Pretraga

[VIDEO] Studentska predstavnica zaziva novu mjeru: ‘Ako student nije dobio dom, trebao bi dobiti 500 kuna mjesečno’

Budući da gotovo 6.000 studenata ove godine nije dobilo smještaj u studentskom domu, već se dulje vrijeme zazivaju mjere kojima bi oni koji ne ostvare pravo na smještaj u domu dobili određenu svotu novaca za privatno stanovanje. Da bi to trebalo biti bar 500 kuna mjesečno sve dok se ne otvore novi studentski domovi, istaknula je u našem podcastu predsjednica Hrvatskog studentskog zbora Bruna Bandula.

bruna bandula

Bruna Bandula, glavna predstavnica studenata na državnoj razini
Foto: srednja.hr

Cijena privatnog smještaja sve je viša. Studenti uz studiranje trebaju raditi kako bi mogli plaćati stan koji uglavnom dijele s više cimera. Glavna studentska predstavnica Bruna Bandula upravo to vidi kao gorući problem u Hrvatskoj, ali i na europskoj razini. U našem podcastu kazala je kako su studenti primorani raditi da bi plaćali stanovanje, a to narušava kvalitetu samog studiranja.

‘Takve subvencije već postoje u Finskoj’

– Studenti su jedna ugrožena populacija. Subvencionirana prehrana i smještaj omogućuju studij svima, bez obzira na to iz kojeg su dijela Hrvatske te su to apsolutno mjere koje treba osnažiti, rekla je Bruna.

Bruna je isto naglasila kako je jedno istraživanje u Europi pokazalo kako je Hrvatska jedna od zemalja s najmanjim brojem smještajnih kapaciteta za studente, deset posto od ukupnog broja studenata dobiva dom. Problemi se, pojasnila je Bruna, ne mogu riješiti tako brzo, ali jedan od modela koje bi Vlada mogla uvesti jesu subvencije privatnog smještaja.

– To već postoji u Finskoj. Studenti koji nisu ostvarili pravo na dom, a prema nekim socijalnim parametrima zadovoljavaju uvjete, trebali bi od države dobiti određeni iznos novca koji bi im olakšao mjesečne financije te oni više ne bi morali toliko raditi, ako već rade, kazala je Bruna.

@srednja_hr Što vi mislite o ovoj ideji? 🤔 #srednja #studenti #studentskidom ♬ original sound – srednja_hr

Za početak – 500 kuna

Tako studenti, pojasnila je Bruna, ne bi narušavali kvalitetu svog studija. Taj iznos studentski predstavnici trebali bi dogovoriti s Vladom i ministarstvima, ali Bruna smatra da bi 500 kuna mjesečno bilo dovoljno za početak. To bi pak bila samo privremena mjera jer se dugoročno, rekla je Bruna, radi na tome da se prošire kapaciteti u samim domovima.

– Kao studentski predstavnici radimo na tome da to poboljšamo. S tom svotom olakšalo bi se studentima ako nisu dobili dom, ali svakako bi trebalo uzeti i neke druge faktore u obzir i razviti jedan kompleksniji model. No, i s ovim minimumom studenti bi bili zadovoljni i on je apsolutno potreban, naglasila je Bruna.

Osim novog modela financiranja, u našem podcastu Bruna Bandula govorila je o jelovnicima u menzama, otvaranju novih domova, deficitarnim nastavničkim smjerovima te trajanju studija. Cijeli podcast pogledajte ispod.