Pretraga

[VIDEO] Kako se manipulira vijestima pokazala zanimljiva vježba na FPZG-u

A- A+

Ne treba biti pretjerano mudar za zaključiti da o istom događaju pet novinara može dati isto toliko različitih perspektiva. Svatko ima svoja uvjerenja, odgoj, ideološke predispozicije, koje na kraju u izvještavanju najčešće isplivaju na površinu.

foto: es.anawalls.com

No, osim osobina novinara, koje mogu odvesti vijest u sasvim neočekivanu zonu, na reportažu se može utjecati i montažom, kutom snimanja, izborom sugovornika i drugim elementima.

Izdvojeni članak

Deset metoda manipulacije ljudima

Rijetke od nas ne zadivljuje pogled na velebni spomenik Taj Mahal u Indiji (na slici gore). Njegova raskoš toliko je zapanjujuća, da nam se na momente čini kako lebdi negdje u raju.

Ali pogledom iz drugog kuta, doživljaji se potpuno mijenjaju. Grad Agra, na čijem je rubu smješten Taj Mahal, guši se u prljavštini i siromaštvu pa kad pogledamo fotografiju ovog mauzoleja iz središta Agre, više nam se ne čini tako privlačan. (slika dolje).

Štoviše, odjednom bismo preskočili posjetu ovom spomeniku, premda smo ju odavno zacrtali u svojoj glavi i notesu.

foto: Pinterest

Izdvojeni članak

[VIDEO] Profesor Milun pokazao kako stranke manipuliraju statistikom uoči izbora

Upravo na tragu ove tematike, na Fakultetu političkih znanosti, studenti su napravili vježbu, koja je imala cilj pokazati kako se montažom priloga, može utjecati na percepciju gledatelja.

To je zapravo vježba nastala na temelju pokusa ruskog redatelja Leva Kulješova, koji je još 20.-ih godina prošlog stoljeća, dokazao da kadar u odnosu s drugim kadrovima dobiva novo značenje. To je učinio tako da je snimio lice poznatog ruskog glumca Možuhina te ga povezivao sa sljedećim prizorima: mrtvom djevojkom, tanjurom juhe i dječakom u igri.

Montažom je izmjenjivao glumčevo lice i navedene prizore, a gledatelji su tvrdili da na glumčevom licu vide glad, tugu i veselje.

Studenti druge godine novinarstva na kolegiju Osnove televizije, u svojoj su pak vježbi vješto izmanipulirali izvještaj s ceremonije 54. obljetnice Fakulteta političkih znanosti. 

Pogledajte dva video priloga, od kojih je u jednom svečanost prezentirana kao uspješna i zanimljiva, a u drugom kao zamorna i promašena.