Pretraga

Upisujete faks i dvoumite se: Slušati sebe ili roditelje?

A- A+

Došlo je to vrijeme. Ostala su još dva obvezna ispita na maturi i dvadesetak dana čekanja na rezultate. Nakon toga naći ćete se pred vjerojatno najvećom odlukom koju ste do sada morali donijeti u životu – koji faks upisati? Ne sumnjam da je većina vas o tome već razmišljala. Barem se nadam jer, ako tu odluku, onako od starta, morate donijeti tek sada, ne bih vam bio u koži.

studenti predavanje

Foto: Pexels; Roxanne Minnish

Vi koji ste pak već razmišljali o faksu, pretpostavit ću opet, predstavljate ogromnu većinu budućih studenata. Vi imate možda neke druge probleme. Recimo, imate jednu idehju o tome što biste htjeli studirati, a vaši roditelji su kontrol frikovi i oni misle da znaju što je bolje za vas. Ne, ne, još gora situacija. Uopće nisu kontrol frikovi, inače imate svu slobodu i ni u čemu vas ne sputavaju. Ali kad je upis faksa u pitanju, ‘znaš, dušo, mi imamo iskustva, znamo što ti pričamo’.

Emocionalne ucjene

To već ulazi u ono, roditeljima posebice zabranjeno područje u odnosu sa svojom djecom – emocionalne ucjene. Nije da ti žele kontrolirati život i donositi odluke umjesto tebe, ali htjeli bi da živiš kako su oni zamislili i donosiš odluke po njihovom nahođenju. Nije ovo ni rijetko koliko se čini. Tako negdje i nastaju one familije doktora i stomatologa. Kada djed krene u biznis, barem četiri naraštaja, bili zainteresirani ili ne, padali u nesvijest na prizor krvi ili ne, postajat će doktori. Bolji, lošiji, kriminalni.

To je skroz nezavidna pozicija. Realno, roditelji većinu vas financiraju i financirat će vas, barem djelomično, dok budete studirali. Tu negdje osjećate potrebu da im udovoljite, da iskažete poštovanje i zahvalnost, ali opet, znate da se to vrlo lako može upotrijebiti protiv vas. I roditelji to znaju najbolje učiniti, a da uopće nisu svjesni koliko to za vas može biti loše.

Ako se trenutno dvoumite slušati sebe ili roditelje što se tiče upisa faksa, moj savjet vam je vrlo direktan i jednostavan – slušajte sebe, nikad roditelje. Zato što ste pametniji i uvijek ćete izabrati bolje? Apsolutno ne. No, u tome uopće nije stvar. Upisivanje na određeni faks odredit će vam život u toliko aspekata da to sada ne možete ni zamisliti. Nije to samo posao koji ćete raditi, to je okruženje u kojem ćete odrastati rasti narednih nekoliko godina.

Nemojte slušati roditelje

To su prijatelji koje ćete upoznati, navike koje ćete steći, profesionalne deformacije koje ćete putem, onako nehotice, pokupiti. I ako pogriješite, uvijek je bolje da pogriješite za sebe. Tad ćete u sebi pronaći krivca, natjerati se da idući put bolje razmislite, možda ćete krenuti raditi, upisati novi faks. Što god. No, nikad nećete žaliti što su drugi učinili pogrešku za vas. Nikad nećete biti u toj poziciji da si predbacujete što niste poslušali sebe. Što niste pogriješili za sebe.

A ako uspijete, to je posebna vrsta doživljaja. Kad postignete nešto zahvaljujući svojem odabiru, radu, trudu, zalaganju, ideji, to je posebna sreća i ponos. To je osjećaj da nikome, u onom ozbiljnom, pravom smislu ne dugujete što ste uspjeli pronaći svoje mjesto pod suncem, ostvariti svoje potencijale i snove. Zato nemojte slušati roditelje, osim ako su mišljenja da je najbolji faks za vas onaj koji si sami odaberete.


Projekt Brucoš 101 provodi portal srednja.hr. Partneri projekta su Edward Bernays University CollegeZagrebačka škola ekonomije i managementa te Privredna banka Zagreb. Ako želite redovno primati specijalizirane vijesti iz svijeta obrazovanja s portala srednja.hr, pretplatite se na naš newsletter ispunjavanjem obrasca dostupnog ovdje. U sklopu projekta ćemo objaviti i opsežne vodiče za brucoše, a do tada pogledajte video konferencije Brucoš 101: Uvodni kolegij o studiranju.