Pretraga

Zbog pogreški napravljenih prilikom natječaja za domove ispaštaju studenti

A- A+

Rezultati natječaja za smještaj u Studentske domove objavljeni su u ponedjeljak, a rezervacije za sobe već su počele. Prvi stanari s useljavanjem kreću početkom sljedećeg mjeseca, ali među njima neće biti studenti koji zbog vlastite ili greške SC-a moraju pisati žalbe. Povjerenstvo za rješavanje prigovora tek će do 8. rujna riješiti sve pritužbe pa će oštećeni moći dobiti sobe koje su ostale prazne, a ako ne bude mjesta morat će čekati dok se ne oslobodi krevet u domu.

foto: www.srednja.hr

U Pravilniku o ostvarivanju prava na smještaj u studentske domove Studentskog centra u Zagrebu nije jasno definirano kada će se i gdje useliti studenti kojima Povjerenstvo usvoji prigovor.

U članku 21, između ostalog stoji, da se prigovori na rezultate ostvarivanja prava na smještaj studenata podnose u roku od osam dana od dana objave jedinstvene rang liste i kako je Povjerenstvo za rješavanje prigovora obavezno objaviti rješenja u roku od 15 dana od dana isteka roka za podnošenje prigovora. Međutim, nije objašnjeno kada će se i gdje moći useliti studenti kojima se prihvate argumenti izneseni u žalbi.

Izdvojeni članak

Student FER-a zbog nesporazuma do daljnjeg izgubio mjesto u domu

Ako nema slobodnog mjesta studenti s valjanim žalbama useljavat će se tijekom godine

– Studenti kojima Povjerenstvo usvoji prigovor useljavat će odmah nakon donošenja odluke ako ima mjesta, a ako ne onda tijekom akademske godine na slobodne smještajne kapacitete. U pravilniku to ne stoji uz članak o povjerenstvu, ali postupak je isti kao i za studente koji iz objektivnih razloga nisu mogli na vrijeme poslati prijave, objasnila nam je Upraviteljica za smještaj SC-a.

S obzirom na preuređenje Save i Cvjetnog, pritisak na slobodne sobe u zagrebačkim domovima veći je nego li prijašnjih godina. Slobodnih kreveta po završetku natječaja neće biti ili će ih biti jako malo pa SC ističe studentima, koji će pisati žalbu, da im ne mogu garantirati mjesto u domu ni ako im ona prođe.

Izdvojeni članak

Studenti u velikim problemima: Vlasnici ne žele iznajmljivati stanove na par mjeseci

Za otvaranje natječaja obavezan pravilnik MZOS-a i odluka o subvencijama i kvotama

Ovaj problem nastaje jer rezervacije i useljavanja počinju ranije, a SC ne može naknadno tjerati studente koji su se već smjestili u svoj privremeni dom. Za osobe kojima je SC napravio propust u zbrajanju njihovih bodova ovakva je situacija prilično nezahvalna, a moglo bi im se lako dogoditi da na početku godine ostanu bez mjesta u domu, za koje su ostvarili pravo na temelju prosjeka ocjena, uspjeha na studiju, osvajanih nagrada, studiranja na studiju za deficitarna zanimanja i na temelju socijalno-ekonomskog statusa te statusa hrvatskoga branitelja ili djeteta hrvatskoga branitelja.

Na naš upit zašto se natječaj ne otvori ranije pa da se žalbe stignu riješiti prije useljenja iz SC-a su nam rekli da oni svake godine moraju čekati Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta da objavi Pravilnik o uvjetima i načinu ostvarivanja prava redovitih studenata na subvencionirano stanovanje i donese Odluku o iznosu subvencija i kvotama.

Izdvojeni članak

Objavljen natječaj za upis na diplomske studije Sveučilišta u Zagrebu

Da se prigovori riješe na vrijeme morali bi se iz bodova izuzeti posljednji ispitni rokovi

– Pravo na smještaj u studentskom domu ostvaruje se na temelju uspjeha na studiju i socijalnog statusa studenta. Uspjeh na studiju vrednuje se kroz ostvareni prosjek ocjena i broj ostvarenih ECTS bodova kako u prethodnim akademskim godinama, tako i u tekućoj akademskoj godini. Stoga je u interesu studenata da natječaj za dom traje do kraja ljetnog ispitnog roka kako bi studenti mogli položiti ispite i ostvariti veći broj  ECTS bodova, objašnjavaju nam iz MZOS-a zašto ne donose Pravilnike i Odluke ranije pa da se rezultati natječaja i odluka o prigovorima može objaviti prije početka rujna.

U takvoj situaciji, svi oni koji su oštećeni zbog pogrešaka u provedbi natječaja past će na kraj reda i bez obzira na zasluženo pravo na smještaj morat će hvatati prvo slobodno mjesto, možda na početku, a možda na kraju akademske godine.

Kako bi se ovo riješilo predlažemo da se natječaj ipak zaključuje bez rezultata posljednjih ispitnih rokova pa će se time nagrađivati oni studenti koji svoje obaveze uspijevaju riješiti i prije zadnje šanse. Osim toga, i u poslu poslodavci cijene radnike koji rješavaju stvari i prije zadanog vremena pa nije ni loše poticati studente da se već na fakultetu uče efikasnom izvršavanju zadataka.