Pretraga

Tuga u akademskoj zajednici: Umrla je dugogodišnja profesorica Filozofskog i ugledna akademkinja

A- A+

U Zagrebu je u 99. godini života umrla akademkinja Vera Horvat-Pintarić, hrvatska povjesničarka i teoretičarka umjetnosti, redovita članica Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Horvat-Pintarić čitav je radni vijek provela na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

Vera Horvat-Pintarić čitav je radni vijek provela na Filozofskom fakultetu u Zagrebu | foto:HAZU/srednja.hr

Tužan je dan za akademsku zajednicu u Hrvatskoj – Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU) izvijestila je da je umrla Vera Horvat-Pintarić, redovita članica HAZU-a. Horvat-Pintarić bila je ugledna domaća povjesničarka i teoretičarka umjetnosti koja je 1951. diplomirala na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, a osam godina kasnije ondje je i doktorirala. Na Filozofskom je provela i čitav svoj radni vijek.

– Radni vijek provela je na Odsjeku za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta u Zagrebu gdje je djelovala 42 godine, kao asistentica od 1951., docentica od 1962., izvanredna profesorica od 1967. te redovita profesorica od 1974. do 1993., odgojivši generacije hrvatskih povjesničara umjetnosti. Osnovala je Katedru za vizualne komunikacije i dizajn 1967. Vodila je poslijediplomski studij povijesti umjetnosti od 1980. do 1993. Redovita članica HAZU, u Razredu za likovne umjetnosti, bila je od 2000., navode iz HAZU-a.

Modernu umjetnost, čijim se problemima i bavila, specijalizirala je u Parizu, kao stipendistica tamošnje vlade. Među ostalim postignućima, objavila je dvadesetak knjiga i monografija, autorica je mnogobrojnih kataloga izložbi i predgovora grafičkim mapama, te bila među osnivačima časopisa Bit International. Vera Horvat-Pintarić ostat će upamćena i kao autorica i voditeljica emisija Obrazovnog programa RTV Zagreb od 1966. do 1986. Kako navode iz HAZU-a, akademkinja Horvat-Pintarić dobila je 2003. Državnu nagradu za životno djelo u području humanističkih znanosti, a 2014. odlikovana je Redom Danice hrvatske s likom Ruđera Boškovića za osobite zasluge za znanost i njeno promicanje u Republici Hrvatskoj i svijetu.