Pretraga

Za plagijatore i prepisivače na fakultetima nema točno određenih sankcija

A- A+

Mnogi studenti posežu za raznim metodama prepisivanja za vrijeme ispitnih rokova, što je postala savim normalna i učestala pojava. Što se tiče pisanja seminarskih, diplomskih ili drugih znanstvenih radova zna se dogoditi da se studenti pokušaju provući s plagijatom, no u Statutu Sveučilišta u Zagrebu ili statutima njegovih sastavnica nigdje nije navedeno koje su predviđene točne sankcije za takve prijestupe.

Budući da je prepisivanje na ispitima postalo uobičajeno, a pojedini studenti odluče, umjesto napisati seminarski ili diplomski rad, predati plagijat na kojemu izmjene samo potpis, odlučili smo saznati koje su sankcije za takve slučajeve. Nakon iščitavanja Statuta i Etičkog kodeksa Sveučilišta u Zagrebu te statuta od nekoliko fakulteta, shvatili smo kako nigdje nisu navedene točne sankcije za studente koji naprave navedene prijestupe.

Izdvojeni članak

Prepisivali na maturi i prošli nekažnjeno

Nema sustavno navedenih sankcija za plagiranje i prepisivanje

Budući da se ni u Statutu FPZG-a ne nalaze sankcije za studente koji budu uhvaćeni u prepisivanju ili plagiranju, razgovarali smo s dekanom Nenadom Zakošekom koji nam je objasnio što slijedi u takvim slučajevima.

– Činjenica je da nije sustavno navedena točna kazna za studente koji prepisuju ili plagiraju svoje radove, no uvijek je profesor taj koji prvi odlučuje što će napraviti s takvi studentima, izjavio je Zakošek, nadodajući kako oni mogu odlučiti da slučaj prepuste dalje Stegovnom i Etičkom povjerenstvu.

Stegovne mjere koje se mogu odrediti za prijestupnike su opomena ili čak isključenje s fakulteta, ovisno o stupnju školovanja i ozbiljnosti prijestupa jer nije isto plagirati seminarski ili diplomski rad.

Studenti se sami bune

Dekan Zakošek ističe kako su se sami studenti počeli buniti jer shvaćaju da im se pojedini kolege provlače kroz faks preko prepisivanja, te da se mora početi pratiti svaki prekršaj.

Nemogućnost diplomiranja ili doktoriranja

Dekan FPZG-a je istaknuo kako se rijetko dogodi da netko predaje plagijat, ali se prisjetio kako se prije nekoliko godina osobno suočio sa studentom koji je prepisao doktorsku disertaciju. Sankcija za tog studenta bila je nemogućnost doktoriranja na FPZG-u te mu je samim tim izmaknula doktorska titula, što je po Zakošeku velika kazna.

Na fakultetima se rijetko podliježe izbacivanju sa studija te su najčešće profesori ti koji odrede što i kako dalje sa studentima koji su prekršili etička načela kao članovi akademske zajednice.

Kad je u pitanju plagiranje, polaznici FPZG-a imaju kolegij Akademsko pisanje na kojemu se upozoravaju na to što smiju raditi, a što ne te upoznaju što se točno smatra plagijatom i zašto ne smiju prepisivat radove.

Otvaranje dosjea za studente

– Mi smo o tome raspravljali na vijeću, no na žalost još nismo donijeli konačnu odluku, da se otvori jedna vrsta studentskog dosjea u kojem bi zabilježavali svako prepisivanje ili plagiranje, izjavio je Zakošek.

Na taj način bi stupnjevali studente pa tako ne bi bile iste sankcije za one koji su napravili višesturki prekršaj i studente koji su prvi put uhvaćeni u prepisivanju.