Pretraga

Ministarstvo otvorilo javni poziv za STEM stipendije od 600 i 300 eura mjesečno

A- A+

Ministarstvo znanosti i obrazovanja otvorilo je javni poziv za dodjelu STEM stipendija. Ove godine dodjeljuje ih se 1.144 u iznosu od 600 eura za studente na nastavničkim STEM studijima te 300 eura za ostale studente STEM studija i to za devet mjeseci akademske godine.

Ilustracija: Unsplash

Od ove godine STEM stipendije se studentima više ne dodjeljuju automatizmom, već se moraju prijaviti na javni poziv. Njega je ovoga utorka Ministarstvo znanosti i obrazovanja objavilo.

Prijave do 9. studenog, vrše se online

Na javni poziv z aovu državnu stipendiju mogu se prijaviti redoviti studenti hrvatski državljani, redoviti studenti državljani države članice Europske unije, Europskoga gospodarskog prostora i Švicarske Konfederacije te redoviti studenti koji uživaju međunarodnu i privremenu zaštitu sukladno Zakonu o međunarodnoj i privremenoj zaštiti, koji su upisani na visoka učilišta u Republici Hrvatskoj na preddiplomske sveučilišne studije, diplomske sveučilišne studije, integrirane preddiplomske i diplomske sveučilišne studije, preddiplomske stručne studije, kratke stručne studije i specijalističke diplomske stručne studije u STEM područjima znanosti pod uvjetima koji su određeni Pravilnikom o uvjetima i načinu ostvarivanja prava redovitih studenata na državnu stipendiju u STEM područjima znanosti.

Prijave na javni poziv za dodjeljivanje državnih STEM stipendija podnose se od srijede, 19. listopada 2022. godine od 12.00 sati do srijede, 9. studenoga 2022. do 12.00 sati. Prijava se podnosi u mrežnoj aplikaciji stemstipendije.mzo.hr kojoj student pristupa pomoću AAI@EduHr elektroničkog identiteta.

– Obrazac prijave podnosi se isključivo u elektroničkom obliku – obrazac i obavezni prilozi (prva godina diplomskog sveučilišnog ili specijalističkog diplomskog stručnog studija) ne šalju se u tiskanom (papirnatom) obliku na adresu Ministarstva. Klikom na gumb ‘Potvrđujem i prijavljujem se za STEM stipendiju’ obrazac se jednokratno šalje u Ministarstvo. Tako poslan obrazac zajedno s učitanim prilozima bit će zaprimljen u Ministarstvu. Nakon obrade studentu će e-poštom biti dostavljena obavijest o zaprimanju prijave. Prijava se smatra potpunom nakon što je popunjen (pregledan) elektronički obrazac, učitana popratna dokumentacija (ako je potrebno) u sustavu te potvrđen klik na gumb ‘Potvrđujem i prijavljujem se za STEM stipendiju’, stoji u tekstu javnog poziva.

Izdvojeni članak
stipendija

Natječaj za državnu socio-ekonomsku stipendiju u 2022.|23.

Stipendije za STEM nastavničke studijske programe dodjeljuju se izravno prijavljenima

Prema pravilima Ministarstva, državne stipendije dodjeljuju se prema odvojenim rang-listama za STEM nastavničke studijske programe i rang-listama prema razini i godini studija svih studenata koji su prijavljeni. S time da se državne stipendije za STEM nastavničke studijske programe dodjeljuju se izravno prijavljenim studentima koji zadovoljavaju uvjete iz pravilnika.

Preostali broj državnih stipendija dodjeljuje se prema razini i godini studija u postotku prva godina preddiplomskog i integriranog preddiplomskog i diplomskog studija 30%; više godine integriranog preddiplomskog i diplomskog studija 10%; više godine preddiplomskog studija 40%; prva godina diplomskog studija 10% i druga godina diplomskog studija 10%.

Državna stipendija isplaćuje se u devet mjesečnih rata u iznosu od 4.520,70 kuna odnosno 600 eura za STEM nastavničke studijske programe te 2.260,35 kuna ili 300 eura za ostale STEM studijske programe.

Na javni poziv ne mogu se prijaviti studenti koji upisuju mirovanje obveza u akademskoj godini za koju se dodjeljuje stipendija, oni koji imaju stečenu kvalifikaciju iste razine visokog obrazovanja te oni koji su u akademskoj godini dodjele stipendija ponovno upisali istu godinu studija i imaju status ponavljanja godine.

Kako se prijaviti na natječaj detaljno možete proučiti u dokumentu u nastavku. Prvo se nalazi javni poziv, zatim upute za prijavu u sustav, a na kraju i popis studija čiji studenti mogu konkurirati za ovu stipendiju te Pravilnik po kojemu se one dodjeljuju. Napomena: ako vam dokumenti nisu dostupni, osvježite stranicu.

Javni poziv

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Upute

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Popis studija

Pravilnik

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab