Pretraga

Useljenje u domove započelo, a zbog ovih pogrešaka SC-a ispaštat će studenti

A- A+

Rezultati natječaja za smještaj u zagrebačke studentske domove objavljeni su 17. kolovoza. Studenti koji su htjeli zatim su rezervirali sobe, a od danas je počelo i useljavanje u sve domove. Međutim, ima studenata koji su se na rezultate natječaja žalili i koji će ostvariti pravo na smještaj, ali oni još uvijek čekaju rješenja prigovora koji bi trebali biti objavljeni do kraja sljedećeg tjedna. Uz sve to, SC Zagreb ne poštuje način provedbe natječaja koji propisuje Pravilnik Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Studentski dom Stjepan Radić | Foto: Ivan Božić, srednja.hr

Nakon objave rezultata za smještaj u zagrebačke studentske domove, velik broj studenata ostao je ispod crte. Oni su imali rok od osam dana za slanje prigovora ako su smatrali da je Studentski centar pogrešno zbrojio njihove bodove ili ako su dodatno slali potrebnu dokumentaciju.

Rješenja žalbi očekuju se tek krajem idućeg tjedna, a to ide na štetu onima koji će naknadno ostvariti pravo na smještaj. Naime, rezervacije soba već su zatvorene, a useljenje u domove je započelo. Tako će oni studenti koji imaju pravo na smještaj, ali zbog greške SC-a moraju čekati nešto duže, ispaštati.

Izdvojeni članak

Studentski kriminal se nastavlja: Ponovno smo SC-u poslali objave iz studentskih grupa u kojima se ilegalno prodaju i kupuju domovi

Ima pravo na izravan smještaj, a nije dobio svoj prvi izbor

Ovakva situacija dogodila se studentu koji nam se javio tvrdeći da ima pravo na izravan smještaj, ali nije dobio svoj prvi, nego tek drugi izbor. Nije mu jasno zašto, kaže, te je poslao žalbu. Pravilnik je pročitao nekoliko puta te ustanovio da za takav potez SC nema nikakvu osnovu.

– Smiješno je da se sobe rezerviraju prije rješavanja žalbi. Događa se situacija: hoću li rezervirati sobu ako sam se žalio? Ako žalba prođe, bolje da nisam rezervirao, ako ne prođe bolje da sam rezervirao. Student je tu pred nedoumicom, kaže nam naš sugovornik.

Na kraju je student ipak rezervirao mjesto na Savi, ali ostalo mu je, kako kaže, samo mjesto koje mu se baš i ne dopada. Nada se da će se njegova žalba uvažiti jer mu je potpuno nejasno da nije dobio dom na Cvjetnom, a ima preko 50 županijskih natjecanja, nekoliko državnih, dva puta bio je na izboru za hrvatski reprezentaciju te ima 100 posto riješenu maturu iz matematike. Cvjetno mu je bilo prvi izbor, a kaže nije ga dobio te je uočio da su dom na Cvjetnom dobili neki koji su imali puno manje bodova od njega.

Izdvojeni članak

Zbog pogreški napravljenih prilikom natječaja za domove ispaštaju studenti

SC ne poštuje provedbu natječaja o čemu smo pisali još 2015. godine

Način na koji se natječaj za smještaj u studentske domove provodi opisan je u Pravilniku Ministarstva znanosti i obrazovanja. Tamo jasno stoji da Povjerenstvo za provedbu natječaja nakon razmatranja prijava utvrđuje privremenu rang-listu. Studenti imaju pravo na prigovore u roku od osam dana od dana objave, a Povjerenstvo za rješavanje prigovora ima 15 dana od dana isteka roka za podnošenje prigovora da donese odluku. Tek nakon toga utvrđuje se konačna rang-lista. 

Svi Studentski centri poštuju ovu proceduru, osim SC-a Zagreb. O tome smo pisali još 2015. godine kada smo uočili da je pravilnik SC-a drugačiji od pravilnika MZO-a. Naime, Pravilnik o ostvarivanju prava na smještaj u studentske domove Studentskog centra u Zagrebu propisuje donošenje jedinstvene rang lista. Dakle, nema privremene i konačne rang ljestvice već SC Zagreb jednostavno objavi popis ljudi čije su se žalbe prihvatile, no nije jasno na koji način SC odluči koliko će točno mjesta ostaviti u slučaju pozitivno riješenih žalbi i kako nitko s privremene rang ljestvice ne izgubi pravo na smještaj.

Pravilnik propisuje što treba sadržavati rang-lista, ali SC Zagreb odlučio je sakriti podatke

Osim navedenog problema da se žalbe rješavaju tek nakon rezervacije i početka useljenja u domove, proučavajući spomenuti Pravilnik MZO-a uočili smo još jednu nepravilnost prilikom ovogodišnje objave rezultata natječaja za smještaj u domove.

Izdvojeni članak
dvorana predavanje

Fakulteti nisu previše opterećeni oko GDPR-a i zaštite podataka: Tek sedam sastavnica Sveučilišta odgovorilo na naš upit

Naime, kako smo već jučer pisali, Studentski centar Split i Rijeka imena dobitnika domova objavili su javno, a u Zagrebu su ih objavili pod matičnim brojem pod kojim se studenti vode u SC-u radi zaštite podataka. Međutim, Pravilnik točno propisuje podatke koje rang-lista treba sadržavati. U članku 18. stavku 4. tako piše da su to ime i prezime studenta, naziv visokog učilišta, broj ECTS bodova u tekućoj godini, prosječan broj ECTS bodova u prethodnim godinama studiranja, ukupan broj stečenih ECTS bodova na svim razinama studija, broj bodova prema kriterijima iz članaka 8. do 14. stavka 1. na temelju kojih se studentu odobrava subvencionirano stanovanje u studentskom domu ili kod privatnog poslodavca te ostvareno pravo ili ostvareno pravo na izravan smještaj. 

Uz to, u Pravilniku piše i da studentski centri od kandidata za subvencionirano stanovanje u studentskome domu u obrascima za prijavu na natječaj pribavljaju privolu za prikupljanje i obradu njihovih osobnih podataka i suglasnost za objavu osobnih podataka na rang-listi. Privola za prikupljanje i obradu osobnih podataka je uvjet za prijavu na natječaj. 

Kada su se studenti prijavljivali na natječaj, potpisali su i privolu za objavu podataka koju možete vidjeti na kraju teksta te je jasno da je SC Zagreb trebao javno objaviti imena dobitnika domova. Neki studenti smatraju da je ovo odličan način za malverzacije na koje se ionako često sumnja kada je riječ o ostvarivanju prava na smještaj u domove.

Useljenje u domove započelo, a zbog ovih pogrešaka SC-a ispaštat će studenti
Share via
Copy link
Powered by Social Snap