Pretraga

Vijeće studenata ujedinilo političare: Mijenjat će se titule na stručnim studijima

A- A+

Čak 55 000 studenata stručnih studija u Hrvatskoj diskriminirani su titulom ‘stručni specijalist’ koja im se dodjeljuje nakon petogodišnjeg stručnog studija. Vijeće studenata veleučilišta i visokih škola nastoje izboriti Izmjene Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju te Zakona o akademskih i stručnim nazivima i akademskom stupnju, a oporba i vladajući dali su im podršku.

Izdvojeni članak

Alavanja: Jedini smo u EU koji diskrimiramo 45.000 studenata i zato iniciramo izmjene Zakona

Nepravedan položaj 55 000 studenata rješavat će se u prvom kvartalu 2016. neovisno o sastavu Vlade. Odluku o izmjeni diskriminirajućeg akademskog statusa studenata stručnih studija podržali su Odbor za obrazovanje, znanost i kulturu Hrvatskog sabora, IDS-ovac Valter Boljunčić, SDP-ovac Domagoj Hajduković, HNS-ovac Igor Kolman te HDZ-ovac Jasen Mesić.

Službenu podršku incijativi je dala i Hrvatska seljačka stranka, ali i bivši ministar rada Mirando Mrsić, bivši i sadašnji ministri obrazovanja, a cijelu priču prati i nezavisna zastupnica, Jadranka Kosor.

– Budući da ovakvo zajedništvo stranaka nije česta stvar, posebno uzimajući u obzir predizborno doba, ponosan sam što su to potaknuli upravo studenti. Neovisno o budućim strankama koje će formirati Vladu, pitanje 55 000 studenata mora biti što prije riješeno, naglasio je uz veliko zadovoljstvo predsjednik Vijeća studenata, Karlo Kolesar