Pretraga

Brojne žene u EU nemaju pristup sigurnom i legalnom pobačaju, ova peticija to želi promijeniti

A- A+

Iako članice Europske unije, žene od zemlje do zemlje imaju različita prava vezano uz pobačaj. Jedna od zemalja koja otežava ženama i djevojkama pristup sigurnom i dostupnom pobačaju je i Hrvatska koju je EU jednom prilikom zbog toga i prozvala. Upravo zbog jednakosti tog prava svih žena u EU pokrenuta je Europska građanska inicijativa u sklopu koje se, na razini Europske komisije, provodi peticija i prikupljaju potpisi koji će omogućiti siguran pobačaj ženama i djevojkama. Upravo je u sklopu toga u Zagrebu održana konferencija ‘My voice, my choice’ odnosno ‘Moj glas, moj izbor’.

transparenti s natipisima o pravu na pobačaj

Foto: srednja.hr

Prije skoro pune dvije godine, Hrvatska se zbog slučaja Mirele Čavajde podijelila na dvije fronte – na jednoj su bili oni koju su joj zamjerali to što je napravila, a na drugoj oni koji su joj pružili podršku u pogledu njenog prava. Naime, Mirela je 2022. godine u 24. tjednu trudnoće saznala da njeno dijete ima maligni tumor na mozgu i da su šanse da preživi skoro nikakve.

‘Moj glas, moj izbor’

Naši liječnici su joj odbili pomoći te su joj rekli da tu istu pomoć potraži u Sloveniji, no ona je odlučila o tome javno progovoriti kako bi pokazala kako (ne)funkcionira hrvatsko zdravstvo. Stoga se tisuće ljudi okupilo na prosvjedu kako bi joj pružilo podršku, a među njima su bili i studenti. Upravo se oko prava na dostupan i siguran pobačaj, koji je u Hrvatskoj legalan i definiran prema Zakonu o zdravstvenim mjerama za ostvarivanje prava na slobodno odlučivanje o rađanju djece, održala konferencija ‘My voice, my choice’ odnosno ‘Moj glas, moj izbor’.

Konferencija u Zagrebu održana je u sklopu europske inicijative da se osiguran siguran pobačaj bez ikakvih prepreka za žene u svim zemljama članicama Europske unije. Na konferenciji u govorile Nika Kovač iz slovenskog Instituta 8. mart, organizacije koja koordinira inicijativu na europskoj razini te Sanja Cesar i Tea Vidović kao predstavnice inicijative ‘My voice my choice’ iz Hrvatske. Inicijativu je pokrenuo slovenski Institut 8. mart, a pridružilo joj se čak 18 organizacija iz devet zemalja EU.

– Zahtijevamo da EU donese zakonodavstvo kojim bi se stvorio financijski mehanizam koji pomaže državama članicama koje se dobrovoljno pridruže ovoj politici da osiguraju sigurnu skrb o pobačaju za sve one koji joj nemaju pristup, rekla je Kovač na konferenciji.


REZOLUCIJA O UKLJUČIVANJU PRAVA NA POBAČAJ U POVELJU EU-A O TEMELJNIM PRAVIMA

Europski parlament je ranije ovog mjeseca usvojio rezoluciju kojom se traži da se u Povelju EU-a o temeljnim pravima doda i pravo na siguran, ali i zakonit pobačaj. Zanimljivo je i da je u tom tekstu navedeno kako je Hrvatska jedna od zemalja članica EU koja postavlja ‘praktične prepreke kod pobačaja’. O rezoluciji je glasalo 336 zastupnika, a njih 163 bilo je protiv te je bilo 39 suzdržanih.

Petero od dvanaest predstavnika Republike Hrvatske u Europskom parlamentu sudjelovalo je u glasanju. Jedan od predlagatelja ove rezolucije je i hrvatski zastupnik Predrag Fred Matić (SDP) koji je uz Romanu Jerković (SDP) i Tonina Piculu (SDP) glasao za. Protiv su bili Tomislav Sokol (HDZ) i Ladislav Ilčić (HRAST).


Eurospka građanska inicijativa pokrenula je peticiju za to

U sklopu ove građanske inicijative pokrenuta je i peticija kojom se prikupljaju potpisi i to na platformi Europske komisije. Kako bi se peticija mogla potpisati, potreban je čitač e-osobne iskaznice ili unosom OIB-a, a iz inicijative tvrde kako je to u skladu s GDPR propisima jer će se osobni podaci koristiti samo u svrhu pozicioniranja pitanja dostupnosti pobačaja u EU na zakonodavnu agendu.

– Diljem EU milijun žena i djevojaka nema pristup ovoj medicinskoj usluzi. Pristup legalnoj i sigurnoj medicinskoj usluzi onemogućen je ili otežan nizom faktora. Na primjer, odbijanjem pružanja usluge radi zakonskih odredbi, ili tzv. ‘priziva savjesti’ ili radi visine cijene postupka, ili nedostupnosti informaciju, komentirala je Sanja Cesar.

Izdvojeni članak
Predrag Fred Matić

Naš eurozastupnik podržao novu direktivu: Posebno je važna za Hrvatsku, ali i žene diljem EU

Cilj je ženama koje putuju u druge zemlje zbog pobačaja pomoći financijski

Inicijativa ‘My Voice, My Choice’ ima namjeru skupiti milijun potpisa zahtijevajući da EU učini ono što je u njezinoj moći kako bi osigurala siguran i dostupan pobačaj za sve. Tako su zahtjevi inicijative vrlo jednostavni – usluga prekida trudnoće na zahtjev mora biti sigurna, legalna i dostupna i to bez kompromisa.

– Ova inicijativa je važna jer bi rezultirala mehanizmom na razini cijele EU pomoću kojeg bi žene mogle putovati u zemlje koje su se odlučile osigurati uslugu pobačaja, a trošak usluge bi u potpunosti pokrivala Europska komisija, naglasila je Tea Vidović.


Projekt je sufinancirao Europski parlament u okviru programa subvencija Europskog parlamenta u području komunikacije. Europski parlament nije sudjelovao u njegovom pripremanju te ni na koji način nije odgovoran za sadržaj objavljenih vijesti.

EU emblem