Pretraga

Zagrebačko sveučilište smanjilo kvotu za jednog studenta, a lani prazno ostalo preko 2.000 mjesta

Sveučilište u Zagrebu objavilo je da će upisna kvota za sljedeću akademsku godinu biti 13.508 studenata. Od toga je 11.384 predviđeno za redovite studente, što je smanjenje za jedno upisno mjesto od prošle godine. Analiza koju smo napravili na temelju podataka Agencije za visoko obrazovanje pokazuje da je prošle godine na Sveučilištu u Zagrebu nakon ljetnog i jesenskog roka prazno ostalo više od 2.000 mjesta. Nula upisanih imalo je osam studija, od čega je 58 praznih mjesta ostalo na Metalurškom fakultetu.

sveučilište u zagrebu

Sveučilište u Zagrebu | foto: Hrvoje Debeljak, srednja.hr

Sveučilište u Zagrebu objavilo je na svojim internetskim stranicama da su na posljednjoj sjednici Senata donijeli odluku o upisnim kvotama za sljedeću akademsku godinu. Ukupna upisna kvota iznosi 13.508 upisnih mjesta. Točan broj studenata po studijskim smjerovima još nije poznat.

Nakon ljetnog roka lani je u Zagrebu prazno ostalo 3.400 mjesta, nakon jeseni 2.200

Od toga je, poručili su sa Sveučilišta, 11.384 mjesta predviđeno za redovite studente, 1.583 mjesta za izvanredne, a za strane studente planira se 541 upisno mjesto. U posebnoj kvoti za hrvatske manjine u europskim državama, Hrvatima iseljenicima u prekomorskim i europskim državama te njihovim potomcima predloženo je 200 mjesta. U odnosnu na prošlu godinu to je, podcrtavaju sa Sveučilišta, umanjenje za 109 upisnih mjesta, dok je kvota za upis redovitih studenata umanjena za jedno mjesto.

Analizirali smo podatke Središnjeg prijavnog ureda Agencije za visoko obrazovanje koje je prošle godine nakon ljetnog i jesenskog roka objavilo broj upisanih studenata na svim studijima u Hrvatskoj. Nakon ljetnog roka na Sveučilištu u Zagrebu prazno je ostalo 3.415 mjesta, najviše na izvanrednom studiju Poslovne ekonomije Ekonomskog fakulteta – 234 mjesta ostalo je na tom studiju prazno. Slijedi izvanredni stručni studij poslovne ekonomije Ekonomskog fakulteta s 205 praznih mjesta.

Na trećem je mjestu studij Tekstilne tehnologije i inženjerstva sa smjerovima Odjevno inženjerstvo, Projektiranje i menadžment tekstila, Tekstilna kemija, materijali i ekologija na Tekstilno-tehnološkom fakultetu u Zagrebu – kvota je tamo bila 110, a upisalo se 25 studenata na ljetnom roku. Slijedi Pravo na Pravnom fakultetu s praznih 79 mjesta, dok je na petom mjestu studij Vojno inženjerstvo koji izvodi nekoliko fakulteta, a od 80 mjesta upisalo se samo osam studenata.

Od 3.415 praznih mjesta na ljetnom roku na jesenskom su se neka mjesta ipak popunila. Na jesenskom roku, pokazuju podaci Središnjeg prijavnog ureda, na Sveučilište u Zagrebu upisalo se još 1.180 studenata. Kada sve zbrojimo i oduzmemo, podaci pokazuju da je u prošloj akademskoj godini na Sveučilištu u Zagrebu prazno ukupno ostalo 2.235 mjesta.

Izdvojeni članak
nikša burum sveučilište u dubrovniku

Rektoru Sveučilišta u Dubrovniku završava drugi mandat: Komentirao svoju plaću, kvote i napredovanja

Na nastavnički smjer Fizike na ljeto bez upisanih, na jesen tek četiri studenata

Na 13 zagrebačkih fakulteta u Zagrebu na ljetnom roku nije se upisao ni jedan student. To su nastavnički smjer Fizike na PMF-u, dvopredmetni studij Judaistike na Filozofskom, Metalurgije na Metalurškom, smjerovi Fagota, Harfe, Tube i Eufonije na Muzičkoj akademiji, studij Teološko – religijske znanosti i Povijest na Katoličko bogoslovnom, izvanredni studij Bachelor Degree in Economics na Ekonomskom, izvanredni i stručni studij Informacijske tehnologije i digitalizacija poslovanja, smjerovi: Razvoj aplikacija, Informatička podrška poslovanju na Fakultetu organizacije i informatike, izvanredni studij Inženjerstva okoliša na Geotehničkom, studij Tekstilna tehnologija i inženjerstvo, smjer: Industrijski dizajn tekstila i odjeće te Tekstilna odjevna i obućarska tehnologija; smjer: Dizajn obuće (stručni) na Tekstilno tehnološkom fakultetu.

Od svih tih studija na jesenskom roku upisalo se četiri studenta na nastavnički smjer Fizike od 22 mogućih mjesta, jedan na studij Eufonije od mogućeg jednog upisnog mjesta, na studij Teološko – religijske znanosti jedan student od mogućih deset mjesta, na Inženjerstvo okoliša troje studenata od 61 mjesta, a na smjerove Tekstilne tehnologija i inženjerstva jedan student od 35 mjesta. Dakle, sveukupno je na zagrebačkom Sveučilištu lani na oba upisna roka, prema podacima Središnjeg prijavnog ureda, nula upisanih studenata imalo osam studija. Od tih osam studija najveći broj studenata bio je predviđen na studiju Metalurgije na Metalurškom, 58 studenata, dok je na studijima Muzičke akademije kvota bila jedan ili dva studenata.