Pretraga

Pokusi kod kuće ne moraju biti komplicirani: Pokrenuta besplatna aplikacija kroz koju ih možete vježbati

A- A+

BASF, vodeća svjetska kemijska tvrtka, pokrenula je besplatnu web aplikaciju za učenike srednjih i osnovnih škola. Riječ je o aplikaciji zvanoj ‘Lab-Free Chemistry’, koja pruža jednostavne tutorijale za izvođenje bezopasnih kemijskih pokusa u kućnim uvjetima.

Foto: BASF

Čujte i počujte ljubitelji kemijskih eksperimenata. Vodeća svjetska kemijska tvrtka BASF, pokrenula je besplatnu web aplikaciju ‘Lab-Free Chemistry’, putem koje učenici srednjih i osnovnih škola mogu proširiti znanje kemije izvodeći bezopasne zabavne pokuse u kućnim uvjetima.

Cijela je aplikacija osmišljena kao računalna igra i pristupa joj se putem sljedeće poveznice. Za početak se potrebno registrirati s osnovnim podacima, kao što su ime, prezime, lozinka i mail adresa korisnika te potvrditi profil putem maila.

Izdvojeni članak
periodni sustav elemenata

[Zadatak dana] Uvjereni ste da vam Kemija ide dobro? Ako na ovo odgovorite točno, u pravu ste

Nakon toga, naći ćete se na početnoj stranici web aplikacije gdje je potrebno kliknuti ‘igraj sada’. Taj gumb vodi do četiri razine pokusa koje možete obavljati. Iako su poredani od najlakšeg do najtežih, svi se mogu bez problema napraviti u kućnim uvjetima.

Prva razina, primjerice, sadržava pokuse simpatičnih imena ‘Tornado u boci’, ‘Papar koji bježi’, ‘Domaća duga’, ‘Nevidljiv sok’ i ‘Napravi svoj snijeg’. Klikom na željeni pokus, otvorit će se prigodne sličice koje služe kao svojevrsni tutorijal, sadržavajući sve potrebne ‘sastojke’ za eksperiment i korake koje je potrebno napraviti.

Screenshot: Lab-Free Chemistry

Ako ste sve detaljno pratili, doći ćete do posljednjeg koraka pokusa u kojem je jednostavno objašnjeno zašto se nešto dogodilo. Uz to, na kraju se nalazi i prigodni fun fact koji ima veze s pokusom kojeg ste radili.

Inače, ovaj projekt dio je BASF-ovog znanstvenog programa Chemgeneration koji uključuje interaktivne prezentacije i pokuse iz STEM područja povezane s konceptima održivosti i kružnog gospodarstva, namijenjen obrazovanju učenika srednjih i osnovnih škola.

Kao i prethodnih godina, program obuhvaća Hrvatsku, Austriju, Bugarsku, Češku, Grčku, Mađarsku, Rumunjsku, Slovačku, Sloveniju i Srbiju, a sadržaj je prikazan na 11 jezika, među kojima je i hrvatski.