Pretraga

U još jednom sveučilišnom gradu uskoro se otvara moderan studentski dom i nova menza

A- A+

Još jedan sveučilišni grad uskoro dobiva moderan studentski dom i novu menzu. Riječ je o Zadru – godinu i pol od početka radova, završena jedan od najvećih infrastrukturnih projekata tamošnjeg Sveučilišta. A upravo ovih dana 46 studenata tog Sveučilišta susrelo se s velikim problemom oko smještaja. Nakon što su na natječaju ostvarili pravo na učenički dom, javljeno im je da u njega ipak neće moći useliti.

Ilustracija: Unsplash

Kako piše Zadarski.hr, u Zadru je godinu i pol od početka radova završena izgradnja zgrade studentske menze sa studentskim paviljonima. U tijeku je opremanje i uređenje okoliša same zgrade, a dom bi trebao biti otvoren za nekoliko mjeseci.

Dom bi trebao biti otvoren najkasnije do kraja 2021.

– Svi sudionici u navedenim procesima ulažu izniman napor da studentski paviljoni budu spremni za smještaj studenata početkom akademske godine, odnosno najkasnije do kraja 2021. godine. Natječaj za dodjelu smještaja u novom domu raspisat će se odmah po izvršenju ugovora o opremanju, čime će se osigurati svi potrebni uvjeti kako bi studenti uselili u potpuno opremljen i funkcionalan prostor. Točan datum svečanog otvorenja nije još definiran, no svakako će biti netom pred useljenje studenata u nove sobe, rekli su sa Sveučilišta za Zadarski.hr.

Novi studentski dom imat će 284 kreveta raspoređenih u 129 soba, odnosno šest jednokrevetnih za osobe s invaliditetom, 91 dvokrevetna i 32 trokrevetne sobe. Osim studentskog doma otvorit će se i studentska menza s 500 sjedećih mjesta. Uz navedeno, studenti će na raspolaganju imati praonicu rublja, spremišta, tri čajne kuhinje te prostor za dnevni odmor, učenje i/ili boravak.

Izdvojeni članak
Soba u domu Stjepan Radić na Savi

Dodatnih 340 studenata ostvarilo je pravo na dom u Zagrebu, provjerite jeste li na listi dobitnika

Studenti ostali bez smještaja u učeničkom domu nakon što su na natječaju ostvarili pravo

A da je smještaj veliki problem zadarskim studentima, pokazuje i problem u kojem se ovih dana našao dio njih. Prema odluci Ministarstva, za 46 studenata odobrena je kvota za smještaj u učeničkom domu, na kojeg su ostvarili pravo i u natječaju Sveučilišta u Zadru. Međutim, studentima je naknadno javljeno da neće moći biti smješteni u učeničkom domu zbog nešto većeg broja prijava učenika.

Ministarstvo je svoju odluku o kvotama nakon toga promijenilo i u novoj odluci obrisalo kvotu od 46 mjesta u učeničkim domovima te za toliko studenata povećalo kvotu za subvencioniranje smještaja kod privatnog stanodavca. Slaba je to utjeha studentima, budući da ta subvencija iznosi samo 200 kuna.

– Čak 46 studenata zadarskog sveučilišta danas (mail čitateljice smo zaprimili 1. rujna, op.a.) je neugodno iznenadio poziv iz SC-a. Njime im je obznanjeno da smještaj na koji su, prema privremenim rang-listama natječaja za dom, ostvarili pravo u Srednjoškolskom đačkom domu u Zadru, ipak neće biti dostupan. Razlog tomu jest povećan broj prijava učenika te kao soluciju (u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja) navode subvenciju za privatan smještaj tim studentima u iznosu od 200 kuna mjesečno. Isto tako, rečeno im je da se prijave na natječaj za novoizgrađeni dom, a na koji su se trebali prijavljivati samo oni studenti koji nisu uspjeli dobiti dom/subvenciju. Ovakav sramotan propust protagonista će, vjerojatno, završiti bez ikakvih sankcija za njih same, što se ne može reći i za studente. Svakoj je iole normalnoj osobi jasno da se studenti nisu nadali većim izdvajanjima za stan, a sada su prepušteni sami sebi samo mjesec dana prije početka nastave. Ovo nije jedini incident ovog Sveučilišta, ali je zasigurno jedan od onih koji će, ne bude li se stvorio pritisak na glavne aktere, uvelike odraziti na financijsko i psihičko stanje studenata, kaže nam čitateljica koja je željela ostati anonimna.

U još jednom sveučilišnom gradu uskoro se otvara moderan studentski dom i nova menza
Share via
Copy link
Powered by Social Snap