Pretraga

Srednjoškolski dvojac iz Siska aplikacijom olakšava planiranje i organizaciju poslovnih projekata

A- A+

CroSite tim, kojeg su činili učenik ‘Gimnazije Sisak’ Dominik Pezelj te ‘Srednje škole Viktorovac’ Mario Vegh, otvorili su završnicu ovogodišnjeg projekta Ideja godine, prezentacijom svoje originalne aplikacije koja ima za cilj olakšati planiranje i organizaciju poslovnih projekata. Oni su bili jedini tim, sastavljen od učenika dviju škola. Kako su došli na svoju ideju spomenute aplikacije te što ih je motiviralo da osmisle baš ovakav projekt, odgovaraju nam sami.

Foto: srednja.hr

Dvojac iz Siska, Mario Vegh i Dominik Pezelj, tvorci su CroLab aplikacije koja ima za cilj olakšavanje planiranja i realizacije poslovnih projekata. S njom su prvi nastupili u završnici Ideje godine, u revijalnom dijelu programa. Naime za razliku od ostalih timova, ovaj iz Siska, naziva CroSite, već je doveo svoj projekt do Beta faze, dakle s papira je pretočena u stvarni tehnološki produkt. Koliko je trajala izrada i kako su došli na samu ideju aplikacije, otkrivaju nam Mario i Dominik.

Izdvojeni članak

Safe Mood: Učenice XVI. gimnazije osvojile drugo mjesto zahvaljujući aplikaciji koja bi umanjila brigu roditelja

Aplikacija svima dostupna, a olakšava organizaciju i provedbu projekta

Inače Mario Vegh je maturant Srednje škole Viktorovac, a njegov kolega Dominik Pezelj učenik drugog razreda ‘Gimnazije Sisak’. Potonji nam objašnjava kako su došli na ideju za svoj projekt.

– Naša aplikacija služi za planiranje i realizaciju poslovnih projekata. Na ideju smo došli tako što smo na jednom forumu htjeli spojiti igricu upravo s forumom, da se onda na njemu vide neke statistike iz igrice. Aplikacija dakle omogućava izradu novih projekata, s mogučnošću da se označe korisnici koji tako u svakom trenutku mogu vidjeti što je već napravljeno i što bi još trebalo napraviti, bez live suradnje, objašnjava nam Dominik.

Na Ideji godine sudjeluju srednjoškolci koji uz pomoć tehnologije rješavaju neka poslovna pitanja, svojim zamišljenim projektima. No, Sisčani su već izradili svoju aplikaciju.

– Trebalo nam je godinu i pol da ju napravimo. Još je u beta fazi i još se uvijek nadograđuje plug in-ovima, govori nam Mario.

Namjeravaju nastaviti nadogradnju, ali i izraditi druge aplikacije

Mario i Dominik su još u nečemu složni. Obojica namjeravaju poslije srednje škole upisati Fakultet organizacije i informatike u Varaždinu. Iako njihova aplikacija nije jedinstvena na tržištu, njena prednost je širok doseg ljudi koji može obuhvatiti.

– Napravili smo jednostavno sučelje, da je svatko može koristiti, bez obzira na razinu informatičke pismenosti. Prednost naše aplikacije je što kada krenete u planiranje nekog projekta, možete unutar nje označiti korisnika koji bi vam eventualno mogao pomoći u dizajnu i programiranju i rješavanju sistema na forumu, govori Mario.

Na kraju dvojac zaključuje da zapravo nije imao većih problema s izradom aplikacije, budući da se obojica već nekoliko godina služe programskim jezikom.

– Jedino što je bilo složenije je usklađivanje funkcija, rekao nam je Dominik. Mario je pak zaključio da je najveći izazov bio dovoljno pojednostaviti aplikaciju kako bi svima bila pristupačna.