Pretraga

Učenici iz Ludbrega smislili invalidska kolica s gusjenicama za stepenice

A- A+

‘Fantastični trio’ iz Ludbrega oduševio je žiri svojom idejom, poslovnim planom i prezentacijom te je u žestokoj konkurenciji na kraju izborio drugo mjesto na Ideji godine 2016. Ivan Jovanović, Emilly Zember i Antonio Vlahović iz Srednje škole Ludbreg iskoristili su svoje znanje iz robotike i ekonomije kako bi olakšali život osobama kojima treba pomoć pri kretanju.

Ivan Jovanović, Emilly Zember i Antonio Vlahović, mentor Željko Posavec foto:Ivan Božić|srednja.hr

Tim Trio Fanstastico je kroz projekt za srednjoškolsko natjecanje razvio ideju o invalidskim kolicima sa senzorima i gusjenicama pomoću kojih mogu svladati stepenice i slične prepreke. Na ovo zanimljivo rješenje došli su kako bi pomogli svojim budućim kolegama, kojima stubište predstavlja prepreku.

Na predavanju shvatili da mogu smisliti bolje rješenje

– Zvala nas je razrednica da dođemo u školu na predavanje o slijepim ljudima. Tamo smo naučili kako se kreću slijepci i koja pomagala koriste. Nakon tog predavanja sam pomislio da bih mogli smisliti bolja rješenja. Kasnije sam razgovarao s Ivanom, koji je došao na ideju da napravimo kolica sa senzorima pomoću kojih bi mogla izbjegavati prepreke, objasnio je Antonio Vlahović kako je sve počelo.

Profesoru i mentoru Željku Posavcu svidjelo se kako razmišljaju pa ih je pozvao na prvi sastanak za pripremu na natjecanje Ideje godine. Kroz dva mjeseca pripreme poslovnog plana, prezentacije i razvoja inovacije smislili su i kako bi kolica mogla svladavati stepenice.

Izdvojeni članak

Glazbeni jastuk zagrebačkih srednjoškolaca za lakši san

Ivan i Antonio razvijali su tehnički dio, dok je Emilly stručnjak za financije

– Samo je pitanje dana kada će se u školu upisati osoba s invaliditetom, a mi u zgradi nemamo lift pomoću kojeg bi se mogli slobodno kretati. Zato smo se odlučili ugraditi i gusjenice, koje bi im pomogle i u kući ili cestama, kaže voditelj projekta Antonio.

Njegov kolega Ivan radio je na 3D modelu te razvoju same tehnologije za kretanje po stubištu. Emilly Zember vodila je pak razvoj poslovnog plana, čija je detaljna razrada bila vrlo važan segment konačne ocjene.

– Bazirali smo se isključivo na hrvatsko tržište. Cijena kolica bila bi 9.500 kuna. To se možda čini puno, ali s obzirom na njihovu funkcionalnost smatramo da se zapravo radi o vrlo malom iznosu, jer obična kolica bez svih tih funkcija koštaju oko 5.000 kuna. Kod financija mi je zapravo najteže bilo odrediti ukupne prihode i rashode za prvu godinu, jer nikad ne možeš sa sigurnošću znati koliko ćeš kolica prodati, objasnila nam je Emilly s kojim se izazovima morala suočiti prilikom izrade poslovnog plana, dok su Ivan Jovanović i Antonio Vlahović istaknuli kako je njima najteži dio bilo crtanje i izrada simulacije.

Izdvojeni članak

[FOTOGALERIJA] Finalisti Ideje godine posjetili dvije hrvatske tvrtke svjetskog glasa

‘Mislim da je Ideja godine natjecanje koje odlično kombinira znanja iz ekonomije i tehnologije’

Ivan i Antonio su sa školskim kolegama u ožujku osvojili ‘državno iz robotike’ pa su predstavljali Hrvatsku i na međunarodnom natjecanju u Njemačkoj.

– Mislim da je Ideja godine natjecanje koje odlično kombinira znanja iz ekonomije i tehnologije. Nama kao mješovitoj školi to je posebno zanimljivo, jer tu možemo kombinirati učenike s različitih smjerova, koji se onda nadopunjuju kroz timski rad i tu se uče međusobnoj komunikaciji, bez koje ne bi mogli napraviti kvalitetan projekt, objasnio je njihov profesor i mentor Željko Posavec kako je ovo srednjoškolsko natjecanje jako zanimljivo za škole s različitim obrazovnim programima.

Upravo su za razvoj ovih inovativnih kolica Ivan i Antonio iskoristili znanje koje stječu na trogodišnjem strukovnom programu za CNC operatere, dok im je Emilly kao ‘ekonomistica’ pomogla u razradi financijskog dijela projekta.

Pogledajte na dnu kako su učenici iz Ludbrega svoj projekt predstavili stručnom žiriju i publici.

Copy link
Powered by Social Snap