Pretraga

Zagrebački studenti i profesori zajedno ‘markiraju’ već 39 godina, razlog je skroz logičan

A- A+

Studenti psihologije zagrebačkog Filozofskog fakulteta prilikom upisa na faks mogu biti sigurni da će tijekom akademske godine imati jedan dodatan slobodan dan. Provest će ga roštiljajući s kolegama i profesorima na Jarunu, zahvaljujući tradiciji ustanovljenoj daleke 1980. godine. Tadašnja studentica, a danas profesorica na Odsjeku za psihologiju, s jednim je kolegom na prvi dan proljeća uspjela nagovoriti njihovog profesora da otkaže vježbe iz statistike jer je vani bio – sunčan dan. Od tada, svake se godine 21. ožujka obilježava Proljetni dan psihologa.

Prvi Proljetni dan psihologa 1980. godine na Filozofskom fakultetu | Foto: Facebook KSP STUP

Svaki student psihologije na zagrebačkom Filozofskom fakultetu dobro je upoznat sa značenjem kratice PDP. On označava dodatan slobodan dan za sve studente i profesore Odsjeka za psihologiju, odnosno drugim riječima, radi se o Proljetnom danu psihologa. Psiholozi ga obilježavaju svake godine na kalendarski prvi dan proljeća, 21. ožujka, a takva je tradicija ustanovljena prije 39 godina!

Kako je točno došlo do famoznog PDP-a, pojasnili su sami studenti na Facebook stranici Kluba studenata psihologije STUP.

– Tradicija koju studenti i profesori njeguju već godinama je roštilj za prvi dan proljeća, poznat pod nazivom Proljetni dan psihologa ili PDP. Godinu za godinom, 21.3. nemamo nastavu te svi studenti i članovi Odsjeka dan provode uz dobru hranu, piće, društvo, pjesmu i igre. Tradiciju je 1980. pokrenula profesorica Tadinac koja je, uz Mehu Dautovića, profesora Kolesarića nagovorila da otkaže vježbe iz statistike jer je vani sunčan dan i trebalo je to iskoristiti, ispričali su na Facebooku i dodali kako su već sljedeće godine studenti 21.3. pobjegli s praktikuma prof. Žužulu, a sve ostalo postala je povijest.

Prvi PDP iz 1980. zabilježen je fotografijom na stepenicama Filozofskog fakulteta.

Tako su i ove godine na prvi dan proljeća studenti i profesori s Odsjeka za psihologiju zajedno ‘markirali’ s nastave, roštiljajući na Jarunu u dobrom društvu. Kako kažu, prekrasan dan bez nastave završili su na najljepši mogući način – gledajući zalazak sunca.