Pretraga

[VIDEO] Isprobali smo beskontaktno plaćanje u zagrebačkim menzama: Evo kako funkcionira

A- A+

Studentski život ne bi bio studentski život kada ne bi postojala menza. Upravo je odlazak u menzu izvor radosti u one sive dane kad se pitate zašto ste uopće upisali faks – pa radi prava! Šalu na stranu, teško je preživjeti studiranje bez menze, ali i sami odlasci u menzu znaju biti stresni. Sigurno vam je poznat onaj stres kada nemate sitno i morate usred gužve platiti račun od par kuna s novčanicom od 200 kn… Čini se da je tom stresu kraj. Ili?

Foto: srednja.hr

U neke menze u Hrvatskoj je već došlo 21. stoljeće, pa se tako u menzama u Rijeci može plaćati i beskontaktno s karticama, a korak bliže je došao sada i Zagreb. Nedavno smo pisali o tome kako funkcionira beskontaktno plaćanje u zagrebačkim menzama, a to je preko nove mobilne aplikacije, odnosno digitalnog novčanika, WeaPay.

Testirali smo beskontaktno plaćanje

Mi smo odlučili sami testirati taj sustav, pa smo se uputili u brzu menzu na Ekonomskom fakultetu. Prije samog ulaska, naletjeli smo na jedan problem – nismo mogli instalirati aplikaciju na mobitel. Aplikacija je zasad dostupna na Google Playu i App Storeu, ali ne i korisnicima Huawei mobitela koji nemaju Googleove servise. Nakon što smo aplikaciju instalirali na drugi Android mobitel, morali smo ju povezati s AAI identitetom, te nekom karticom. Taj proces je trajao tek koju minutu, ali ono što nas je ponovno iznenadilo jest to da je najmanji mogući iznos za uplatu 50 kn. Ako ste student, vjerojatno ste do sada već doživjeli situacije u kojima nemate ni 50 kn na računu, a i da imate, ne možete baš sve namijeniti za odlazak u menzu.

@srednja_hr Super vijesti za zagrebačke studente! Od sada u menzama plaćajte – beskontaktno 🤳 više na srednja.hr #srednjahr #menza #zagreb #sczagreb #hrana #ručak #student #studenti #hrvatska #zagrebcroatia #croatia #vijesti #novosti ♬ Baby Work It – Your Favourite Garçon

Na kraju smo napokon došli do same menze i na našu veliku sreću, gužve nije bilo. Osim što nam je to pomoglo po pitanju čekanja u redu, nije nam bilo stresno samo plaćanje aplikacijom – i da nešto pođe po zlu, neće biti prevelika drama. Vjerojatno upravo zato je sve sasvim normalno funkcioniralo. Teti u menzi smo dali x-icu, rekli narudžbu i zatim smo odlučili platiti. Na samom pultu stoji skener koji je uperen prema studentima, pa je zaista potrebno samo otvoriti aplikaciju, postaviti mobitel ispred skenera i automatski se kune skinu s računa, te kroz koju sekundu to bude vidljivo i na samoj aplikaciji.

Izdvojeni članak
menza studentski centar savska

U menze stiglo beskontaktno plaćanje: Otkrivamo kako funkcionira i gdje ga možete koristiti

Nisu svi zadovoljni

Nisu svi studenti, napomenimo, zadovoljni uvođenjem ovakvog načina beskontaktnog plaćanja. Neki su očekivali da će rješenje biti slično onom u riječki menzama, gdje se može platiti bilo kojom karticom.

– Zašto nije uvedeno normalno beskontaktno kartično plaćanje kao što je to napravljeno recimo u menzama u Rijeci, nego se mora izrađivati, održavati još jedna dodatna aplikacija samo za menze, upitala se jedna komentatorica na društvenim mrežama.

Neki su se osvrnuli i na samu aplikaciju istaknuvši kako se nisu poboljšale funkcionalnosti, nego napravila cijela nova aplikacija.

– Niste unaprijedili funkcionalnosti aplikacije, nego ste razvili potpuno novu aplikaciju uz već postojeće aplikacije za istu namjenu, stoji u drugom komentaru na Facebooku.