Pretraga

Zašto ga zovemo Filozofski kad se tamo ne studira samo filozofija? Evo odgovora

A- A+

Studij Filozofije nije niti jedini, a niti prvi kojeg su Filozofski fakulteti počeli izvoditi. Zašto, stoga, ti fakulteti nose baš to ime? Dekan Filozofskog fakulteta u Osijeku, prof. dr. sc. Ivan Trojan, objasnio nam je što se krije u pozadini njihova naziva, a djelić slagalice krije se u tome što je filozofija važan dio akademskog obrazovanja baš svakoga njihovog studenta.

Filozofski fakultet Osijek

Doznajte zašto se Filozofski zove baš Filozofski, a ne po nekom od svojih drugih studija | Foto: Filozofski fakultet u Osijeku

Materinski i strani jezici te književnosti, Psihologija, Pedagogija, Povijest i Povijest umjetnosti, Sociologija, Informacijske tehnologije, Nakladništvo. Sve su to studiji koje, uz studij Filozofije, izvodi jedan od naših Filozofskih fakulteta, onaj sa Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku (FFOS).

Ako ste pretpostavili da je studij Filozofije bio prvi kojeg su ovi fakulteti uveli pa su jednostavno zadržali naziv, bili biste u krivu. Odlučili smo doznati odakle potječe naziv Filozofskog, a u tome nam je pomogao sam FFOS.

Kao i ostali Filozofski fakulteti u našoj, ali i susjednim zemljama, Filozofski u Osijeku nudi niz studija iz područja društvenih i humanističkih znanosti. Točnije, izvode ukupno 28 prijediplomskih i diplomskih studija koji se mogu međusobno kombinirati na više od 70 načina, a nude i tri doktorska programa. Popis svih studija na FFOS-u pronađite ovdje.

Kako je studirati na Filozofskom?

FFOS trenutno broji oko 1.400 studenata, ispričali su nam s Fakulteta. Njihovi su studenti vrlo aktivni u svojoj akademskoj zajednici – pišu znanstvene radove, pomažu u nastavnom radu i rade kao plaćeni demonstratori, a kroz fakultetska tijela uključeni su u donošenje odluka koje se tiču studentskog života. Njihova strategija studiranja usmjerena je na studente, objasnili su nam s FFOS-a.

Filozofski fakultet Osijek

Studenti FFOS-a na terenskoj nastavi | Foto: Filozofski fakultet u Osijeku

Proaktivnost je, dakle, najbolja riječ koja opisuje studente Filozofskoga. Pišu za studentske časopise i sami ih uređuju, organiziraju tribine, konferencije i humanitarne akcije, sudjeluju u radu studentskih udruga, ali i u popularizaciji znanosti i svojih budućih struka kroz niz aktivnosti u zajednici. FFOS ih redovito nagrađuje za izvannastavne aktivnosti, ali i za uspjeh na faksu.

Kako bi svi studenti od svog obrazovanja dobili najviše, na raspolaganju su im različiti oblici potpore – Povjerenstvo za studente s invaliditetom, Ured za psihološko savjetovanje, Povjerenstvo za karijerno savjetovanje, potpora studentima istraživačima i projektima studentskih udruga. Svi su usmjereni na što bolju kvalitetu studentskog života.

Osim što boljeg studiranja, FFOS-u je važno što se sa studentima događa i nakon faksa. Zato studijske programe usklađuju s novostima u znanosti i struci, a njihove su diplome međunarodno priznate. Sve ovo samo je dio duha Filozofskog faksa, ali najvažnije – i razlog zašto je Filozofski dobio baš taj naziv, krije se u samom pristupu nastavi koji njeguje ovaj faks.

Filozofski fakultet Osijek

Informatička radionica na FFOS-u | Foto: Filozofski fakultet u Osijeku

Naziv ima veze s filozofijom Filozofskoga

Ako pogledate u rječnik, vidjet ćete da se filozofija nekoć koristila kao skupni naziv za humanističke i društvene znanosti, osim prava, medicine, ekonomije i tehnologije. Biti filozofski osposobljen značilo je biti i akademski, znanstveno obrazovan, a podrijetlo naziva Filozofskog faksa ima veze s tim, rekao nam je dekan FFOS-a, prof. dr. sc. Ivan Trojan.

– Postavili ste mi dosta kompleksno pitanje koje zahtijeva slojevit odgovor. Pokušat ću odgovoriti jednostavno, ali u duhu naših filozofa: Filozofija kao znanost polazi od ljubavi prema mudrosti, prema znanju. Nastala je iz temeljne težnje za razumijevanjem, za spoznajom. Svjesnim izborom pojma “filozofski” u našem nazivu označavamo da su svi naši studenti, neovisno o smjeru studija koji su odabrali, filozofski osposobljeni i time u potpunosti i akademski osposobljeni, pojasnio nam je dekan.

Svi studenti Filozofskoga dijele isti cilj

Dakle, Filozofski danas nosi taj naziv jer ćete, neovisno o tome koji društveni ili humanistički studij upišete, postati akademski građanin koji teži znanstvenom načinu razmišljanja i razumijevanju društva u kojem živi. To je srž filozofskog obrazovanja i način na koji FFOS pristupa nastavi, doznali smo od dekana.

– Svi studenti Filozofskog fakulteta imaju zajedničko polazište: ljubav prema znanju te zajednički cilj: razumjeti svijet oko sebe. No, filozofija kao znanost nema ultimativni cilj, ona predstavlja i nemogućnost postizanja finalnih ili definitivnih rezultata. Utoliko je i nama prioritet pripremiti studente za putovanje prema mogućoj spoznaji, kao i za sposobnost komuniciranja o onome što su na tom putovanju spoznali pa smo to saželi i u slogan – čitajte, propitujte, mijenjajte, rastite, kojim pozivamo učenike da odaberu upravo naš Fakultet, istaknuo je Trojan.

Filozofski fakultet Osijek

Izložba na FFOS-u | Foto: Filozofski fakultet u Osijeku

Sada kad znate kako je Filozofskom u Osijeku važno pripremiti vas da razumijete svijet oko sebe, propitujete ga i pozitivno mijenjate te kako mu je osobito važan humanistički pristup i potpora svakome studentu, vjerujemo kako će mnogima od vas upravo taj Fakultet biti prvi izbor. Zanima li vas više o studiranju na Filozofskom fakultetu u Osijeku, posjetite njihovu web stranicu.

Dvoumite li se oko upisa jednopredmetnog ili dvopredmetnog studija na Filozofskom, u ovom tekstu ćete pronaći nekoliko korisnih savjeta.

Izdvojeni članak
dvorana za predavanje puna studenata

Upisati jedno- ili dvopredmetni studij? Pričali smo sa studentima i profesorima, evo što misle


Tekst je nastao u suradnji Native studija portala srednja.hr i Filozofskog fakulteta Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku