Pretraga

Upoznajte kandidate koji će se boriti za fotelju rektora Sveučilišta u Splitu

A- A+

Splitsko Sveučilište ove godine slavi 40. rođendan,
a za nekoliko mjeseci bira se novi 12. po redu
rektor. Još uvijek aktualni čelnik Sveučilišta u Splitu Ivan Pavić
nakon tri mandata predat će svoju fotelju
nasljedniku, a kandidaturu su potvrdili Roko Andričević, Šimun Anđelinović,
Željko Domazet i Dragan Ljutić.

hr.wikipedia.org

Rektor Sveučilišta u Splitu Ivan Pavić uskoro će svoju fotelju prepustiti novoizabranom 12. po redu rektoru. Za nekoliko mjeseci ističe Pavićev treći mandat, stoga se naveliko počelo pričati o tome tko će ga zamijeniti. Iako još nije počela službena procedura oko natječaja i izbora, četiri profesora i doktora su potvrdila svoju kandidaturu. Roko Andričević, Šimun Anđelinović, Željko Domazet i Dragan Ljutić prijavit će se na natječaj za čelnu funkciju Sveučilišta koje je naraslo na preko 22 tisuće studenata te 1 640 zaposlenika, piše Slobodna Dalmacija.

Izdvojeni članak

Tri se splitska fakulteta sele u sveučilišni kampus

Aktualni prorektor želi postati rektor Sveučilišta u Splitu

Među spomenutih četvero potencijalnih rekotra nalazi se i jedan aktualnih prorektor zadužen za znanost, međunarodnu i međusveučilišnu suradnju – 58-godišnji Roko Andričević.

– Nimalo laku odluku o kandidaturi donio sam na temelju iskustva i vizije kakvo naše Sveučilište treba biti sutra. Nakon ulaska u EU sveučilište se mora mijenjati brže nego dosad. Sveučilišta u Hrvatskoj nalaze se pred velikim izazovima transformacije, stoga smatram da čelnik takve institucije mora posjedovati kompetencije i iskustva u sustavima visokog obrazovanja i u međunarodnom okruženju. Trebamo veću kvalitetu, a zato su nam potrebni dodatni izvori financiranja koji se mogu postići većim angažmanom u istraživačkom radu i inovacijskom potencijalu Sveučilišta, izjavio je prorektor Andričević za Slobodnu Dalmaciju.

Izdvojeni članak

Novost u obrazovanju: Splitski FESB i Profico osposobljavaju programere za Android


Tko se može kandidirati za čelnu funkciju Sveučilišta

Za rektora može biti predložen i izabran nastavnik u zvanju redovitog profesora koji na Sveučilištu ima ugovor o radu na neodređeno vrijeme u punom radnom vremenu.

Dodao je kako ga za rektorsku funkciju kvalificira njegov znanstveni, stručni, društveni i politički angažman.

Andričevićeva biografija i više je nego bogata. Svoju profesorsku karijeru gradio je 16 godina na američkim sveučilištima, bio je pomoćnik ministra u Račanovoj Vladi, zatim je zasjeo na čelo Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije i zadnjih šest godina je na funkciji prorektora.

Duži niz godina radi u nacionalnim odborima i povjerenstvima Ministarstva znanosti, Agencije za znanost te kao međunarodni ekspert i koordinator na projektima financiranim iz EU fondova, Svjetske banke i UN-a.

Najavio je da će, ako zasjedne u rektorsku fotelju, za prorektore predložiti odreda priznate znanstvenike i stručnjake, ali će s konkretnim imenima u javnosti tek naknadno izići.

Najmlađi među kadidatima je 55-godišnji Anđelinović

– Sasvim je sigurno da ću se kandidirati, imam potrebne kvalifikacije, iskustvo, organizacijske sposobnostu i viziju, a i odličnu ekipu oko sebe. Spremamo program koji će uspjeti pomiriti dvije stvari: činjenicu da je Sveučilište ogromna institucija koja ima sve manje državnog novca, a da svaka njegova sastavnica ima specifične potrebe koje treba uvažavati, istaknuo je za Slobodnu 55-godišnji Šimu Anđelinović koji je ujedno najmlađi od četiri kandidata.

Kao i pethodni protukandidat, Anđelinović je također skrojio impresivnu karijeru. Skoro 23 godine je na čelu Zavoda za patologiju, sudsku medicinu i citologiju KBC-a Split, pročelnik je i osnivač Centra za forenzične znanosti Sveučilišta, specijalist sudske medicine, forenzičar, genetičar i stalni sudski vještak, a član je Nacionalnog vijeća za znanost.

Izdvojeni članak

Studenti splitske Medicine morat će odraditi dupli staž, a faks ne želi komentirati novonastali problem

Bivši dekan FESB-a ponovno u borbi za rektorsku fotelju

Željko Domazet, bivši dekan FESB-a i šef Katedre za konstrukcije na FESB-ovu Zavodu za strojarstvo i brodogradnju, prvi je potvrdio svoju kandidaturu. Riječ je o bivšem Pavićevu prvom suradniku, to jest bivšem prorektor za kapitalne investicije. Godinama je vodio poslove izgradnje kampusa na Visokoj, a 2010. godine bio je jedini protukandidat sadašnjem rektoru na izborima. Senat je ipak većinu glasova dao Ivanu Paviću, a Domazet je treći Pavićev mandat čak osporavao na sudu.

– Ako ne bude čudnih pravnih tumačenja, svakako ću se kandidirati. Naše je sveučilište prošlo faze formiranja i rasta u svim segmentima, od broja sastavnica, studenata, nastavnika, do veće infrastrukturae, pa bi u sljedećim godinama trebalo intenzivirati njegov kvalitativan rast. To se prvenstveno odnosi na poboljšanje prolaznosti, internacionalizaciju Sveučilišta, njegovu vodeću ulogu u razvoju grada i regije, poboljšanje standarda rada i studiranja, rekao je Domazet za Slobodnu Dalmaciju.

Najavio je da će kao rektor nastaviti s izgradnjom kampusa, bolonjskim procesom, integracijom sveučilišta, kao i da će poraditi na racionalizaciji troškova te će rasteretiti nastavnike od administrativnih poslova.

Izdvojeni članak

Na splitskoj Građevini ‘veteran’ studira već 34 godine, a samo Zagreb ima oko 1 300 vječnih studenata!


Kako se bira rektor

Rektor je dužan sazvati sjednicu Senata u roku od 15 dana od dana isteka roka za podnošenje prijedloga. Povjerenstvo zatim treba izvijestiti Senat o prispjelim prijedlozima, a Senat utvrđuje popis kandidata koji su ispunili uvjete za novog rektora. Lista kandidata i programi kandidata javno se objavljuju na internetskim stranicama Sveučilišta kao i na stranicama njegovih sastavnica te se javno predstavljaju u sljedećih 15 dana. Izvješće Povjerenstva o kandidatima za rektora te životopisi i programi rada kandidata dostavljaju se svim članovima Senata zajedno s pozivom za sjednicu na kojoj će se vršiti izbor rektora, a najmanje osam dana prije održavanja sjednice. Senat bira rektora tajnim glasovanjem, a novi čelnik Sveučilišta je kandidat koji dobije natpolovičnu većinu glasova svih članova Senata. Mandat će mu započeti 1. listopada.

Ljutić obznanio svoj prorektorski tim

Dekan Medicinskog fakulteta Dragan Ljutić smatra da bi on trebao biti rektor jer, kako tvrdi, njegova sveučilišna sastavnica koja je jedna od najboljih u Splitu, nikada nije dala rektora iako u mnogo čemu služi kao pozitivan primjer, pogotovo po pitanju znanstvene produktivnosti.

– Odluku o kandidaturi donio sam konzultirajući se s kolegama s raznih fakulteta. Kao ciljeve smo zacrtali kontinuitet i profiliranje u međunarodno priznato sveučilište, istaknuo je Ljutić koji je i voditelj Kliničkog odjela za nefrologiju i dijalizu KBC-a Split.

Dekan Medicinskog fakulteta jedini je od kandidata obznanio svoj prorektorski tim. Zadržao bi dosadašnje prorektore Tomislava Kilića i Branku Ramljak, a tim bi ojačao s Jozom Čizmićem, dekanom Pravnog fakulteta, te s Antom Pundom, prodekanom za financije na Medicinskom fakultetu.