Zagrebački studenti i profesori zajedno ‘markiraju’ već 39 godina, razlog je skroz logičan

Studenti psihologije zagrebačkog Filozofskog fakulteta prilikom upisa na faks mogu biti sigurni da će tijekom akademske godine imati jedan dodatan slobodan dan. Provest će ga roštiljajući s kolegama i profesorima na Jarunu, zahvaljujući tradiciji ustanovljenoj daleke 1980. godine. Tadašnja studentica, a danas profesorica na Odsjeku za psihologiju, s jednim je kolegom na prvi dan proljeća uspjela nagovoriti njihovog profesora da otkaže vježbe iz statistike jer je vani bio – sunčan dan. Od tada, svake se godine 21. ožujka obilježava Proljetni dan psihologa.

Prvi Proljetni dan psihologa 1980. godine na Filozofskom fakultetu | Foto: Facebook KSP STUP

Svaki student psihologije na zagrebačkom Filozofskom fakultetu dobro je upoznat sa značenjem kratice PDP. On označava dodatan slobodan dan za sve studente i profesore Odsjeka za psihologiju, odnosno drugim riječima, radi se o Proljetnom danu psihologa. Psiholozi ga obilježavaju svake godine na kalendarski prvi dan proljeća, 21. ožujka, a takva je tradicija ustanovljena prije 39 godina!

Kako je točno došlo do famoznog PDP-a, pojasnili su sami studenti na Facebook stranici Kluba studenata psihologije STUP.

– Tradicija koju studenti i profesori njeguju već godinama je roštilj za prvi dan proljeća, poznat pod nazivom Proljetni dan psihologa ili PDP. Godinu za godinom, 21.3. nemamo nastavu te svi studenti i članovi Odsjeka dan provode uz dobru hranu, piće, društvo, pjesmu i igre. Tradiciju je 1980. pokrenula profesorica Tadinac koja je, uz Mehu Dautovića, profesora Kolesarića nagovorila da otkaže vježbe iz statistike jer je vani sunčan dan i trebalo je to iskoristiti, ispričali su na Facebooku i dodali kako su već sljedeće godine studenti 21.3. pobjegli s praktikuma prof. Žužulu, a sve ostalo postala je povijest.

Prvi PDP iz 1980. zabilježen je fotografijom na stepenicama Filozofskog fakulteta.

Tako su i ove godine na prvi dan proljeća studenti i profesori s Odsjeka za psihologiju zajedno ‘markirali’ s nastave, roštiljajući na Jarunu u dobrom društvu. Kako kažu, prekrasan dan bez nastave završili su na najljepši mogući način – gledajući zalazak sunca.

Odgovori