Pretraga

Studentsko savjetovalište kao podrška u stresnom fakultetskom razdoblju

A- A+

Fakultetski ritam, prilagodba na novu okolinu i stresna ispitna razdoblja često znaju poremetiti svakodnevicu, a ako tome pridružimo problematične obiteljske ili partnerske odnose, krizu identiteta i teškoće u prihvaćanju realnosti, lako postajemo tjeskobni. Studentsko savjetovalište ‘Nisi sam/sama’ studentima nudi podršku kroz besplatno savjetovalište.

Foto: Medo na terapiji/Vimeo Screenshot

Istraživanje o potrebama studenata za podrškom tijekom studiranja, provedeno na Sveučilištu u Zagrebu, razlučilo je najčešće probleme s kojima se studenti suočavaju za vrijeme studiranja. Osim standardne prilagodbe na novi ritam i otežano savladavanje gradiva, javljaju se psihofizičke i socijalne tegobe koje su češće na nižim godinama studija i to kod djevojaka.

Preispitivanja izbora struke i manjak motivacije

Projekt provodi udruga PsihoPLANET, centar za savjetovanje, edukaciju i osobni razvoj, a zamišljen je kroz minimalno jedan i maksimalno pet sati besplatnog psihološkog savjetovanja. Ukoliko se ukaže potreba, student može nastaviti s psihoterapijskim radom koji udruga nudi po povoljnijoj cijeni.

Razlozi dolaska su raznoliki, a poteškoće variraju ovisno o godini studija na kojoj se studenti nalaze.

– Za studente prve godine češće su pojave poteškoća prilagodbe na akademske zahtjeve te poteškoće psihosocijalne prilagodbe, što se posebno odnosi na studente koji dolaze na studij izvan Zagreba. Sustav je često neumoljiv i nema razumijevanja za vrijeme prilagodbe koje je ponekad studentima potrebno da bi se naviknuli na novi način života u novoj sredini te na novi način rada kada je o fakultetskim obavezama riječ.

Paralelno s tim, pojavljuju se i preispitivanja izbora struke te manjak motivacije za izabrani studij, što se ne odnosi samo na studente prve godine, nego je česta pojava i kod studenata druge ili treće godine. Kada je riječ o studentima završnih godina, primjetna je pojava straha od svijeta odraslih koji za mnoge znači prve prijave na zavod za zapošljavanje i anksioznost oko potrage za poslom, objašnjava Pavle Perković, apsolvent geštalt psihoterapije.

Najčešće su teškoće zbog kojih studenti dolaze, navodi Pavle, problemi s odnosima, bilo ljubavni, obiteljski ili prijateljski te nedostatak kvalitetne podrške koja otežava studentski uspjeh. Ponekad se javljaju i problemi u učenju i nisko samopoštovanje.

– U savjetovalištu studenti dobivaju podršku i osnažuje ih se da osvijeste svoju motivaciju i poteškoće koje im stoje na putu uspješnog završavanja fakulteta, kaže Pavle.

Izdvojeni članak

Pohvalno: Studentice psihologije uveseljavaju djecu oboljelu od malignih bolesti

Nekima je preseljenje prednost, drugima problem

U Savjetovalište se javljaju zagrebački studenti, ali i ‘došljaci’.

– Dok su kod studenata koji nisu iz Zagreba primjetnije poteškoće s prilagodbom na novu sredinu, studenti koji žive u Zagrebu češće se javljaju s poteškoćama u odnosima s roditeljima, što je i očito s obzirom da s njima žive.

Ne postoje pravila, nego konkretne situacije. Nekim studentima je preseljenje od roditelja prednost, dok je drugima problem.

Tako je i sa studentima koji žive s roditeljima. Ne moraju se suočavati s poteškoćama prilagodbe na život u Zagrebu, no ponekad su pod puno većim pritiskom od roditelja, kaže Pavle.

Izdvojeni članak

Opsjednutost selfijima otkriva mušku psihopatiju

Na terapiji s medvjedićem

Savjetovatelji u studentskom savjetovalištu educirani su u geštalt psihoterapiji. Riječ je o kreativnom, egzistencijalnom pristupu koji naglasak stavlja na osnaživanje osobe. Razvija se osobna odgovornost i kroz iskustveni rad potiče se mlade ljude da sami odluče što žele i kako to žele.

– Naglasak je na podršci, viđenju i uvažavanju onoga što osoba jest, a ne onoga što bi trebala biti da bi se uklopila u neku idealnu sliku. Na taj način studenti dobivaju priliku da se ponovno vrate svojim pravim snagama i da porade na kvaliteti svojeg života. Paralelno, ideja nam je ponuditi priliku mladim ljudima da osvijeste da psihoterapija nije nikakvo liječenje i da nikako nije za slabe, lude i nesposobne.

Ljudi koji se usude biti ranjivi i spremni su suočiti se s neugodom koja ih muči u svakodnevnom funkcioniranju emocionalno su zreliji, sposobniji i iskreniji. To su kvalitete koje omogućuju življi, kvalitetniji, ispunjeniji i iskreniji život, objašnjava Pavle.

Onima koji teže izražavaju i osvještavaju vlastite emocije, u pomoć će priskočiti plišani medvjedić koji je redovan gost svakog susreta u Studentskom savjetovalištu.