Pretraga

Uzbuna u Rijeci: Sveučilište želi dići cijene školarina

A- A+

Moguće povećanje cijena školarina, koje najavljuju sa Sveučilišta u Rijeci, uznemirilo je studente u ovom gradu, a nisu spkojne ni kolege na ostalim sveučilištima. Logika je da, čim jedno sveučilište krene s poskupljenem, neće ni druga ostati imuna na korekciju cijena. No, dakako kako školarinu ne plaćaju studenti koji na vrijeme izvršavaju sve svoje obveze, ovo se tiče isključivo onih koji to ne čine pa onda trebaju platiti školarinu ovisno o svom rezultatu, ali i fakultetu na kojem studiraju.

Rektor Pero Lučin Foto | Sveučilište u Rijeci

Na Senatu Sveučilišta u Rijeci otvorena je rasprava o povećanju školarina, koja je odmah naišla na neodobravanje kod studentskih predstavnika u ovom gradu. No, osim njih uznemirile su se i njihove kolege u drugim gradovima, budući da je logika takva da ako jedno sveučilište krene s korigiranjem cijena, u pravilu će to učiniti i ostala.

Izdvojeni članak

Volontiranjem na Europskoj univerzijadi zaradite 3 ECTS boda na Sveučilištu u Rijeci

Najviše cijene školarina 9.600 kuna

Ovakva moguća poskupljenja kao što znamo ne tiču se svih fakultetlija, nego se odnose na one koji ne izvršavaju svoje obveze. Pojedini fakulteti dopuštaju studentima da plate samo kolegij koji prenose, a drugi traže da plate cijelu godinu.

Maksimalne cijene nisu istovjetne ni za sva sveučilišta, a ni za sva područja. Na Sveučilištu u Zagrebu najniže su cijene za društveno i humanističko područje i za njih puna školarina iznosi 7200 kuna, a najviša je za biomedicinsko područje i stoji 9600 kuna.

Na splitskom sveučilištu za humanističko i društveno područje školarine su niže nego u Zagrebu, a za ostala su područja slične zagrebačkima. U Rijeci akademska godina na humanističkim, društvenim i nastavničkim studijima stoji 5500 kuna, tehničkim i biotehničkim 7370 kuna, a na biomedicinskim 9240 kuna.

Izdvojeni članak

[INTERVJU] Rektor Pero Lučin o Bolonji: Studentima dajemo premalo samostalnosti

– Na Senatu našeg sveučilišta otvorena je rasprava o povećanju školarina za studente koji će tek upisivati studije. Znači, sadašnjim studentima ništa se ne bi mijenjalo. Predlaže se da oni koji se budu upisivali na jesen školarinu plaćaju 500 kuna više i da se školarina svake godine poveća petsto kune, rekao je dopredsjednik Studentskog zbora Sveučilišta Rijeka Slobodan Šolaja za Večernji list.

On smatra da bi to za nove studente, koji ne budu na vrijeme ispunjavali sve svoje obveze, bilo preveliko opterećenje i nada se da će u razgovorima s upravom Sveučilišta postići dogovor da se školarine ne povećavaju.

Izdvojeni članak

Aktualni popis natječaja za stipendije u Hrvatskoj i inozemstvu

Sa Sveučilišta u Rijeci uvjeravaju da je odluka još daleko od donošenja

– U Rijeci se školarine nisu povećavale petnaestak godina, a sad je samo otvorena rasprava o toj mogućnosti i povećana participacija odnosila bi se samo na novoupisane studente, objasnila je za isti izvor glasnogovornica riječkog sveučilišta Elvira Marinković Škomrlj.

Kada je riječ o najvećem sveučilištu u državi, rektor Boras kategorički tvrdi da ne razmišljaju o povećanju školarina.

– Manjka nam 50 milijuna kuna za materijalne troškove, ali to nećemo rješavati uz pomoć školarina, nego očekujemo da će to biti riješeno kroz proračun. Svim ostalim sveučilištima nedostaje još toliko, rekao je za Večernji list rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras, naglašavajući da očekuju postupno povećanje proračunskog izdvajanja za visoko obrazovanje.

Izdvojeni članak

[FOTO] Pogledajte kako napreduju radovi na studentskom naselju u Rijeci

U Splitu su se prošle godine pojavile indicije da bi moglo doći do povećanja školarina te je odmah zavladao strah i strepnja među studentima. Ipak, tada nije došlo do korekcije cijena, a predsjednik Studentskog zbora Sveučilišta u Splitu Luka Pezelj tvrdi da se cijene ne bi trebale dizati.

– O tome još nema govora, a ako se to pokuša, studenti imaju niz mogućnosti da nešto takvo zaustave, od blokade rada Senata pa do prosvjeda, rekao je za spomenuti izvor Pezelj, uz nadu da takvo što na njihovu Sveučilištu neće pokušati.