Pretraga

U menze stiglo beskontaktno plaćanje: Otkrivamo kako funkcionira i gdje ga možete koristiti

A- A+

Beskontaktno plaćanje stiglo je i u zagrebačke studentske menze. Vrhunac je to projekta Studentskog zbora i Studentskog centra. No, rješenje se nije svima svidjelo, budući da se beskontaktno plaćanje neće provoditi klasično – karticom – već posebnom mobilnom aplikacijom. Razgovarali smo sa studentskom predstavnicom Mateom Vasilj koja je bila direktno uključena u projekt i ona nam je pojasnila sve pojedinosti.

menza studentski centar savska

Menza SC, foto: srednja.hr | Ana Šoda

Trebate u menzu, ali nemate više ‘keša’? Nikakav problem, od sada sve što popijete i pojedete u menzi možete platiti – beskontaktno.

Izdvojeni članak
ivan pavao boras

[VIDEO] Glavni studentski predstavnik otkrio hoće li podržati poskupljenje hrane u menzama

Nije klasično rješenje

Vrhunac je to dugonajavljivanog projekta Studentskog zbora zagrebačkog sveučilišta i Studentskog centra. Uz pomoć uprave potonje institucije studentski su predstavnici, zajedno sa stručnjacima iz grupe Vaco, došli do vizije kako digitalizirati studentsku svakodnevicu, a rezultat je – mobilna aplikacija, odnosno digitalni novčanik WeaPay. Pitali smo Mateu Vasilj, studentsku predstavnicu koja vodi Odbor za digitalne tehnologije da nam pojasni kako će to sve funkcionirati.

– Student dolazi na red za plaćanje i, kao i do sada, prvo pokazuje svoju studentsku iskaznicu kako bi dokazao svoj studentski status. Nakon odabira jela student skenira bar kod ili qr kod koji se generira unutar aplikacije (traje 90 sekundi) te na taj način obavlja beskontaktno plaćanje. Plaćanje i obračun subvencije sada se odvija u jednom koraku i nema gubitka vremena na izvraćanju ostatka i sl.

U svakom trenutku sredstva se na digitalni novčanik WeaPay mogu uplatiti uz pomoć kartice ili internet bankarstva, pa više nema baratanja s gotovinom ako to ne želite.

Studentski centar odabrao aplikaciju

Za početak, usluga beskontaktnog plaćanja dolazi u studentske menze na Rudarsko-geološko-naftnom, Medicinskom Agronomskom, Šumarskom, Veterinarskom i Ekonomskom fakultetu, ali i u Savskoj, NSK te na TVZ-u, uglavnom kod svih na liniji brze menze. Uskoro će usluga postati dostupna, navode iz Studentskog zbora, i u drugim menzama pod zagrebačkim Studentskim centrom.

Našu sugovornicu Mateu Vasilj pitamo i kako funkcionira sama aplikacija. Idućih će dana, napominje, objaviti screenshotove iz aplikacije, no uvjerava nas, jako je jednostavna za korištenje. Student se prvo prijavljuje putem svog AAI identiteta i kasnije uz pomoć pina ili biometrije. Pri ulasku u aplikaciju pojavljuje se korisničko sučelje s trenutnim stanjem računa, qr ili bar kodom za plaćanje te gumb za skeniranje qr koda na računu.

– Dodatno student u aplikaciji može uplatiti sredstva putem bankovne kartice ili uplate, poslati novce drugim korisnicima aplikacije bez naknade i zatražiti od istih. Također, može pregledati popis menzi i kafića u kojima je WeaPay dostupan s mogućnošću dohvaćanja rute do istih. Student može pregledati podatke u svim prethodnim transakcijama kao i urediti svoje korisničke podatke, priča nam studentska predstavnica koja je ispred Zbora bila zadužena za ovaj projekt te druge vezane uz digitalizaciju i tehnologije.

Na naše pitanje zašto se išlo na razvijanje WeaPay aplikacije, a ne nekog drugog rješenja, kaže nam da je tako odlučio njihov partner na ovom projektu, Studentski centar u Zagrebu.

Izdvojeni članak

Skoro pola studenata udebljalo se zbog menze, ali svejedno na meniju žele – janjetinu!

Nisu svi zadovoljni

Iako su na društvenim mrežama dobili dosta ovacija i pozitivnih reakcija, na Facebooku je nekoliko ljudi postavilo pitanja vezano za beskontaktno plaćanje. U prvom redu, jednoj komentatorici nije jasno zašto se išlo na razvijanje posebne aplikacije, a ne omogućavanje, primjerice, plaćanja karticama beskontaktno.

– Zašto nije uvedeno normalno beskontaktno kartično plaćanje kao što je to napravljeno recimo u menzama u Rijeci, nego se mora izrađivati, održavati još jedna dodatna aplikacija samo za menze, upitala se jedna komentatorica na društvenim mrežama.

Studentski predstavnici odgovaraju, otprilike kao i nama, da je to odabir SCZG-a kao efikasan oblik digitalnog plaćanja pa tako i unaprijedili funkcionalnost aplikacije. Taj odgovor nije zadovoljio kritičare.

– Niste unaprijedili funkcionalnosti aplikacije, nego ste razvili potpuno novu aplikaciju uz već postojeće aplikacije za istu namjenu, stoji u drugom komentaru na Facebooku.