Pretraga

Prepisivali na maturi i prošli nekažnjeno

A- A+

Mnogi su državnu maturu prošli zahvaljujući marljivom radu i učenju, no bilo je i onih koji su prepisivali. Zbog rupa u Pravilniku o državnoj maturi, nisu svi prepisivači kažnjeni.

Šest prepisivača nekažnjeno

Prilikom ispravljanja ispita državne mature ustanovljeno da je šest učenika prepisivalo. Ispravljači su uočili da je spomenuta šestorka imala jednak odgovor prekrižen te ponovno napisan drugi, točan odgovor.

– Kako je raspored sjedenja u prostoriji unaprijed određen i dobro poznat, očito je da se radi o prepisivanju, kazao je ravnatelj NCVVO-a Goran Sirovatka koji nam ipak nije želio otkriti o kojoj se školi radi. Razlog Sirovatkine tajnovitosti vjerojatno leži u činjenici da učenici neće biti sankcionirani zbog rupe u Pravilniku o državnoj maturi.

Pravilnik s rupama

Pravilnik određuje sankcije za prepisivanje ili pisanje i crtanje neprimjerenih sadržaja u ispitne listove što je na svojoj koži osjetilo 80-ak diskvalificiranih pristupnika. Interesantan je podatak da je u cijeloj Hrvatskoj samo jedan kandidat uhvaćen sa šalabahterom. Kažnjeni učenici će ponovno moći pristupiti ispitu na jesenskom roku.

Zanimljivo, u Pravilniku ne postoji stavka o sankcioniranju prepisivača koji nisu uhvaćeni na djelu, već su raskrinkani tijekom ispravljanja ispita. Šest lukavih učenika koji su se uspjeli dogovoriti, zahvaljujući rupi u pravilima ne samo da su prošli nekažnjeno već su i dobili bodove za prepisani zadatak.

Takva se situacija neće moći dogoditi sljedeće godine, jer NCVVO sprema izmjene u spornom dokumentu.

– Poslali smo zahtjev MZOS-u da uvedemo pravilo gdje će se kažnjavati i oni za koje se naknadno uoči da su prepisivali, otkrio je Sirovatka.