Pretraga

Usred rokova studentima u domu stigla obavijest da se dio njih mora preseliti: Razlog – skup ministarstva

A- A+

Stanari petog paviljona u studentskom domu Cvjetno naselje u Zagrebu dobili su prošlog tjedna, usred ispitnih rokova, obavijest od SC-a da se moraju preseliti do ovog petka. Kako su objasnili, moraju preseliti na druga mjesta u tom domu ili u studentski dom Stjepan Radić ako uzimaju ljetni smještaj zbog stručnog skupa Ministarstva znanosti, obrazovanja i mladih. Inače, studenti imaju pravo na subvencionirani smještaj u domu do 15. srpnja.

studentska soba studentski dom cvjetno naselje

Soba u studentskom domu Cvjetno naselje u Zagrebu | foto: Hrvoje Debeljak, srednja.hr

Dok traju ispitni rokovi stanari petog paviljona studentskog doma Cvjetno naselje u Zagrebu dobili su neočekivani mail od Studentskog centra prošlog tjedna. U njemu stoji da moraju preseliti do ovog petka zbog smještaja sudionika stručnog skupa Ministarstva znanosti, obrazovanja i mladih. SC im nudi selidbu na druga slobodna mjesta u studentskom domu Cvjetno naselje ili selidbu u studentski dom Stjepan Radić ako ostaju na ljetnom smještaju.

‘Ova nam selidba samo oduzima dragocjeno vrijeme za učenje’

Inače, svi studenti moraju iseliti iz studentskog doma do 15. srpnja pa su brojni studenti nezadovoljni odlukom da moraju seliti više od dva tjedna ranije. Nezadovoljni studenti javili su nam se šokirani ovom odlukom.

– Kao studentica koja je došla iz udaljenog grada s puno stvari nije mi niti malo ugodno ni jednostavno seliti se usred ispitnih rokova, čak ni kad se moram preseliti u drugi paviljon istog studentskog doma. Svi studenti se trenutno nalazimo u stresnom razdoblju te nam ova selidba samo oduzima dragocijeno vrijeme za učenje. Također smatram da je jako ironično kako se studente iseljava iz paviljona zbog organiziranja stručnog skupa kojeg organizira samo Ministarstvo znanosti te ovim putem izražavam svoje nezadovoljstvo, rekla nam je nezadovoljna studentica koja živi na Cvjetnom naselju.

U Pravilniku o domskom redu i uvjetima boravka studenata u studentskim domovima SC-a Zagreb nabrojene su izvanredne okolnosti tijekom kojih SC može naložiti selidbu. To su, stoji u Pravilniku, više sile i posebne okolnosti poput potresa, epidemije, poplave, mobilizacije objekata i slični događaji koji se ne mogu predvidjeti i na koje se ne može utjecati. Zagrebački SC zato smo pitali kako navedeno događanje Ministarstva spada u tu kategoriju.

– Većina studenata završava sa studijskim obavezama i iseljava iz studentskog doma na samom početku mjeseca srpnja što nam govore izvještaji o popunjenosti stambenih kapaciteta iz prethodnih godina. Razlog odabira 5. paviljona je manji smještajni kapacitet koji je dovoljan za potrebe smještaja polaznika stručnog skupa. Studenti prihvaćaju situaciju, jer su svjesni potrebe racionalnog korištenja kapaciteta, a s tim su upoznati prilikom useljenja u studentski dom kroz Pravilnik o domskom redu i uvjetima boravka studenata u studentskim domovima, kazali su iz SC-a uz opasku da su do sada dobili jednu pisanu pritužbu zbog situacije.

Izdvojeni članak
studentski ugovori, u pozadini dvorana puna studenata

Izašao cjenik studentskih poslova za 2024., SC Zagreb za nekolicinu preporučuje satnicu iznad 8 eura

‘Nitko neće izgubiti smještaj u studentskom domu’

Spomenuli su i da približavanjem kraja akademske godine bilježe sve veći broj slobodnih kapaciteta te da se uglavnom radi o pojedinačnim mjestima u dvokrevetnim sobama. Odluku su donijeli na zamolbu Ministarstva zbog smještaja nastavnog osoblja koje sudjeluje na stručnom skupu projekta ‘Hrvatska: ususret održivom, pravednom i učinkovitom obrazovanju’ od drugog do sedmog srpnja.

–  Za sve studente ima dovoljno slobodnih ležajeva te nitko neće izgubiti smještaj u studentskom domu. Studenti stanari 5. paviljona SD Cvjetno naselje mogu se obratiti Upravi doma za sve dodatne informacije i za potrebnu pomoć prilikom preseljenja, kazali su iz zagrebačkog SC-a.