Pretraga

Svaki peti student je za to da se ukinu jesenski ispitni rokovi

A- A+

Jesenski ispitni rokovi mnogim studentima su prijeko potrebni jer upravo zahvaljujući rujanskim terminima uspiju očistiti godinu ili diplomirati. No, nedavno nam je voditelj Hrvatskih studija Josip Talanga rekao kako je cilj Bolonje ukinuti ispitne rokove u rujnu. Stoga smo odlučili doznati što studenti misle o potencijalnoj odluci da se jednog dana na fakultetima ukinu jesenski ispitni rokovi.

figuringitouted.blogspot.com

Pred kraj ljetnog ispitnog roka protekle akademske godine doznali smo kako trećina studenata uspijeva sve ispite riješiti na ljeto. No, nešto više od 37 posto ispitanika (od ukupno 326) odgovorilo je da svake godine ostave nešto za rujan. Ipak, jesenski ispitni rok jednog bi dana u skorašnjoj budućnosti mogli postati dio povijesti. Stoga smo upitali naše čitače što misle o tome trebaju li fakulteti ukinuti ispitne rokove u rujnu.

Izdvojeni članak

Izostajanje s nastave radi ispitivanja ili testa: Nebitno je li fer ili nije, mnogi to rade

Cilj bolonje je ukinuti jesenske rokove

Iako je po Statuti Sveučilišta u Zagrebu propisano da svi studenti imaju pravo na tri ispitna roka, među kojima je i jesenski, nedavno smo doznali da na Hrvatskim studijima studenti nisu uvijek imali tu mogućnost. No voditelj Hrvatskih studija Josip Talanga nam je rekao kako je cilj bolonjskog modela u potpunosti ukinuti jesenske rokove. Kako kaže, namjera je da se ispiti rješavaju od semestra do semestra, tako da bi studenti trebali čistiti godinu ili diplomirati već na ljeto.

Stoga smo na portalu postavili anketu s upitom ‘Trebaju li fakulteti ukinuti jesenske ispitne rokove?’ kako bismo doznali što o tome misle studenti na koje se takva odluka direktno odnosi.

Oko 20 posto za to da se ukinu rokovi u rujnu

Od ukupno 171 odgovora, očekivao je većina sklona tome da fakulteti ne trebaju ukinuti ispitne rokove u rujnu. Njih nešto više od 73 posto se odlučilo za to da bi se ispitni rokovi i dalje trebali provoditi na dosadašnji način.

Iako smo očekivali da će prevagnuti negativni odgovori, iznenadili smo se da je skoro 20 posto anketiranih odgovorilo kako bi fakulteti trebali ukinuti jesenske ispitne rokove. Među neodlučnima se, pak, našlo sedam posto ispitanika.