Pretraga

Učenice od starih kravata redizajniraju odjeću iz devedesetih: ‘Svi pitaju za koliko bi im to prodali’

Brza moda i hiperprodukcija nekvalitetnih odjevnih komada dovelo je do toga da skoro svi nosimo identičnu odjeću niske kvalitete kojoj je rok trajanja vrlo kratak. Kako bi doskočili tom problemu, učenice koje se školuju za Modnog tehničara u Strukovnoj školi Vinkovci svoj zanat uče na redizajniranju stare odjeće. Tako su nam predstavile neke svoje kreacije od starih komada odjeće, uglavnom iz devedesetih, kojima su dodale elemente kreirane od starih kravata. Cilj im je poslati poruku ljudima da ne kupuju novu odjeću, već da prekopaju svoje ormare i pronađu odjeću kojoj mogu udahnuti novi život.

učenice s nastavnicom stoje kraj modela

Strukovna škola Vinkovci | Foto: srednja.hr

U velikoj radionici Strukovne škole Vinkovci više se od rada šivaćih mašina čuo veseli žamor učenica koje su crtale, šivale i slagale svoje kreacije. Ali, ne bilo kakve kreacije, već su nas u prostoriji dočekali odjevni predmeti koji su u potpunosti reciklirani, odnosno napravljeni u potpunosti od stare odjeće. Učenice koje su to kreirale školuju se za zanimanje Modni tehničar. To je novi strukovni program koji je usklađen s dokumentima Europske unije te traje četiri godine nakon čega učenici mogu dobiti i Europass prilog svjedodžbi za europsko tržište rada.

Nastavnica stručnih predmeta u tekstilu, Lovorka Tkalčić Dulić predstavila nam je radove svojih učenica, odnosno pobjedničku kolekciju s državnog natjecanja u kategoriji Modni dizajn i tehnologija.

– To je jedna konceptualna modna kolekcija kojom smo htjeli poslati jednu ekološku poruku jer, kao što znamo, u modnoj industriji ima jako puno problema brze mode i veliki problem hiperprodukcije odjeće. Proizvode se jako velike količine odjeće, najčešće od nekvalitetnih materijala, niske cijene koja ne traje dugo i koja završava na tekstilnim odlagalištima što nam je danas jako veliki problem. Htjeli smo apelirati da kupujemo manje odjeće i da dobro razmislimo prije kupnje nove odjeće jer u našim ormarima imamo jako puno odjeće kojoj možemo dati neki drugi život – redizajniranjem, recikliranjem i slično, objasnila je nastavnica Tkalčić Dulić.

Učenice od hlača napravile rukave za sako kakve bi rado nosio Baby Lasagna

Svaki model se sastoji od više starih odjevnih predmeta koji sami po sebi nisu bili atraktivni, ali s dodavanjem novih elemenata ili spajanjem više komada odjeće u jedan potpuno novi i moderan koncept učenice su uspjele spasiti stare sakoe od čiste vune koji bi se inače – bacili. Učenice su nam pokazale svoje dvije kreacije koje su u tijeku izrade, odnosno dva muška sakoa koja su redizajnirala.

Jednom sakou su dodale trake da dobije vizuru korzeta, a drugome su od nogavica starih hlača napravile pufaste i valovite volane kakve bi, vjerujemo, rado nosio i Baby Lasagna na svom nastupu na Euroviziji u Švedskoj. Učenici na ovakav način, objašnjava nam nastavnica Tkalčić Dulić, razvijaju svoju kreativnost jer ‘neće biti interesantno ako tržištu nudimo ono što već postoji’.

– Imamo mogućnosti raditi ono što mi sami želimo. Nastavnici su tu uvijek da nam pomognu da realiziramo neke svoje ideje i želje. Nije nam cilj da napravimo nešto što već postoji, već je bitno da od materijala koji imamo napravimo nešto inovativno i novo a da se ujedno ljudima svidi i da to žele nositi. Osoba koja upiše ovaj program može očekivati potpunu slobodu što se tiče njene kreative i samog izlaganja, rekla nam je učenica Ana Martić.


STRATEGIJA EU ZA ODRŽIVE I KRUŽNE TEKSTILNE PROIZVODE

Europski parlament želi tekstilnu industriju učiniti zelenijom. Stoga je uvedena Strategija za održive i kružne tekstilne proizvode. Cilj strategije je potaknuti napredak unutar industrije, kao i kod potrošača, te stvoriti potpuno novi održivi ekosustav za tekstil do kraja ovog desetljeća, odnosno do 2030. godine.

Ovaj pristup promatra cjelokupni životni ciklus tekstila, nudeći konkretne akcije za transformaciju načina na koji proizvodimo i konzumiramo tekstil. To znači da svi tekstilni proizvodi moraju biti izdržljivi, prilagodljivi za popravak te sposobni za recikliranje. Ideja je da usluge popravka odjeće budu široko dostupne, dok će proizvođači preuzeti odgovornost za svoje proizvode tijekom cijelog opskrbnog lanca.


Oduševile su nas kreacije od starih kravata

Istovremeno je na drugom kraju radionice bio drugi tim učenica s drugom nastavnicom te su u svom projektu iskoristile stare kravate kako bi redizajnirale staru i dosadnu odjeću i pretvorile ju u modernu i maštovitu koju bi danas svatko htio nositi. Na prvu nismo shvatili da su šareni elementi na sakoima iz devedesetih stare kravate jer su kreacije same po sebi napravljene tako da izgledaju kako potpuno novi i moderan komad odjeće koju bi svatko volio nositi na špici.

– Svaki model ima japanski vez koji smo napravili od starih kravata. Mi smo to preuzeli od japanskih dizajnera i napravili nešto inovativno, neki 3D dodatak. Naravno, išli smo ciljano s crnom odjećom i šarenim dezenima kravata. Na primjer, ova jakna je iz 1996. i sada je poprimila novi oblik i djeca kažu da bi ju rado nosili. Mi smo jednostavno rekli da ćemo radije redizajnirati ovakve stvari jer što više novo možemo osmisliti? I ovo je opet novo, jer to više nije stara crna obična jakna već smo dodali elemente i dobili autentični komad i novu vrijednost proizvoda, rekla je nastavnica Ljubica Kolarević.

Izdvojeni članak
učenici 2.h razreda, kuhari srednja strukovna škola vinkovci

Video: Kako iskoristiti ostatke ručka od dana prije? Učenici nam pripremili ukusno jelo od ostataka

Tipkanje po mobitelima na nastavi je poželjna stvar

Koliko su učenice napravile dobar posao govori činjenica da ih je svatko kome su pokazali kreacije s elementima kravata pitali za koliko novaca to prodaju, a među takvim ljudima smo bili i mi sami. Nastavnica je objasnila kako njihovi modeli trenutno nisu na prodaju, ali da im je to u planu i to online putem. I dok smo razgovarali s nastavnicom i učenicama, primijetili smo da jedna učenica sjedi i tipka po mobitelu. No, kako nam je objasnila nastavnica, to je na njihovoj nastavi sasvim normalna i poželjna pojava.

– Oni na mobitelima ili tabletima sada imaju skice, nije to više na papiru kao nekada. Tako da ona sada radi, redizajnira i mijenja stvari odmah u trenutku koje nisu ispale kako smo prvotno zamislili. Sve je sada digitalizirano i one su to savršeno svladale, istaknula je nastavnica Kolarević.

Što smo još vidjeli i što su nam učenice sve rekle, pogledajte u videu ispod ili na našem YouTube kanalu.


Projekt je sufinancirao Europski parlament u okviru programa subvencija Europskog parlamenta u području komunikacije. Europski parlament nije sudjelovao u njegovom pripremanju te ni na koji način nije odgovoran za sadržaj objavljenih vijesti.

EU emblem