Pretraga

Zahvaljujući novoj aplikaciji Sveučilišta, studenti do stana mogu u svega dva klika

A- A+

Manjak studentskog smještajnog kapaciteta velik je problem Sveučilišta u Splitu pa su ga studentima odlučili barem malo olakšati. Osmislili su aplikaciju uz pomoć koje studenti u svega dva klika mogu pronaći smještaj. Ok, to vas sigurno podsjeća i na druge oglasnike, ali – ovaj je za iznajmljivače potpuno besplatan.

foto: UniST/promo

– S pravom gradu Splitu možemo tepati da je postao prava turističko-obrazovna destinacija. Kvalitetan suživot tih dviju velikih grana nužan je za učinkovito funkcioniranje grada. Ukoliko su grane orijentirane na to da se međusobno nadopunjuju i izgrađuju, a ne onemogućuju i ograničavaju, dobrobit građana će biti višestruka. No u kakav je trenutni suživot tih dviju grana u gradu Splitu?, zapitali su se sa splitskog Sveučilišta.

Podsjećaju kako na Sveučilištu u Splitu studira nešto više od 20.000 studenata i najbolje je rangirano hrvatsko sveučilište na najuglednijoj svjetskoj ljestvici visokih učilišta World University Rankings.

Izdvojeni članak
sveučilište u splitu

Sveučilište u Splitu olakšalo studentima upis u sljedeću godinu: Evo tko neće morati plaćati školarinu

– Spoj mediteranske klime, bogate kulturne baštine i vrhunskog obrazovanja sve veći je mamac kako za domaće, tako i za inozemne studente. Prošla je sezona u turističkom smislu bila jako uspješna za grad Split. Milijun turista ostvarilo je 2,8 milijuna noćenja što je Split smjestilo na visoko četvrto mjesto po broju ostvarenih noćenja. Smještajni kapacitet jako je bitna stavka za obje spomenute grane. Hoteli u Splitu nude približno 5.000 kreveta turistima. Studentski domovi Bruno Bušić i Franjo Tuđman te hostel Spinut nude nešto više od 1.200 kreveta studentima što je nedovoljno na ukupan broj studenata i gotovo 800 studenata ostane svake godine bez mjesta u domu, svjesni su na Sveučilištu.

Činjenica je da Splitu ima nedovoljno hotela i studentskih domova pa je nastala velika navala na privatni smještaj.

– Upravo je tu došlo do velikog nesrazmjera dviju grana jer je broj apartmana u Splitu i okolici premašio 4.000 te je gotovo 35.000 kreveta namijenjeno isključivo turistima. Najmodavci su zaključili kako je lakše zaraditi u tri mjeseca sezone, nego li imati podstanare cijelu godinu. Jako je malen broj stanova ostao za dugoročan najam i brojni su studenti osuđeni na prerano napuštanje stanova zbog turističkih ambicija najmodavaca, upozoravaju.

Sustav koji studente tjera van iz stanova nerealan je i neodrživ

Tvrde kako je bilo pitanje vremena kada će se taj nerealan i neodrživ sustav urušiti. Ekonomski šok prouzrokovan korona virusom, dodaju, resetirao je sustav iznajmljivanja na tvorničke postavke i sada je potrebno sustav graditi pametnije. Privatni iznajmljivači su se iz prve ruke uvjerili da turizam ne smije biti jedina grana na kojoj sjede jer ova će turistička sezona očito biti nedovoljna za cjelogodišnji opstanak.

Studentski centar u Splitu i Ured za studentski standard Sveučilišta u Splitu odlučili su riješiti taj problem i studentima u potrazi za smještajem te privatnim iznajmljivačima u nevolji, a sve u svrhu podizanja studentskog standarda za sve one koji studiraju na splitskom sveučilištu.

Sve je online, svi su na dobitku

Otvorili su web-aplikaciju na adresi www.oglasnik.scst.hr na kojoj svi privatni iznajmljivači mogu oglasiti svoj stan za najam studentima.

Izdvojeni članak

Pogledajte gdje ima koliko mjesta: Objavljeni natječaji za upis na diplomske studije u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku

– Pokretanjem aplikacije na dobitku su i studenti i najmodavci. Za najmodavce je oglas besplatan i nema plaćanja provizije agencijama za nekretnine. Plaćanje iste provizije zaobilaze i studenti uz garanciju da stan neće trebati napustiti u jeku ispitnih rokova. Najmodavci preko par klikova kreiraju oglas uz samostalno određivanje cijene te mogućnost prilaganja fotografija stana. S druge strane student preko aplikacije uz upotrebu određenih filtera može jednostavno pronaći stan s odgovarajućom cijenom i u željenom kvartu, pojašnjavaju sa Sveučilišta u Splitu dobre strane svoje aplikacije.

A svi oni koji traže cimera ili cimericu također pomoć mogu naći koristeći ovu aplikaciju.

POGLEDAJTE VIDEO:

Cilj: zaštititi i studente i najmodavace

Sa Sveučilišta kažu kako sa tamošnjim Studentskim centrom brinu o studentskom standardu i u skoroj će budućnosti određivati uvjete iznajmljivanja kako bi se zaštitili i student i najmodavac. Radi se i na izradi pravilnika ponašanja studenata u iznajmljenim stanovima i nadogradnji aplikacije koja će sustavno provoditi kontrolu kvalitete smještajnih kapaciteta. Aplikacija je jednostavno dobitak za obje strane.

foto: UniST/promo

– Teško je u ovoj neoptimističnoj situaciji za naše gospodarstvo tražiti pozitivnu stvar, ali možda nam je upravo ova korona kriza pomogla da svoj grad pogledamo iz nekog drugog kuta u kojem je student kao nositelj budućnosti ove zemlje ipak korak ispred turista u prolasku. Otvorimo oči. Nije sve tako crno, zaključuju sa splitskog sveučilišta.