Pretraga

Veleučilišta

Veleučilište u Križevcima

VUK je spoj tradicije i suvremenosti!

VUK nalazi se u Križevcima, u Koprivničko-križevačkoj županiji, svega 60-ak km od Zagreba. Prvo obrazovanje u poljoprivredi započelo je 1860. kada je baš u Križevcima osnovano Kraljevsko gospodarsko i šumarsko učilište, prva ustanova takve vrste u jugoistočnoj Europi. Nastavno na tradiciju staru 160 godina razvijamo moderne studijske programe koji se usklađuju sa zahtjevima koji se stavljaju pred poljoprivredu. Današnji program razvijen je kroz međunarodni TEMPUS projekt u suradnji s nizozemskim i engleskim visokim učilištima, a tijekom 2018. uspješno je prošao provjeru po najnovijim europskim standardima za osiguranje kvalitete. VUK je spreman za razne vrste izazova. Uspješno je organizirana online nastava što nam je pokazalo da smo spremni za različite opcije studiranja.

Studenti sudjeluju u provedbi stručnih i znanstvenih istraživanja | foto: VUK

 Na VUK se provodi trogodišnji preddiplomski stručni studij Poljoprivreda (180 ECTS bodova)  i specijalistički diplomski stručni studiji Poljoprivreda (Održiva i ekološka poljoprivreda) i Menadžment u poljoprivredi (120 ECTS bodova).

Preddiplomski studij Poljoprivreda karakterizira jedna posebnost, a to je da na 1. godini svi upisani studenti slušaju temelje studija i tako dobivaju temeljna znanja potrebna za razumijevanje struke u koju ulaze birajući u 2. godini jedno od usmjerenja koja se nude. Dakle, ukoliko još niste sigurni točno u kojem smjeru u poljoprivredi želite ići, postoji jedna godina za odlučivanje. U 2. godini studij se grana na tri usmjerenja: Bilinogojstvo, Zootehnika i Menadžment u poljoprivredi. Što se uči, koja se znanja i kompetencije stječu, možete proučiti u Vodiču za studij.

Pri zaposlenju se jako cijeni iskustvo. Kako netko tko tek završi studij može imati iskustva? Tako da se već tijekom studija stavlja u stvarne situacije koje može očekivati na poslu. Studijski program VUK baziran je na praksi kojom provjeravate sve što ste naučili u teoriji i tako stječete iskustvo. Čak 60% našeg studijskog programa čine vježbe, stručna praksa i terenska nastava. Praksa u našim praktikumima, praksa na naprednim gospodarstvima, tvrtkama, ustanovama i dr., u Hrvatskoj i inozemstvu. U Hrvatskoj imamo ugovore s više od 150 „mjesta“ prakse, u inozemstvu imamo više od 30 ugovora (Erasmus+ mobilnost, svi troškovi prakse pokriveni su EU stipendijama).

Naravno, određeni posao, tako i studij, ne odrađuju sve osobe isto, ali ako se ovo područje voli i želi u njemu graditi uspješnu profesionalnu karijeru, iskoristi se sve što se nudi tijekom studija kako bi se što više naučilo (a puno je toga što VUK pruža), uspjeh je zagarantiran. To pokazuju brojni primjeri naših završenih studenata koji su zaposleni na svojim gospodarstvima, u raznim tvrtkama, raznim akcijskim grupama, lokalnim i državnim ustanovama ….. Svi ističu postojanje prakse tijekom studija kao izuzetno dobru stvar. Ističu da su poticani da se sami okušaju u poduzetničkim vodama, što ih je veliki broj uspješno i učinio. Ukoliko želite proširiti svoje znanje, a time i mogućnosti zaposlenja, možete nastaviti na studiju na VUK ili drugim srodnim diplomskim stručnim studijima, ali i na sveučilišnim studijima.  Ukoliko ste istraživački tip i zanima vas još više, možete sudjelovati tijekom studija u raznim stručnim i znanstvenim istraživanjima, možete krenuti putem znanstvenika nastavljajući studij na diplomskom studiju na sveučilišnim studijima na Agronomskom fakultetu u Zagrebu, na Fakultetu agrobiotehničkih znanosti u Osijeku, u Sloveniji, Nizozemskoj i dr. i nakon toga pojedini studenti nastavljaju karijeru asistenta, doktoriraju, postaju sveučilišni profesori i dr. Možete ih vidjeti na tim fakultetima, a i na VUK!

Završena četverogodišnja škola UVJETI za upis u prvu godinu preddiplomskog Stručnog studija Poljoprivreda / Upisi / VUK

Način studiranja? Studij možete upisati kao redoviti ili kao izvanredni student. Za one kojima radne ili druge obaveze onemogućavaju redovito pohađanje nastave, svi studijski programi VUK izvode se i za izvanredne studente, kod čega je organizacija nastave prilagođena njihovim obavezama.

Troškovi studiranja? Redoviti studenti ne plaćaju školarinu. Za izvanredne studente ona iznosi 5.000 kn. Ukoliko tijekom studiranja trebate smještaj, Križevci su grad s umjerenim cijenama stanovanja, a za povoljne troškove prehrane možete koristiti poznatu studentsku iksicu.  Osim toga, na VUK možete ostvariti razne nagrade i stipendije i tako si financijski pomoći u studiranju.

Većina studenata navodi da im odgovara to što im zajednički temelji studija u prvoj godini olakšavaju odluku koje usmjerenje izabrati. Svi na prvo mjesto stavljaju to što tijekom cijelog studija imaju puno prakse, što znanje koje dobivaju nije temeljeno samo, kako kažu, „na bubanju gradiva napamet“, nego to sve vide na praksi, vježbama i terenskoj nastavi. Bez obzira jesu li nastavili studij na sveučilišnim studijima, gdje ih profesori prepoznaju da dolaze iz Križevaca, ili su se nakon tri godine zaposlili, to praktično znanje pokazalo se kao ogromna prednost. Ističu zadovoljstvo s mogućnošću dobivanja velikog broja stipendija: državne stipendije, STEM stipendije, stipendije za najuspješnije studente VUK i dr. Posebno su isticali mogućnost odlaska na praksu ili studij u inozemstvo kroz program Erasmus+. Također spominju i izvanredno organizirane terenske nastave. „Family“ odnos na VUK ih oduševljava jer se tijekom studija nisu osjećali kao broj nego su ih nastavnici znali po imenu. Nastavnici su uvijek susretljivi za riješiti neki problem, može im se uvijek obratiti za razgovor i pomoć. Nisu ispustili navesti da se tijekom studija jako dobro druže i na izvannastavnim aktivnostima, od odlaska na razna sportska natjecanja, druženja sa studentima drugih visokoobrazovnih institucija iz Hrvatske i inozemstva do križevačkih druženja, studentskih partyja, poznatog Studentskog bala i sl.

Studentska referada: (048) 279-182,  [email protected]

Adresa visokog učilišta: Milislava Demerca 1, Križevci 48260

Link na web stranicu: https://www.vguk.hr/

Izračun bodova za upis na fakultet na Srednja.hr

Izračunaj svoje bodove!