Pretraga

Umirovljenik Branislav s 88 godina postao brucoš: ‘Mi stari u godinama nismo za bacanje’

A- A+

Nakon 34 godine što je proveo u mirovini, Branislav Radulović postao je brucoš u 88. godini. Odlučio je upisati Strojarski fakultet u Podgorici, a da u ovim godinama sjedne u studentske klupe motivirala ga je unuka koja je nedavno doktorirala pravo. Do sada je već položio tri kolokvija, a ocjene u indeksu mu, kažu, nisu bitne, kao ni godine z akoje tvrdi da su – samo za brojanje.

Brucoš Branislav Radulović (88) na predavanju na Strojarskom fakultetu u Podgorici | Foto: Screenshot RTCG, YouTube

Kada su studenti Strojarskog fakulteta u Podgorici ušli u dvorani i zatekli Branislava Radulovića u klupi, obraćali su mu se s poštovanjem jer su mislili da je profesor. No, Branislav nije profesor već njihov kolega koji je u 89. godini odlučio postati brucoš.

– Hoću dokazati da mi stari u godinama nismo za bacanje i da imamo potencijal koji može se iskoristiti, rekao je Branislav za Radio Televiziju Crne Gore.

Dolazi na svako predavanje i daje primjer mlađim kolegama

Da upiše fakultet nakon 34 godine mirovine motivirala ga je unuka koja je nedavno doktorirala pravo, ali njegova obitelj, kaže, nije u potpunosti oduševljena njegovim studentskim životom jer svaki dan vozi automobil 15 kilometara do fakulteta. Iako je prije 50 godina završio je Geodetsku školu, učenje mu nije problem jer je do sada položio tri kolokvija, a i mladi kolege mu pomažu da savlada gradivo.

– Sjećam se prvog dana kada smo došli, svi smo gledali Branislava s poštovanjem jer smo mislili da je neki profesor. Međutim, kada su čitali popis studenata i kada smo vidjeli da je i on na tom popisu bili smo iznenađeni jer njegova želja, trud i jaka volja da on dolazi svaki dan i da prati svaka predavanja to nam daje dodatnu motivaciju da shvatimo da i mi trebamo biti tako uporni kao on, komentirala je studentica Gordana Radulović za RTCG.

Izdvojeni članak
giuseppe palermo

Nikad nije kasno za školovanje: Diplomirao u dobi od 98 godina s najvišim ocjenama

Branislavu ocjene u indeksu nisu bitne, kao ni njegove godine

Ovo iskustvo nije posebno samo Branislavu i studentima, već i profesorima koji mu predaju.

– Pogotovo za nas koji smo mlađi koji imamo priliku da kažemo da predajemo čovjeku koji ima značajno životno iskustvo, posebno kada je u pitanju promet jer je kolega prošao sve faze razvoja našeg prometa i tada mi imamo priliku učiti od njega, a ne samo on od nas, objasnio je profesor Strojarskog fakulteta Boško Matović za RTCG.

Branislavu ocjene u indeksu nisu bitne, kao ni njegove godine.

–  Još se ne predajem. Do kad će to biti ne znam, važno je da čovjek ima volju i volja pomaže ljudima. Ne treba se nikad predati prije vremena. Pa kažu godine – godine su samo za brojanje, poručio je 88-godišnji brucoš za RTCG.