Pretraga

Veleučilište postalo faks, a uveli su i novi studij: Doznajemo detalje

A- A+

Požega je prošle godine dobila svoj prvi fakultet. Riječ je o Fakultetu turizma i ruralnog razvoja koji je osnovan na temeljima Veleučilišta u Požegi. Ruralno, održivo, zeleno i digitalno su ključne premise kojima se na fakultetu vode. Prodekan za razvoj doc. dr. sc. Berislav Andrlić nam je ispričao kako je došlo do preustroja, a čuli smo i o novom studiju koji je s nastavom krenuo ove akademske godine. Fakultet, inače, izvodi četiri studija, a jedan od njih je jedinstven u Hrvatskoj.

Fakultet turizma i ruralnog razvoja u Požegi | Foto: FTRR

Veleučilište u Požegi, nakon 24 godine rada, prošle je godine i preustrojeno u Fakultet turizma i ruralnog razvoja. Svi njihovi studiji ušli su u upisne kvote Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, a Požega je tako postala novi fakultetski i sveučilišni grad Hrvatske.

Tome je prethodio dugogodišnji rad djelatnika Veleučilišta, ispričao nam je prodekan za razvoj doc. dr. sc. Berislav Andrlić.

– Završili smo jedan ekonomski životni ciklus u području stručnog obrazovanja. Kroz niz godina vrijednog rada iz područja znanosti i struke dosegnuli smo vrh naših i prostornih i financijskih kapaciteta i ono što je najbitnije, nastavnih kapaciteta. Nastavnici su dosegnuli znanstveno-nastavna znanja i tako stekli mogućnost držanja nastave na fakultetu i mogućnost provedbe znanstvenih istraživanja, što je preduvjet da bi se jedna institucija zvala fakultet, naveo je Andrlić.

Pokrenuli novi studij, a izvode i jedan jedinstven u Hrvatskoj

Uz usvajanje prijedloga za preustrojavanjem, resorno ministarstvo je Fakultetu odobrilo i izvođenje novog studija. Riječ je o preddiplomskom sveučilišnom studiju Turizma na kojeg su prvi studenti već upisani. Kako nam je prodekan Andrlić objasnio, riječ je o studiju s područja ekonomije, a planira se njegovo produžavanje na diplomsku razinu u području turizma i održivog razvoja.

Uz to, postojeći studiji su redizajnirani 2021. godine, a tad su pokrenuta i dva nova. Tako sada studenti na Fakultetu turizma i ruralnog razvoja, uz studij Turizma, upisuju stručne studije Računovodstvo, Elektroničko poslovanje i programsko inženjerstvo te Enogastronomija. Studij Enogastronomije, inače, spada u biotehničke znanosti i jedinstven je u cijeloj Hrvatskoj. Studije su gradili s fokusom na ruralno, održivo, zeleno i digitalno.

Fakultet turizma i ruralnog razvoja u Požegi | Foto: FTRR

Zašto je studij u turizmu dobra ideja?

Svi studiji koje nude su zapravo kombinacija biotehničkih i društvenih znanosti koji se oslanjaju na turizam, objasnio nam je prodekan Andrlić. Kako je naglasio, turizam čini oko 25 % BDP-a. To ga čini perspektivnim područjem za mlade ljude.

Studiji Fakulteta u Požegi usmjereni su na kontinentalni turizam i ruralni razvoj koji, po mišljenju mnogih, nisu dovoljno iskorišteni, rekao nam je. Kopneni dijelovi naše zemlje bogati su prirodnim resursima koji mogu privući turiste, ali nam nedostaje stručnjaka koji će to znati iskoristiti. Posebno nam manjka visokoobrazovanih turističkih stručnjaka.

– U strukturi zaposlenih u hotelima i restoranima najveći udio, 50 %, imaju srednje obrazovani zaposlenici. Budući su oni u kontaktu s klijentima te o njima značajno ovisi kako će turisti percipirati naš turistički proizvod i cjelokupnu ponudu, od izuzetne je važnosti njihovo adekvatno obrazovanje. Također zabrinjava podatak da 11 % ukupno zaposlenih čini nekvalificirana radna snaga. Rješenje problema su naši završeni studenti informatike, turizma i enogastronomije, rekao je Andrlić.

Čime se nakon ovih studija možete baviti?

Prodekan nam je pojasnio i gdje sve njihovi studenti nakon faksa pronalaze posao. Obrazuju se za rad u OPG-ovima, ugostiteljskim tvrtkama, hotelima, turističkih zajednicama, agencijama, različitim uredima pri županijama i gradovima, poduzetničkim inkubatorima. Osim toga, uče se poduzetništvu kako bi takve tvrtke mogli pokretati sami.

– Danas, pogotovo u malim poduzećima, jedan poduzetnik mora imati znanja i kako kreirati proizvod, kako ga proizvesti, ali i kako ga prezentirati turistima, odnosno, kako ga virtualno predstaviti nekom budućem turistu. Upravo takve programe smo kreirali koji imaju dosta izbornih kolegija i stručne prakse i s drugih studija. Na primjer, studenti turizma će imati neke izborne kolegije s područja informatike i obrnuto, ispričao je naš sugovornik.

Faks osnovao tvrtku u kojoj studenti proizvode vino

Kroz studij, njihovi studenti imaju i puno prakse. Fakultet je osnovao tvrtku kćer, Vinum Academicum, gdje studenti sudjeluju u proizvodnji vina i tako odrađuju vježbe. Naravno, imaju i ugovore s nizom tvrtki, kao što su hotelski lanci, u kojima njihovi studenti obavljaju stručnu praksu. Teorijska znanja koja stječu od profesora nadopunjuju i gosti predavači iz struke.

– Imamo priliku na našem fakultetu slušati našeg glavnog chefa hrvatske nogometne reprezentacije Tomicu Đukića. Nedavno smo imali prvaka slastičarstva u Hrvatskoj Ivana Ergovića te ćemo tim tempom nastaviti i u području informatike, gastronomije i ekonomije, da nam gosti predavači donesu dašak životnog iskustva koje se ne može pronaći u knjigama i elaboratima, rekao nam je prodekan Andrlić.

ftrr

Fakultet turizma i ruralnog razvoja u Požegi | Foto: FTRR

‘Da biste se bavili turizmom, morate voljeti putovanja’

Privlači vas karijera u turizmu, ali u svoju odluku niste sigurni? Prodekan za vas ima savjet. Ako želite raditi u zanimljivom, kreativnom i društvenom sektoru, turizam će za vas biti dobar odabir.

– Ponajprije, riječ je o području koje je neminovno budućnost razvoja Republike Hrvatske. Mnogo se strateški polaže u turizam, a nedostaje radne snage. No, da biste se bavili turizmom, prvenstveno trebate voljeti putovanja, dakle proširiti vidike i upoznati nove kulture. Potom se možete baviti turizmom i u mjestu domicila i upoznati sve te ljude koji dolaze iz udaljenih zemalja, poručio je prodekan Andrlić za kraj.

Više informacija o studiranju na Fakultetu turizma i ruralnoj razvoja potražite ovdje.


Tekst je nastao u suradnji Native studija portala srednja.hr i Fakulteta turizma i ruralnog razvoja u Požegi