Pretraga

Zastupnik Domovinskog pokreta: Studenti besplatno studiraju pa odu u svijet, to je neodrživo

A- A+

Uoči nadolazeće rasprave o novom zakonu o znanosti i visokom obrazovanju, saborski zastupnik Stephen Nikola Bartulica iz Domovinskog pokreta, govorio je na današnjoj sjednici o postojećem modelu visokog obrazovanja, smatrajući ga – neodrživim. Studenti, prema njegovom mišljenju, ne znaju koliko njihovo školovanje košta i nemaju nikakvu obvezu prema državi.

Screenshot: YouTube

Uoči rasprave o novom zakonu o znanosti i visokom obrazovanju koja će se održati u petak, Stephen Nikola Bartulica iz Domovinskog pokreta, na današnjoj se sjednici dotaknuo postojećeg modela visokog obrazovanja, smatrajući ga neodrživim.

Studenti nemaju nikakve obveze prema državi

Proračun Ministarstva, kaže Bartulica, iznosi 17 milijardi kuna te kako napominje, svi se moraju zapitati na koji se način taj novac troši. Za primjer je uzeo studij medicine u Hrvatskoj.

– Strani studenti plaćaju školarinu oko 10.000 eura za godinu na medicini. To znači da studirati medicinu košta otprilike nešto više od 400.000 kuna. Naši redovni studenti koji pohađaju medicinske fakultete ne plaćaju ništa i na kraju kad završe studij nemaju nikakve obveze prema državi koja im je to omogućila, objašnjava Bartulica.

Štoviše, Bartulica ističe da ako ti liječnici i stomatolozi odluče otići u inozemstvo, njihovi budući poslodavci nemaju nikakve obaveze prema Hrvatskoj. Drugim riječima, dobivaju gotove, izvrsne ljude, koje mi šaljemo u svijet.

Izdvojeni članak
Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs

Fuchsov zakon izglasan na Vladi, ide u Sabor: Ovo su sve velike promjene za studente i fakseve

Sustav nije održiv

– Smatram da je to neodrživo stanje. Postavlja se i pitanje služi li ovaj model interesima naših poreznih obveznika koji sve to plaćaju. Ja razumijem da nitko ne može spriječiti mlade ljude da idu u inozemstvo tražiti sreću, no što je s računima, što je s troškovima, pitao se Bartulica.

Hrvatska je, napominje Bartulica, prepoznata kao zemlja s izvrsnim ljudima i talentiranim pojedincima koje država školuje bez da imaju obveze prema njoj i onda idu u svijet. Kaže da se to najbolje vidi u medicini, jer je i ministar Beroš priznao da postoji ogroman nedostatak liječnika i medicinskih sestara.

– Moramo razmisliti o novoj formi državne stipendije za dobre i redovne studente, koji ispunjavaju obaveze, ali da i oni sami znaju koliko to školovanje košta i vrijedi. Ako ne promijenimo sadašnji mentalitet, ostat ćemo ljudi bez stručnog kadra i bit ćemo još ranjiviji nego što smo danas, zaključuje Bartulica.

Pročitaj naše ostale tekstove o Nacrtu Zakona o visokom obrazovanju:

Fuchsov zakon izglasan na Vladi, ide u Sabor: Ovo su sve velike promjene za studente i fakseve

Velika promjena za studente stručnih studija: Dobivaju nove titule nakon završetka faksa

Sindikat kritizirao Fuchsov novi zakon, posebno mu zamjeraju jednu stvar