Pretraga

Za državne stipendije značajno više prijava nego što ih se dijeli: Istječe najvažniji rok za sve koji žele do 1.800 eura

A- A+

Od ove godine Ministarstvo znanosti i obrazovanja dijeli 2.000 više državnih socio-ekonomskih stipendija nego ranijih godina – pravo na nju u ovoj će akademskoj godini ostvariti ukupno 12.000 studenata. Prijava je značajno više nego ih se dodjeljuje, za sada čak 15.474, a rok za prijavu na natječaj za stipendiju u godišnjem iznosu od 1.800 eura istječe ove srijede.

Foto: srednja.hr

Do srijede, 2. studenoga 2022. do 12.00 sati studenti diljem Hrvatske mogu se prijavljivati na natječaj za državne socio-ekonomske stipendije. Ove godine dodjeljuje se 12.000 stipendija i to u iznosu od 1.506,90 kuna odnosno 200 eura mjesečno, a stipendija se isplaćuje tijekom devet mjeseci akademske godine.

Za prijavu obvezno je ispuniti elektronički obrazac koji se nalazi na mrežnoj stranici Ministarstva na poveznici. Student obrascu pristupa putem AAI@EduHR elektroničkoga identiteta. Obrazac se podnosi isključivo u elektroničkome obliku – obrazac i obvezni prilozi ne šalju se u tiskanome (papirnatome) obliku na adresu Ministarstva.

Izdvojeni članak

Ministarstvo otvorilo javni poziv za STEM stipendije od 600 i 300 eura mjesečno

U sustavu kroz koji se studenti prijavljuju, vidljivo je kako je svoju prijavu do trenutka pisanja ovog teksta (1. studenog u 8:35h) završilo već 15.474, što bi značilo da će i ove godine značajan dio prijavljenih ostati kratkih rukava.

Broj prijava za državnu stipendiju na dan 1. studenog u 8:36 h| izvor: drzavnestipendije.mzo.hr

Prema pravilniku Ministarstva, rang-liste dobitnika ove stipendije bit će objavljene najkasnije nakon 60 dana od dana zatvaranja natječaja, a bit će dostupne na web stranici Ministarstva znanosti i obrazovanja. Studenti koji ne ostvare pravo imat će osam dana za ulaganje prigovora na rang-listu dobitnika.

Podsjetimo za kraj, stipendija se dodjeljuje u tri kategorije – studentima slabijeg socio-ekonomskog statusa, djeci poginulih, umrlih i nestalih i djeci vojnih i civilnih invalida Domovinskog rata i studentima s invaliditetom i studentima koji su pod skrbništvom ili su kao djeca bili pod skrbništvom. Napomenimo i kako je još uvijek, do 9. studenog, aktualan i javni poziv za dodjelu STEM stipendija, a kako se prijaviti pogledajte ovdje.