Pretraga

[VIDEO] Ovo je legendarno: Omiljeni profesor s FER-a snimio rap pjesmu za predavanje

A- A+

Da online nastava ne mora biti suhoparna, dokazuju predavanja mnogima omiljenog profesora na Fakultetu elektrotehnike i računarstva, Mervana Pašića. Mnogi ga pamte iz našeg teksta o ‘najkul’ online predavanjima koje je studentima snimao na obali Jaruna. Ovih dana profesor Pašić na svom je YouTube kanalu pokazao novu dozu kreativnosti –  objavio je rap pjesmu kroz koju ferovke i ferovce podučava o podučava o mnogima kompliciranim pojmovima, kao što su vektorske funkcije i prostorne krivulje.

Profesor Mervan Pašić sninio je rap pjesmu za jedno od video predavanja|screenshot: YouTube

Netko mudar jednom je rekao kako je glazba jedini univerzalni jezik. Upravo je taj jezik profesor Fakulteta elektrotehnike i računarstva sa Zavod za primijenjenu matematiku, Mervan Pašić, odlučio iskoristiti kako bi studentima približio često neugodne pojmove kao što su to vektorske funkcije i prostorne krivulje.

Profesor Pašić odlučio je napisati rap pjesmu za video predavanje  ‘Vektorske funkcije i prostorne krivulje – teorija i zadaci’ – sam je osmislio tekst i glazbu, a onda i izveo pjesmu.

U samo dva dana prikupio preko sedam tisuća pregleda

Isječak je FER objavio na svom službenom Instagram kanalu, a nakon što smo poslušali pjesmu, javili smo se profesoru Pašiću koji nam je otkrio kako je uopće došao na ideju.

– Krajem 2021. sam snimio i objavio na YouTube jedan ne-matematički video: ‘Advent Zagreb 2021’, u kome sam obradio više od deset predivno ukrašenih punktova u našem Zagrebu, obožavam lampice. Za vrijeme snimanja na jednom od njih, a to je Likovna akademija, se održavao rap koncert uživo i tamo me je presrela i počastila veoma ugodnim kratkim druženjem jedna ekipa studenata ferovaca. Rastali smo se tako što me jedan od njih pitao: ‘Profa Mervan, a kad će te snimiti jednu rap pjesmu samo za nas ferovce? Tad mi je bilo jasno da ću je zaista i napisati i snimiti. Ali mi nije bilo niti na kraj pameti da će to doći tako brzo.’, prepričava nam profesor Pašić.

U samo dva dana od objave na YouTubeu pjesma je prikupila skoro sedam tisuća pregleda. ‘Najbolji profesor na faksu, Vaš entuzijazam i energija nas motivira da učimo i razumijemo matematiku na lijep način’, ‘ovaj čovjek mi uljepšava studiranje’, ‘čovjek me uvjerio da su funkcije zakon’, samo su neki od komentara.

– Jedan drugi dio komentara je išao u smjeru kvalitete mog rap pjevanja i teksta i glazbe, pa su me prozvali MC Memi ili Meminem aludirajući na Eminema – američkog rapera. A za mene posebno simpatičan je ovaj komentar, citiram: ‘Je l’ ovo himna brucošijade FER-a? Hahahah’, kaže nam Pašić.

Izdvojeni članak

Je li ovo najkul online nastava u Hrvatskoj? Profesor s FER-a svoja predavanja snima na Jarunu

Kako je izgledao proces?

Pitamo ga i koliko dugo mu je trebalo da osmisli i snimi pjesmu. Tekst je, kaže odlučio napisati početkom veljače i uspio je – bio je sadržajan i zanimljiv, a većinu je zapisao – tijekom penjanja po Sljemenu.

– Poslije toga još jedan tjedan mi je trebao za uglazbiti tekst i snimiti pjevački dio i spot na FER-u, klavir doma, a ritam pratnju na odgovarajućem softwareu na računalu. Izgleda po svemu da sam dobro iskoristio svoje praznike između dva semestra, paralelno sa ispitnim obavezama, kaže nam profesor Pašić i podsjeća da je pjesma objavljena na YouTubeu na vrlo simboličan datum – 22.02.2022.

Ovo mu nije prva kreativna lekcija za studente

Profesoru Pašiću ovo nije prvi kreativni projekt. Pisali smo na srednja.hr o njemu prije godinu dana kada je svoja predavanja za studente snimao pred pločom na obali Jaruna. U svojim video predavanjima je i, sjedeći pored AG Matoša na Strossmayerovom šetalištu, pročitao jednu njegovu pjesmu i objasnio kako se u njoj jasno pojavljuju pojmovi niza i limesa. Za potrebe primjene diferencijalnog računa prezentirao je uživo na FER-u proces kuhanja zelenog čaja, prepričava nam. Uživo je i vozio bicikl iza tramvaja broj šest i mjerio mu brzinu, a potom izradio mjerenja i objasnio ih u teorijskim terminima lokanih ekstrema.

Pitamo ga i za neke buduće kreativne projekte, a on nam odgovara kako ovakve stvari nikada ne planira. Ideje mu, kaže, dođu same ovisno o specifičnosti nove teme koju obrađuje, a koja je usko povezana za nastavu matematičke analize na FER-u.

– Naravno, na svakom novom video predavanju želim ostvariti neke osnovne ciljeve, a to je pokazati studentima na svom primjeru kako se voli matematika, zašto je važna ona stara ‘U zdravom tijelu je zdrav duh’, te kako mnoge stvari koje učimo u matematici već postoje u našem prirodnom okruženju, ali na svoj poseban fizički način, zaključuje ovaj omiljeni profesor.