Pretraga

Izašao cjenik studentskih poslova za 2024., SC Zagreb za nekolicinu preporučuje satnicu iznad 8 eura

A- A+

Minimalna studentska satnica u 2024. godini iznosi 5,25, a do povećanja je došlo nakon povećanja minimalne plaće u državi. No, uz tu odluku države, studentski centri mogu donijeti i svoj cjenik studentskih poslova koji sadrži preporučene satnice za svaku vrstu posla. Studentski centar Zagreb tako za pet vrsta poslova preporučuje satnicu iznad osam eura, a najviša preporučena je za posao programiranja.

studentski ugovori, u pozadini dvorana puna studenata

Foto: srednja.hr

Nakon što je Vlada donijela odluku o povećanju minimalne plaće u Hrvatskoj u 2024., povećana je i za nju vezana minimalna studentska satnica koja će u ovoj godini biti 5,25 eura neto. Još ranije potvrđeno je da rastu i porezni limiti za studente, a sve o novostima vezanima uz studentsku zaradu u 2024. možete vidjeti ovdje. Osim navedenih novosti, na početku svake godine pojedini studentski centri mogu donijeti i novi cjenik studentskih poslova. Riječ je o preporučenim satnicama za svaki od poslova, dakle poslodavci studentima mogu dati i veće satnice, ali ne manje od zakonski propisanih 5,25 eura neto.

Cjenik studentskih poslova za 2024.: Na nekim poslovima studenti mogu zaraditi i preko osam eura po satu

Studentski centar u Zagrebu već je objavio svoj cjenik za 2024., a iz kojeg je vidljivo da je preporuka na većini poslova povećati satnice u odnosu na prošlu godinu. Najvišu satnicu, kao i ranijih godina, preporučuju za programere, a ona bi trebala iznositi 9,85 eura, što je za gotovo euro više u odnosu na lani. To bi značilo da student programer koji radi puno radno vrijeme, pet dana u tjednu, u mjesecu s 21 radnim danom može zaraditi oko 1.654 eura. Dakako, poslodavac mu može dati i više.

Na još nekim poslovima preporučuje se satnica iznad 8 eura. Preporučena satnica za instrukcije i poduke je 8,85 eura, za studente koji obavljaju poslove prevoditelja ili korespondenta 8,84 eura, dok je 8,35 eura preporučeno platiti studentima koji sat vremena čiste snijeg. Satnica od 8 eura još se preporučuje za studente developere.

S druge strane, slično kao i ranijih godina, za niz poslova preporučuje se i tek minimalac od 5,25 eura po satu. Takvu bi satnicu među ostalim, prema cjeniku SC-a Zagreb, trebali imati studenti koji rade u kopiraonama, na poslovima čišćenja kina ili poslovnih prostora, na blagajnama ili na portama, oni koji rade kao vodiči na sezoni, a minimalac preporučuju i za poslove telefonskog anketiranja. Studenti na minimalcu koji rade puno radno vrijeme, pet dana u tjednu, u mjesecu s 21 radnim danom mogu zaraditi samo 882 eura.

Izdvojeni članak
euri i centi

Porezni limiti za studente u 2024. i veća minimalna satnica: Ovo su tri novosti u studentskoj zaradi

Satnica veća za rad nedjeljom, blagdanom i noću

Treba naglasiti kako je u svakom slučaju poslodavac studentima obvezan povećati satnicu za 50 posto, za rad nedjeljom, blagdanom, noću između 22 i 6 ujutro i za prekovremeni rad. Drugim riječima, student programer bi nedjeljom prema ovoj preporuci imao satnicu od 14,77 eura, a student koji radi za minimalac za sat nedjeljom bit će plaćen 7,87 eura.

Također, student, naglašeno je u cjeniku SC-a Zagreb, student ima pravo i na naknadu putnih troškova, naknadu za topli obrok i druge naknade, ako su one ugovorene i navedene u studentskom ugovoru. Čitav cjenik studentskih poslova SC-a Zagreb za 2024. možete vidjeti u dokumentu u nastavku. Napomena, ako vam dokument nije vidljiv, osvježite stranicu.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Pogledajte naš video o promjenama u studentskoj zaradi u 2024.: