Pretraga

Druženje sa srednja.hr u Dubrovniku: Postani europski zastupnik ili zastupnica na dan

A- A+

Udružili smo snage s Udrugom Bonsai iz Dubrovnika i organiziramo niz aktivnosti na kojem ćemo razgovarati o tome kako svatko od nas može utjecati na društvo u kojem živi. Osim razgovora, moći ćete vidjeti i kako to funkcionira u praksi, jer organiziramo simulaciju rada Europskog parlamenta kroz koju ćete postati europski zastupnici na jedan dan. U Dubrovniku smo 5. ožujka, a prijave za sudionike su u tijeku.

srednja.hr Dubrovnik simulacija EU parlamenta

srednja.hr i udruga Bonsai vas pozivaju na druženje u Dubrovniku | Foto: Canva, Pexels

U lipnju nas očekuju jubilarni 10. europski izbori koji će se održati u 27 članica Europske unije. Hrvatski birači će na europske izbore izaći četvrti put, nakon što su prethodno birali 2013., ’14. i ’19. Zajedno s gotovo pola milijarde Europljana birat ćemo 12 hrvatskih (od ukupno 720) zastupnika i zastupnica koji će narednih 5 godina zagovarati, promovirati i štiti naše interese kao europskih građana.

Hrvatski birači su posljednji put na birališta izašli na lokalne izbore prije pune 3 godine. Ova 2024. godina je stoga ‘super-izborna’, a čak tri generacije birača će imati priliku prvi puta koristiti svoje građansko pravo na europskim, parlamentarnim i predsjedničkim izborima.

Portal srednja.hr, u partnerstvu s Udrugom Bonsai, organizira u Dubrovniku edukaciju o europskim institucijama. U okviru projekta ‘Izvankurikularna aktivnost za pametnog mladog birača’, namijenjenog onima koji će 9. lipnja po prvu puta imati priliku izići na birališta, približavamo proces donošenja odluka u Bruxellesu te ih potičemo da pametno i odgovorno iskoriste svoje građansko pravo i dužnost.

Svi mi sudjelujemo u oblikovanju naših zajednica na različite načine, a izlazak na izbore je jedan od najvažnijih. Stoga, a posebno u jednoj od najizazovnijih godina za Europsku uniju od njezinog osnutka, važno je na izbore izići i donijeti informiranu odluku.

Kad?

Utorak, 5. ožujka.

Gdje?

Lokacija 1: Centre for Advanced Academic Studies, Don Frana Bulića 4, Dubrovnik.

Lokacija 2: Vijećnica Grada Dubrovnika, Pred Dvorom 1, Dubrovnik.

Što?

09:00 – 10:30 predavanje ‘Kako funkcionira Europska unija: mozaik demokracije

10:30 – 11:00 pauza

11:00 – 12:30 predavanje ‘Od prijedloga do zakona“ i radionica „Izrada amandmana na zakonodavne prijedloge’

12:30 – 13:30 pauza za ručak

13:30 – 15:00 simulacija ‘Dan u odboru – radnom tijelu Europskog parlamenta

15:00 – 15:30 pauza/ prelazak u Vijećnicu Grada Dubrovnika

15:30 – 17:00 simulacija ‘Plenarno zasjedanje Europskog parlamenta

17:00 – 17:30 završno predavanje ‘Izađi na Europske izbore 2024.

Kako?

Za sudjelovanje u programu nije potrebno nikakvo predznanje o Europskoj uniji, izborima ili političkim procesima. Pozivamo sve učenike, studente i mlade birače koji će 9.6. prvi puta imati priliku izići na izbore, ali i druge mlade birače koji žele saznati kako funkcionira sustav u koji biramo predstavnike i predstavnice, da popune kratku i jednostavnu prijavnicu na sljedećoj poveznici.


Projekt je sufinancirao Europski parlament u okviru programa subvencija Europskog parlamenta u području komunikacije. Europski parlament nije sudjelovao u njegovom pripremanju te ni na koji način nije odgovoran za sadržaj objavljenih vijesti.

EU emblem