Pretraga

VIDEO: Mladi u Puli ‘rasturili’ na pitanjima s mature, možete li biti bolji od njih?

A- A+

Ususret izborima za Europski parlament, koji se održavaju 9. lipnja, posjetili smo nekolicinu hrvatskih gradova. Među ostalim, mladima u svakom od njih postavili smo po tri pitanja o Europskoj uniji s državne mature iz Politike i gospodarstva. Mladi u Puli pokazali su poprilično dobro znanje.

Mladi u Puli odgovarali su na pitanja s mature iz PiG-a

Mladi u Puli odgovarali su na pitanja s mature iz PiG-a | foto: srednja.hr

Naš nedavni redakcijski posjet Puli iskoristili smo da, među ostalim, provjerimo znanje mladih o Europskoj uniji. I to na pitanjima koja su se ranijih godina pojavljivala na maturi iz Politike i gospodarstva, jednom od najčešće prijavljivanih izbornih predmeta mature. Mladi su nam odgovarali na tri pitanja koja su glasila:

    • Europski parlament priprema zakon o univerzalnome punjaču za mobitele i druge
      elektroničke uređaje. Koje će se ljudsko pravo snažnije zaštititi izglasavanjem zakona opisanoga u primjeru?
    • Kako se naziva institucija Europske unije koja kontroliranjem ponude novca i nadzorom trendova cijena održava stabilnost eura?
    • Tvrtka je sredstvima iz EU fondova proširila tehničke proizvodne kapacitete za 25 %, što je rezultiralo povećanjem broja gotovih proizvoda od 38 % na godišnjoj razini. Kojim se pokazateljem uspješnosti može izraziti postignuti rezultat poslovanja u opisanome primjeru?

Naši su sugovornici, dakako, imali i ponuđene odgovore. Kako su prošli i jeste li vi točno odgovarali na ova pitanja, provjerite u videu:


Projekt je sufinancirao Europski parlament u okviru programa subvencija Europskog parlamenta u području komunikacije. Europski parlament nije sudjelovao u njegovom pripremanju te ni na koji način nije odgovoran za sadržaj objavljenih vijesti. Sve vijesti iz projekta pratite u rubrici Izborni predmet.

EU emblem