučilišta u Zagrebu: doc. dr. sc. Tomislav Galović s Odsjeka za povijest, doc. dr.
sc. Vinko Kovačić s Odsjeka za talijanistiku, doc. dr. sc. Naida Mihal Brandl s
Katedre za judaistiku, izv. prof. dr. sc. Ana Munk s Odsjeka za povijest umjetnosti i
izv. prof. dr. sc. Krešimir Pavlina s Odsjeka za komunikacijske i informacijske
znanosti.

Sjednica Senata održana preko maila

Sjednica Senata, zbog posebne epidemiološke situacije, održana je online. Međutim, dosta je zanimljiv podatak da se sjednica nije održavala ‘u stvarnom vremenu’ preko videokonferencijskih servisa, već putem maila, a svi članovi Senata imali su šest sati da pošalju svoje glasove za određene točke o kojima se odlučivalo. Jučer su tako svi članovi Senata na svoje mail adrese dobili dnevni red. Ispod svake točke mogli su se tako opredijeliti za glas ‘za’, ‘protiv’ ili ‘suzdržan/a’, a svoje preference mogli su poslati danas od 12 zaključno do 18 sati. Dnevni red možete vidjeti u dokumentu ispod.

Najkontroverzniji dio današnje sjednice definitivno se odnosi na potvrđivanje rektorove Odluke o suspenziji dekanice FFZG-a Vesne Vlahović-Štetić. Zbog iznenadne odluke o suspenziji već su reagirali studenti, a dvije sastavnice Sveučilišta – FPZG i Akademija dramskih umjetnosti – najavile su da će se o tome očitovati. Sinoć je održan i 218. plenum Filozofskog fakulteta, a danas oko podneva održana je prosvjedna šetnja do Markovog trga gdje su studenti i profesori Filozofskog Vladi uručili peticiju s više od 8.000 potpisa za smjenu rektora Borasa.

‘Demokracija se guši, a zamijenuje ju autokracija’

Kratko smo porazgovarali s Nevenom Jovanovićem, profesorom Filozofskog fakulteta. Jovanović je bio predloženik za dekana, no njegov je program na prijedlog rektora Damira Boras na svojoj sjednici u travnju odbio Senat Sveučilišta u Zagrebu. Za naš portal osvrnuo se na činjenicu da se online sjednica održava preko maila, čime se rasprava inače prisutna na sjednicama Senata uživo, na neki način onemogućuje ili barem otežava.

Izdvojeni članak

Nakon suspenzije dekanice, studenti se okupili pred Filozofskim i zapjevali ‘Bella Ciao’

– To je opasnost za demokraciju na Sveučilištu. Demokracija se guši, a zamijenjuje ju autokracija, rekao nam je Jovanović.

Na taj je problem ukazao već u ožujku, kaže nam, zajedno s još nekoliko članova Senata s drugih fakulteta. No, na te njihove primjedbe nikada nisu dobili odgovor. Na jedinoj sjednici Senata ove godine koja je održana uživo, onoj lipanjskoj, njihove se primjedbe nisu našle na dnevnom redu i o njima nije bilo govora.

– Na ovaj način ne znamo vrši li se usred sjednice pritisak na pojedine članove Senata da glasaju na određen način. To u slučaju sjednice uživo jednostavno nije moguće, no kada se sjednice održavaju preko maila, otvara se i ta mogućnost. Sveučilište ima tehničke resurse za održavanje videokonferencija za sjednice Senata. SRCE to može podržati i rektor to zna, istaknuo je Jovanović.

Povratak u 2016.

Jedna od točaka dnevnog reda današnje sjednice Senata, uz davanje suglasnosti na Odluku o suspenziji dekanice FFZG-a, je i davanje suglasnosti na imenovanje obnašatelja dužnosti dekana i prodekana na istom fakultetu. Dok je imenovanje obnašatelja dužnosti dekana od strane Senata jasno definirano člankom 42., stavkom 10. Statuta Sveučilišta, Statut izrijekom ne definira imenovanje obnašatelja dužnosti prodekana.

ČLANAK 42., STAVAK 10. STATUTA SVEUČILIŠTA U ZAGREBU
“U slučaju razrješenja dekana, Senat imenuje obnašatelja dužnosti dekana do izbora novog dekana. Postupak za izbor novog dekana provodi se u skladu s ovim Statutom i statutom fakulteta. U tom postupku razriješeni dekan ne može biti predloženik”.

– Vraćamo se natrag u 2016. kada je Senat imenovao obnašatelje dužnosti dekana i prodekana. Nigdje u Statutu ne piše da Senat može donijeti odluku o imenovanju prodekana, kazao je Jovanović.

Jovanović se referira na sjednicu Senata održanu 3. listopada 2016. kada je osim o.d. dekana Željka Holjevca, Senat imenovao i o.d. nekoliko prodekana. Ova kriza na Filozofskom u još jednom aspektu, dakle, podsjeća na krizu koja je nastupila prije gotovo četiri godine. Podsjetimo, tada je u kulminaciji nezadovoljstva skupina djelatnika Filozofskog Ministarstvu znanosti i obrazovanja podnijela zahtjev za upravnim nadzorom nad zakonitošću odluka Sveučilišta, među ostalim, i zbog tog spornog imenovanja obnašatelja dužnosti prodekana. Taj upravni nadzor MZO, na čelu s ministricom Blaženkom Divjak, nikad nije proveo do kraja, a pravdali su se time da “Sveučilište ne dostavlja potrebnu dokumentaciju”.

Vlada reagirala na stanje na Sveučilištu

Rektor Boras danas je za N1 televiziju komentirao peticiju koja broji više od 8.000 potpisa, a koju su studenti i profesori Filozofskog fakulteta danas na Markovom trgu uručili Vladi.

Izdvojeni članak
Sveučilište u Zagrebu

Senatori odlučuju o razrješenju dekanice Filozofskog: Sindikat im je poslao dosta zanimljivo pismo

– Mogu samo reći da je to peticija od prije mjesec dana, ne bih komentirao. Imamo sjednicu Senata i ne mogu komentirati. To je samo dokaz da se bave politikom, što se na Sveučilištu ne bi trebalo po Statutu i zakonu, rekao je kratko Boras.

U međuvremenu je na događanja na Sveučilištu reagirala i Vlada Republike Hrvatske.

– Vlada nema utjecaj na izbor rektora i dekana, poštujemo autonomiju Sveučilišta. Vjerujemo da će se situacija riješiti na dobrobit svih uključenih – Sveučilišta, Fakulteta, a posebno u interesu studenata. Ne vidimo potrebu za bilo kakvim akcijama koje bi pridonijele narušavanju odnosa na Filozofskom fakultetu u Zagrebu i dovele u pitanje redovito odvijanje ispita i posebno proces upisa, rekao je glasnogovornik Vlade Marko Milić na upit novinara N1 televizije Hrvoja Krešića.

Tijekom današnjeg dana u vezi online sjednice, točaka dnevnog reda te spomenute peticije uputili smo pisani upit rektoru Borasu. Osim toga, nekoliko smo puta pokušali telefonski stupiti u kontakt s njim, no odgovor nismo dobili. Na mail smo u 21:43 dobili priopćenje Sveučilišta u vezi s odlukom Senata o razrješenju dekanice Vlahović-Štetić te imenovanju o.d. dekana i prodekana FFZG-a. Priopćenje možete pročitati u dokumentu ispod. Ako vam se dokument ne prikazuje ispravno potrebno je osvježiti stranicu.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [524.20 KB]