Pretraga

Vijeće dekanu Švaiću iskazalo povjerenje, profesor Prohić se ispričao: ‘Prihvatljiva isprika je da ponudi otkaz’

A- A+

Studenti Akademije dramske umjetnosti u ponedjeljak su održali prosvjed na kojemu su, između ostalog, zahtijevali da profesor Ozren Prohić koji je bio suspendiran zbog prijave za seksualno uznemiravanje pa ponovno vraćen na posao, podnese ostavku te da isto to učini i dekan ADU-a. O tome se dodatno raspravljalo na današnjoj sjednici Akademijskog vijeća. Na sjednici je izglasan zaključak da profesoru treba obustaviti radni odnos, a dekanu je izglasano povjerenje. Sjednici je, također, prisustvovao profesor Prohić koji se ispričao, ali studenti su stava da bi jedina ispravna isprika bila – ostavka.

Tabla Akademije dramskih umjetnost i studenti koji prosvjeduju ispred akademije

Prosvjed ispred ADU-a | foto: srednja.hr

Na sjednici Akademijskog vijeća ADU-a, gotovo jednoglasno je izglasan zaključak da profesoru Ozrenu Prohiću treba obustaviti radni odnos, piše Teatar.hr. Protiv tog zaključka bio je pročelnik Odsjeka kazališne režije Tomislav Pavković. Dekanu Davoru Švaiću, čiju su ostavku zahtijevali studenti, izglasano je povjerenje da provede reforme, ali još nije poznato koje će to reforme biti. Također, dekan nakon sjednice nije želio dati izjavu za medije.

Sjednici je, kako piše Večernji list, prisustvovao i profesor Prohić koji se ispričao, ali su studenti rekli kako je jedina prihvatljiva isprika to da ponudi otkaz.

– Izglasano je povjerenje dekanu da će nastaviti mijenjati sustav. Žao mi je što do ovoga došlo već mjesec dana nakon što je počela akademska godina i na ovakav način, ali mi smo zadovoljni. Mislim da je ovo korak naprijed u jako dugoj i sporoj birokratskoj borbi prema promjeni cijelog sustava, rekla je za Večernji list Karla Jelić, studentica ADU-a i jedna od organizatorica prosvjeda.

Dekana smo kontaktirali za izjavu, ali nije bio dostupan.

Ostavka dekana je bila jedan od zahtjeva na prosvjedu

Podsjećamo, u ponedjeljak je, ispred Akademije dramske umjetnosti, održan prosvjed na kojemu su glavni zahtjevi bili ostavka profesora Ozrena Prohića koji je prijavljivan za seksualno uznemiravanje studenata te dekana Davora Švaića koji je dozvolio da se taj profesor, nakon dvogodišnje suspenzije, vrati na Akademiju.

Osim prosvjeda studenata, jučer je na N1 televiziji gostovala dugogodišnja profesorica na Akademiji, Snježana Banović, koja je rekla kako je ona jedna od prvih žrtava profesora Ozrena Prohića te da on svoje studente maltretira već trideset godina. Ispričala je i da je od tada upozoravala na njegovo problematično ponašanje o kojemu je čak pisala u svojoj knjizi, a o tome je nedavno progovorila i na Akademijskom vijeću.

– Ja, dok sam bila članica Akademijskog vijeća, sam otvorila raspravu na temu Ozrena Prohića i zašto je suspendiran, zašto će se vratiti na Akademiju i zašto prima punu plaću dok je suspendiran. Jedini rezultat toga vijeća je bio taj da sam bila ‘popljuvana’ pa sam rezolutno otišla i nisam se više vraćala u znak podrške studentima. On u šaci drži sve pa čak i dekana, ispričala je profesorica Banović za N1.

Izdvojeni članak
Studenti s transparentima

Studenti ADU -a prosvjedovali protiv profesora i dekana: ‘Nismo tražile, sada tražimo’

‘Studenti su se bojali za svoje mentalno zdravlje’

Profesorica je dodala i da je studentica, na koju profesor Prohić viče na snimci koja je puštena na prosvjedu, samo jedna u nizu studentica prema kojoj se tako ponašao.

– Mnoge su ga prijavljivale. Nakon prvog kruga inicijative ‘Nisam tražila’ i prvih prijava kojih je na Akademiji bilo 27, Prohić ih je imao nekoliko i nakon šest mjeseci je dobio još nekoliko prijava. On je bio toliko siguran da mu se ništa ne može dogoditi. Ja trideset godina pratim tu karijeru, to je trideset godina zlostavljanja od Zbora, raznih HNK-ova, glumačkih ansambla do suradnika, ali ovo je vrhunac, rekla je profesorica Banović.

Ispričala je kako su joj njeni studenti pričali o neugodnim iskustvima s ovim profesorom te da su već došli do te točke da se boje za svoje mentalno zdravlje zbog toga koliko je nasilan i koliko je opasan za njih. No, to su studenti koji su se odlučili zauzeti za sebe, ali i buduće generacije na Akademiji te njihovo kvalitetnije i mirnije obrazovanje što profesorici daje nadu da će Prohić i drugi slični profesori biti maknuti s Akademije.

Pogledajte naš video o aferama koje u posljednje vrijeme potresaju akademsku zajednicu: