Pretraga

Zagrebačko sveučilište ukinulo 1500 kuna novčane naknade dobitnicima Rektorove nagrade

A- A+

Sveučilište u Zagrebu ukinulo je novčane naknade dobitnicima Rektorove nagrade. Dobitnici su do ove godine dobivali naknadu od 1500 kuna. Ukidanje naknade najavljeno je dvadesetak dana nakon što je u sklopu Jutarnjeg lista počeo izlaziti podlistak Universitas, sveučilišne novine nastale kao projekt Sveučilišta u Splitu, u koji se uključilo Sveučilište u Zagrebu. Iz Sveučilišta nam nisu htjeli odgovorili na upit koliko financijski košta izdavanje Universitasa za Sveučilište u Zagrebu.  

foto: srednja.hr

Izdvojeni članak

Rektor Damir Boras postao izdavački savjetnik EPH

Objašnjenje odluke o ukidanju naknada dobitnicima Rektorove nagrade od rektora Borasa potražili su novinari portala Index.hr.

– Temeljna kvaliteta Rektorove nagrade je da identificira vrhunske studente. U slučajevima kad bi jednu Rektorovu nagradu dobilo više studenata svakom bi pripalo 200 ili 300 kuna što je smiješno. Iako više nema novčane naknade, povećali smo broj nagrada, rekao je Boras, i dodao je kako motiv za prijavljivanje nije novac.

Kako kaže Boras, koji je i sam dobitnik nagrade, vrijednost Rektorove nagrade nije u novcu.

Za komentar smo pitali i Augustina Mutaka, studenta psihologije koji je i sam prošle godine dobio Rektorovu nagradu.

 – Kao prošlogodišnji dobitnik Rektorove nagrade i kao student psihologije ukidanje novčanog dijela Rektorove nagrade mogu prokomentirati ovako: to ukidanje ima i dobrih i loših strana. 

Dobre su strane to što je iz niza psihologijskih istraživanja poznato da ekstriznične nagrade (kao što je novac) mogu smanjiti intrinzičnu motivaciju, koja je u ovom slučaju želja za bavljenjem znanošću. Taj efekt je posebice izražen ako je ekstrinzična nagrada očekivana i opipljiva, što u ovom slučaju jest. Stoga, ova mjera bi trebala dovesti do toga da se manje ljudi kojima je jedini interes novac prijavi na Natječaj za Rektorovu nagradu. 

Meni osobno novčana nagrada nije bila važan motiv prilikom prijave. Važnije mi je bilo doći do toga da imam to postignuće, odnosno da moj znanstveni rad bude prepoznat kao dovoljno dobar za Rektorovu nagradu. O novcima sam počeo razmišljati i postali su mi važni tek nakon što sam osvojio nagradu, pa sam te novce iskoristio za kupnju mobitela. Iz osobnog iskustva i iz razgovora s nekim kolegama stekao sam dojam da nema puno studenata kojima je novac glavna motivacija za prijavu na ovaj Natječaj – smatram da je to zbog toga što istraživanja nisu jednostavna i laka za provesti, a na kraju postoji i mogućnost da osoba ne dobije nagradu. 

Loša strana ukidanja ove naknade je slika koju Sveučilište time šalje o tome koliko cijeni angažiranost studenata u znanstvene aktivnosti. Također, koliko se sjećam, gore spomenuta istraživanja proučavala su kako kontinuirano, a ne jednokratno, primanje ekstrinzičnih nagrada utječe na intrinzičnu motivaciju. Ne znam može li ovakva jednokratna nagrada smanjiti intrinzičnu motivaciju, ali osobno mislim da ne može ili može vrlo malo. U cjelini, mišljenja sam da novčani dio Rektorove nagrade ne treba ukinuti, ispričao nam je.