Pretraga

[VIDEO] U ovoj zemlji platit ćete kaznu ako u studentskom domu skidate filmove s piratskih stranica

A- A+

Kada je internet bio u svojim začecima, autorska prava zapravo nisu postojala. Sve što je bilo na internetu smatralo se vlasništvom cijelog svijeta, a tako je bilo i za filmove i glazbu. ‘Skidanje’ filmova s piratskih stranica kao i glazbe bilo je pod normalno, ali danas se sve više ljudi okreće pretplatama poput Netflixa ili Spotifya. U našem Redakcija podcastu Marko je ispričao kako je doživio šok kada je kao student otišao studirati u Njemačku gdje su postojale kazne za skidanje stvari s piratskih stranica u studentskom domu.

djevojka uči za laptopom

foto: Unsplash

Sjećate se one reklame s nabrijanom glazbom koja se vrtjela prije nego je počeo film koji ste posudili u videoteci, ona koja je prikazivala razne scene krađa i pljački? Ako se ne sjećate, onda ste vjerojatno premladi i videoteke više nisu postojale, ali oni koji se sjećaju znaju da se radilo o reklami koja je gledateljima govorila ‘ne biste ukrali automobil’ i ‘ne biste ukrali novčanik’, a na kraju je bila poruka ‘piratstvo je krađa‘.

Tako su ljude nekada učili da nije u redu kopirati filmove s kazeta i DVD-a za privatne svrhe. Ali, izgleda da je s dolaskom interneta cijela ta priča o tome da je piratstvo krađa pala u vodu. I nisu se samo ‘krali’ filmovi, već se masovno skidala i glazba s piratskih stranica, a skidanje filmova znalo je trajati nekoliko dana pa je onda bila prava muka pronaći titlove koji su sinkronizirani s cijelim filmom.

‘Videoteke odlaze u povijest i onda se dopuštalo ljudima da mogu skidati stvari preko raznih servisa’

Svi su to u jednom trenutku radili i to bez ikakvih sankcija ili kazna, a neki to vrlo vjerojatno rade i danas jer odbijaju plaćati Netflix kada mogu gledati filmove na nekim drugim stranicama besplatno, samo uz brdo reklama koje je često nemoguće ugasiti. Upravo smo o tome pričali i u našem posljednjem Redakcija podcastuZašto danas plaćamo za glazbu, filmove i vijesti?‘. O pretplatama su raspravljali naši novinari Duje, Matej i Marko, urednik portala srednja.hr. Portal srednja.hr je krajem prošle godine uveo pretplatu za zajednicu srednja.hr+, a više o tri modela pretplate saznajte ovdje.

– Rane 2000., dobivamo internet u Hrvatskoj, ISDN modem i nemamo nikakav tehnološki razvijen sustav gdje ti online skidati neke filmove legalno, videoteke lagano odlaze u povijest i onda se dopuštalo ljudima da mogu skidati stvari preko raznih servisa i od toga se nisu radili problemi, rekao je Marko u Redakcija podcastu.

@srednja_hr Marko je ispričao svoj prvi susret s kažnjavanjem downloadanja piratskog sadržaja u studentskom domu, nešto što je u Hrvatskoj tada bilo nezamislivo! Zašto danas sve više plaćamo pretplate za streaming servise, glazbu, vijesti razgovarali smo u podcastu – možete ga pronaći preko linka u opisu profila! 👆 #srednjahr #podcast #redakcijapodcast #redakcija #pretplata #hrvatska #studenti #studentskidom ♬ original sound – srednja_hr

‘Upozorenje kada smo dolazili u studentski dom – nemojte skidati piratske videe, mi ćemo znati’

Tehnološko-kulturni šok doživio je kada je 2012. godine otišao studirati u Njemačku.

– Ondje su tada postojali sustavi gdje je moguće platiti i online skinuti film, a mi smo dobili upozorenje kada smo dolazili u studentski dom – nemojte skidati piratske videe, mi ćemo znati da ste vi to skinuli. I to se uistinu dogodilo, objasnio je Marko.

Neki kolege i kolegice zanemarili su to upozorenje i jednog dana im je stigla kazna.

– Znači već tada postoji model da te se kazni, a paralelno postoji tehnologija koja ti omogućava gledanje filmova za par eura u zemlji visokog standarda da nemaš nikakvih problema, ispričao je Marko.

Cijeli podcast o tome zašto su online pretplate uopće uvedene, što se točno plaća kada koristite Netflix, Spotify ili ako ste se pretplatili na neki medij, možete pogledati na našem YouTube kanalu ili u videu ispod.