Pretraga

Znate li koje poslove će do 2050. raditi 43 milijuna ljudi? Ovo je studij koji vas priprema za njih

A- A+

U ‘zelenu’ energetiku se u cijeloj Europi ulaže jako puno, što znači da se u tom sektoru već otvara velik broj dobro plaćenih radnih mjesta. Prema nekim procjenama, do 2050. godine će nam trebati čak 43 milijuna stručnjaka za obnovljivu energiju. To je prepoznalo i Sveučilište u Zagrebu pa je pokrenulo prijediplomski studij Energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora. Izvode ga FER i FSB u Šibeniku, a program studija temelji se na najnovijim istraživanjima i praksama.

Studij energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora u Šibeniku | Foto: FER

Studij energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora u Šibeniku pruža studentima temeljna znanja o principima energetske učinkovitosti, korištenju obnovljivih izvora energije te održivom planiranju i razvoju. Zvahvaljujući interdisciplinarnom pristupu, studenti se upoznaju s tehničkim, ekonomskim, društvenim i ekološkim aspektima energetske tranzicije.

Nositelji ovog suvremenog prijediplomskog studija su Fakultet elektrotehnike i računarstva (FER) i Fakultet strojarstva i brodogradnje (FSB) Sveučilišta u Zagrebu. Posebna pogodnost je ta da studenti koji žele nastaviti školovanje mogu upisati brojne diplomske studije, uključujući i diplomske studije na FER-u i FSB-u, koje upisuju pod istim uvjetima kao i studenti koji su prijediplomski studij završili u Zagrebu.

Program studija temelji se na najnovijim istraživanjima i praksama u području energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije. Profesori i mentori na studiju su stručnjaci s dugogodišnjim iskustvom u području održivog razvoja te posvećeni pružanju najboljeg mogućeg obrazovanja svojim studentima.

Pored toga, studij pruža i mogućnost međunarodne suradnje i razmjene studenata s drugim sveučilištima diljem svijeta. Ova razmjena omogućuje studentima da prošire svoje horizonte, upoznaju različite kulture i pristupe održivom razvoju te steknu nove perspektive i ideje.

Kroz sve ove aktivnosti, Studij energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora Sveučilišta u Zagrebu priprema svoje studente da postanu lideri u području održivosti i doprinesu stvaranju bolje i čišće budućnosti.

Studij energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora u Šibeniku | Foto: FER

Šibenik – grad zelenih energija

No, što čini Šibenik tako posebnim u kontekstu ovog studija? Šibenik se ističe kao grad koji aktivno promiče održivi razvoj te je dom brojnim projektima koji se bave energetskom učinkovitošću i obnovljivim izvorima energije. Primjerice, solarna elektrana u Šibeniku jedna je od najvećih u Hrvatskoj te pruža izvrstan primjer korištenja obnovljivih izvora energije u praksi.

Šibenik je uz to dom brojnim energetski učinkovitim zgradama i solarnim elektranama, tako da studenti imaju priliku sudjelovati u projektima i primijenjivati teorijska znanja u praksi, dok im suradnja s lokalnim vlastima, poduzećima i nevladinim organizacijama omogućuje da se upuste u stvarne izazove održivog razvoja u lokalnoj zajednici.

Ova interakcija osigurava da studenti steknu relevantne vještine i znanja potrebna za uspješnu karijeru u području energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije.

Konačno, ljepota i bogata povijest Šibenika čine ga inspirativnim okruženjem za učenje, druženje, znanstveno i istraživanje. Kroz raznolike aktivnosti izvan samog studija, studenti imaju priliku istražiti grad, upoznati se s njegovom kulturom i tradicijom te pronaći inspiraciju za buduće projekte i razvoj karijera.

Važno je naglasiti kako Šibenik danas ima i novi studentski dom Palacin koji je uvelike podigao kvalitetu života studenata. Jedan je od najmodernijih domova u Hrvatskoj, smješten na izuzetnoj lokaciji s pogledom na more, a u čijoj se neposrednoj blizini nalaze svi bitni sadržaji za studentski život.

Studentski dom Palacin

Soba u novoizgrađenom studentskom domu Palacin | Foto: SC Šibenik

Kako se izvodi studij?

Prijediplomski studij se izvodi kao trogodišnji sveučilišni prijediplomski studij (šest semestra) na kojemu je potrebno ostvariti ukupno 180 ECTS-a. Završetkom prijediplomskog studija studenti stječu kvalifikaciju sveučilišni prvostupnik inženjer energetskih tehnologija. Digitalna tranzicija i zelena energija su budućnost, a upravo prvostupnici inženjeri energetskih tehnologija imaju kartu za to odredište.

Prvostupnici inženjeri se nakon završetka studija mogu zaposliti na raznim poslovima povezanima s održivom, odnosno ‘zelenom’ energetikom, čije mogućnosti uključuju projektiranje i programiranje solarnih elektrana, vjetroelektrana, rješavanje problema skladištenja energije i slično. U skladu s planovima vezano za energetsku tranziciju u cijeloj Europi otvara se veliki broj dobro plaćenih radnih mjesta, a prema izvješću Međunarodne agencije za obnovljivu energiju, broj zaposlenih u ovom sektoru do 2050. godine mogao bi narasti na čak 43 milijuna.

Studij energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora u Šibeniku pruža sveobuhvatno obrazovanje koje studentima omogućuje da postanu lideri u području održivosti. Kombinacijom teorijskog znanja, praktičnog iskustva i međunarodne suradnje, ovaj studij priprema svoje studente da se suoče s izazovima energetske tranzicije i doprinesu stvaranju bolje i čišće budućnosti.