Pretraga

[VIDEO] Neki za laptop, neki u polje: Na ovom studiju dio nastave je i – branje kukuruza

A- A+

Manjak praktične nastave, a previše ‘štrebanja’ suhoparne teorije česta je zamjerka studenata brojnih studija u Hrvatskoj. Takve nastave očito ne nedostaje na Visokom gospodarskom učilištu u Križevcima, a ona uključuje i sjetvu te branje kukuruza.

Screenshot: YouTube

Već otprilike 20 godina na Visokom gospodarskom učilištu u Križevcima provodi se proizvodno demonstracijski pokus hibrida kukuruza, pod vodstvom profesorice Vesne Samobor.

Ono što je posebno zanimljivo je i da su u proces uključeni i sami studenti, pa su tako i ove godine brucoši sudjelovali u branju kukuruza, a Visoko gospodarsko učilište je objavilo i video u kojem je prikazan proces još od sadnje.

Izdvojeni članak

[FOTO] Ova škola super se snašla: Hrvatski imaju pod vrbom, a neke predmete i u vinogradu

Ove godine na pokusnoj površini od cca 1.4 ha Visokog gospodarskog učilišta u Križevcima posijan je proizvodno demonstracijski pokus 30 hibrida kukuruza i drugi pokus kukuruza tretiran preparatom za pospješivanje apsorpcije vode i biostimulatorom rasta. Pokus je posijan pod nadzorom Vesne Samobor i Renate Erhatić te je i ove godine bio uspješan, priopćili su s Visokog gospodarskog učilišta.

Profesorica Samobor, osvrnula se na drugi pokus kukuruza čije je sjeme bilo tretirano polimerima za poboljšavanje apsorpcije vode te kombinacijom polimera s mikroorganizmima i istaknula kako je ova godina bila iznimno dobra za kukuruz zbog dovoljno vlage, a krajnji rezultati pokusa će biti poznati nakon što se izmjeri prinos, izračuna momentalna vlaga, hektolitarska masa i masa 1.000 zrna.

Kako je izgledala berbi pokusa na Visokom gospodarskom učilištu, možete saznati u videima u nastavku.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap